Проф. Ива Христова: Ако внесем морбили отвън, вирусът лесно ще обхване неваксинираните, а те са повече от 10%

06.01.2023 07:00 Константина Костова
Проф. Ива Христова

Твърде вероятна е нова вълна от коронавирус. Няма да бъде с тежки заболявания, но ще има доста заразени, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

- Проф. Христова, Световната здравна организация предупреди за епидемия от морбили. Каква е ситуацията у нас?

- У нас ситуацията е спокойна.

Имаме единични случаи на морбили през последните години

Но това положение много бързо може да се промени, защото заболяването се предава много лесно и се разпространява мълниеносно. А СЗО предупреди, че ваксинационното покритие спада, което означава възможност на вируса на морбили да се мултиплицира, причинявайки епидемични взривове и епидемии.

- Колко процента е ваксинационното покритие у нас и трябва ли да се тревожим?

- Ваксинационното покритие трябва да е над 95%, за да осигурява надеждна защита, т.е. да бъдат защитени и неваксинираните. У нас обаче то е под 90%, което означава, че е под критичния праг, и при внос на заболяване вирусът лесно може да обхване неваксинираните лица.

- За 2022 г. у нас има регистриран един случай, може ли заразата да дойде от чужбина?

- Твърде възможно е, особено при големите размествания на хора във връзка с празниците.

- Кога трябва да се ваксинират децата срещу морбили и има ли достатъчно ваксини у нас?

- Съгласно действащия в момента имунизационен календар у нас децата се имунизират на 13-месечна възраст с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит (заушка) и се реимунизират с втора доза на 12-годишна възраст със същата ваксина. Първата доза ваксина осигурява известна, но недостатъчна защита. За пълна защита е задължително да се постави и втората доза ваксина (на 12 години).

- Има ли изследвания в България дали ваксинирани се заразяват с морбили?

- Ваксината осигурява 97% защита. Това означава, че

3 на всеки 100 ваксинирани могат да се разболеят,

но заболяването е много по-леко и без усложнения. При неваксинирани обаче вирусът на морбили има капацитет за много, много усложнения.

- Коя шарка е най-опасна?

- Всяка шарка може да бъде опасна, ако заболелият е с понижен имунитет. В такива случаи всяка шарка може да доведе до сериозни усложнения. Но все пак може би най-тежко протича варицелата, епидемия от която имаме и в момента.

- В Англия над 30 деца са починали от скарлатина, има ли в България такива случаи? При какви симптоми трябва бързо да се потърси лекарска помощ?

- В Англия децата са починали от инфекция с група А инвазивни стрептококи. Такива стрептококи засягат цялото тяло и много бързо довеждат до фатален край. Такива случаи по правило са много редки. У нас са съобщавани единични случаи.

Максимално бързо трябва да се потърси лекарска помощ, да се направят необходимите микробиологични изследвания и в зависимост от находката от тези изследвания да се започне адекватна терапия.

- Навременното използване на антибиотици ли е изходът при такива случаи?

- Стрептококите са чувствителни на редица антибиотици.

Необходимо е микробиологично изследване, за да се изолира причинителят и да се направи антибиограма, за да се гарантира успехът на терапията.

- Появи се нов силно заразен вариант на омикрон във Великобритания, имаме ли повече информация за него и колко опасен е той? Здравните власти продължават ли да призовават хората да се ваксинират, при положение че се твърди, че той не се повлиява от ваксини?

- В различните страни циркулират различни подварианти на омикрон. В САЩ набира скорост подвариантът XBB.1.5. В Европа доминира подвариант BQ.1., следван от подвариант BA.5. Нашите данни от целогеномното секвениране показват доминиране на ВА.5. Всички тези подварианти се разпространяват по-ефикасно от предшествениците си, но не причиняват по-тежко заболяване. Новите т.нар. адаптирани ваксини включват и ВА.5., т.е. предпазват и срещу омикрон.

- Възможна ли е нова вълна на COVID? 

- Възможна е и е твърде вероятна. Няма да бъде с тежки заболявания, но ще има доста заболели.

- Казахте наскоро,  че пикът на грипа ще е през февруари, кой доминира в момента - грип А H3N2 или H1N1? Какви съвети бихте дали, за да не се заразяват хората?

- В момента все още доминира грип А (H3N2), но доста бързо напредва грип А (H1N1) – пандемичният щам. В началото на декември бяха само единични случаите на грип А (H1N1), в момента двата субтипа се доказват с почти еднаква честота.

За предпазване е добре да се спазват противоепидемичните мерки – носене на маски, дистанция, дезинфекция; ваксината дава добра защита; а в случай на развитие на симптоматика – бързо посещение при лекар, изследвания и ранно започване на ефективно лечение.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>