Ако ПП покани ДБ за обща листа на предстоящ вот, е добре

17.01.2023 16:16 Евгений Кънев
Акад. Николай Денков (вдясно) засега има подкрепата само на депутатите от ПП и ДБ.

Тази сутрин Daniel Lorer съобщи в ТВ интервю за  Това ще е значителен прогрес в оценката на сегашната ситуация - че без обединение на демократичните сили, поотделно партиите на промяната стават лесна плячка на богатия пропаганден и компроматен арсенал на статуквото.

Ще е чудесно да бъдат поканени в обединението и други политически сили, доказали се в борбата срещу клептократичния руски модел на Прехода.

Вероятно най-голямо предизвикателство, обаче, ще е да бъдат привлечени онези 200-300 хиляди души от електората на ГЕРБ, които автентично гласуват за евроатлантическа България. Но не другите - пак толкова гласоподаватели - с персонален, етнически, служебен, корпоративен и материално мотивиран вот.

Допускам, че с евроатлантическия електорат на ГЕРБ ще е най-трудно, защото са подвластни на двата фундаментални мита за ГЕРБ - че са десни и че са евроатлантици. Стотици пъти с факти съм оборвал тези митове, но без националните ТВ медии - които обслужват тези митове - надали счупването им е възможно. Важно е за ПП и ДБ да разберат, че по една или друга причина, този електорат не се разколебава от корупционни разобличения на ГЕРБ, но ще се повлияе, ако спре да вярва в двата мита!

Нека за експеримент да подходим към този потенциален електорат чрез неговата критика към ДБ. Маркирайки “дясното” като изключителна територия на ГЕРБ, тези привърженици оправдават избора си - и така поддържането във властта - на клептократите чрез обрисуването на ДБ като “леви” и аташирането към тях на леви партии, ценности, идеи, политици и пр. у нас и в чужбина. И оставайки слепи, че България с такова “дясно” управление като на ГЕРБ е първа по корупция и бедност в Европа. И че без ликвидиране на старите клептократични комунистическо-десарски практики, чийто блестящ ученик е техният вожд - всичко е всуе.

Да видим в по-голям детайл аргументите на привърженичка на ГЕРБ-СДС в ФБ:

(1) ДБ е убеден партньор на БСП (БКП)

Разбира се, има предвид шестмесечния период на ДБ (от общо пет години в политиката) в коалицията на ПП. Няма как да каже, че БСП беше необходимото четвърто колело, за да може да се изгради антикорупционна машина, която да противостои на корупционната машина на ГЕРБ-ДПС. Без счупването на която чрез съдебна реформа - няма еврофондове, Шенген и еврозона. И колко кух е герберският “евроатлантизъм”. Тук семплата логика е - щом си срещу ГЕРБ, значи не си десен.

(2) ДБ гласуваха за Румен Радев

Това, че доказано около едва 30 хил души - т.е 10-15% от гласувалите за ДБ на парламентарни избори са подкрепили Радев на втори тур е ”доказателство” за “лявата” ДБ. Пак - щом не сте гласували за кандидата на ГЕРБ (започнал своята публична биография от ДПСто на НДСВ с Кошлуков, Севлиевски и Красен Кралев) - значи сте леви.

(3) ДБ е спонсор на гей парада (джендърите)

Няма такава информация, че коалицията е спонсорирала граждански събития - тя едва намира пари за своите кампании, за разлика от ГЕРБ, чиято субсидия е в банка и е с неясно финансиране на кампаниите. Да, вероятно отделни членове на партиите в ДБ подкрепят свободата на хората с нетрадиционна ориентация за сексуално самоопределение. И затова са свободни хора.

Явно ГЕРБ са последователи на путинския консерватизъм против такива ценности и нормални събития в цяла Европа.

Къде е тогава европейското в ГЕРБ?

Вече е забравено, че ББ по депеша от ЕНП беше зад Истамбулската конвенция и след това се дръпна, като видя, че няма политическа полза за него. Това са принципите/ценностите на ГЕРБ, винаги могат да извадят и други, ако потрябват.

(4) Една от партиите в ДБ са Зелените, които навсякъде са леви, а дясната ДСБ е на изчезване.

Шеф на “Зелените” у нас и депутат от ДБ е виден предприемач, какъвто няма в “десния” ГЕРБ. Успял със собствени усилия, а не на хранилка от държавата и чак тогава влиза в политиката. Цялото ръководство на “десния” ГЕРБ е било на държавна или наемна работа преди да стане “десен елит” с телефони само със слухова функция.

Фокус на Зелените у нас не са левите, а зелените политики, от които България отчаяно се нуждае като страната с най-замърсената природа и въздух в Европа. Икономическият преход към модерна икономика е дясна, а не лявата популистка политика на ГЕРБ за поддържане на гигантски неефективни замърсяващи енергийни мощности като мините за социални функции.

Няма нито един намален данък за целия период на “десния” ГЕРБ във властта. А програмата на ДБ - ниски и за още намаляване на данъците - е с основен принос на “изчезващата” ДСБ.

(5) ДБ подкрепят левия Байдън от лявата демократическа партия на САЩ.

ДБ подкрепят Байдън не заради вътрешните му политики, а заради сигурността, която гарантира на Източна Европа от Русия. За разлика от “десния” Тръмп ( с най-мащабната лява програма от времето на Рузвелт), който изостави Източна Европа на Путин. А в България руското влияние стигна своя апогей по времето на Тръмп.

Ето, виждате ли - просто е да се обясни.

Разбира се, с много по-мили, подбрани думи от пропагандата на ПП и ДБ, за да не получат етикета “умнокрасиви” и “жълтопаветници” от хората, които се гордеят, че не са такива.

От фейсбук

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>