Меглена Плугчиева: Кабинетът “Габровски” бе от опълченци в държава пред срутване

14.12.2022 20:01 Мила Гешакова
Меглена Плугчиева

- Как изглежда българската политика вътре в пленарна зала, г-жо Плугчиева? От колко години не сте била там?

- Три пъти бях депутат в нашето Народно събрание - от 1995 до 1997 г., след това в периодите 1999-2001 г. и 2009-2012 г. И искам да ви кажа, че днес с голямо притеснение наблюдавах дебатите в пленарна зала. Стана ми тревожно и тъжно, че нивото на тази най-свята, най-висока институция на България е паднало. Загубило е страшно много като съдържание и качество на дебата, като поведение и политическа култура.

Естествено, върнах се назад в годините и няма как да не помня, че в парламента съм била с хора като Благовест Сендов и още много колоси, списъкът с имената им е дълъг. Помня с какво благоговение влизах в тази сграда и на какво високо ниво и като съдържание бяха всички дебати и дискусии между опонентите, а тогава различията не бяха малки. А сега... Сега положението отвътре изглежда много разочароващо и тревожно за демокрацията в страната.

- Минути след като не бе гласуван проектокабинетът на проф. Габровски, казахте, че България не изглежда добре.

- Така е, за съжаление. В шест от последните десет години бях посланик в Швейцария, а скоро ще приключи и мандатът ми като посланик в Черна гора. С голяма болка споделям, че особено през последните две години България изглежда изключително зле и с всеки следващ ден от тези две години ние слизаме надолу. Изпаднахме в тежка изолация и загубихме името и профила си на страна - членка на ЕС, която има физиономия, здрава икономика, политическа стабилност, привлекателна е за инвестиции и за партньори, има желание да постигне членство в Шенген, в еврозоната и в ОИСР. В последните две години, като се спомене България, коментарите зад граница са:“О, те се занимават само със себе си и са влезли в една постоянна спирала на избори, и нищо повече.” Страната е завладяна от отблъскваща нестабилност. А и вие, от медиите, трябва да знаете, че всичко, което пишете, се тиражира навън и се превръща в база, върху която се гради имиджът на страната. На мен ми е страшно болно за това, че имиджът на България в момента е изключително лош, тъжен, ние сме в изолация и сме загубили уважението и симпатията, които имахме.

- Как изглеждаше България в годините, когато бяхте посланик в Германия и Швейцария? Кога имиджът на България беше най-добър за света?

- През 2018 г., по време на нашето българско председателство, бяхме една страна, отличник в ЕС. Имахме политическа и икономическа стабилност, бяхме с най-нисък дълг, атрактивни за инвеститори и показахме физиономия и в политиките на Евросъюза по отношение на Западните Балкани.

През 2018 г. България повдигна темата за евроинтеграцията като първа точка в дневния ред на ЕС и оттогава темата поеха всички страни в ЕС. А сега, особено в последните две години, ние напуснахме тази водеща позиция - това е просто абсурдно! Занимаваме се само със себе си и мога да ви кажа, че отвън това се откроява много по-ярко и се вижда много повече. Трудно ми е като посланик - какво можем да дадем, да предложим и да посъветваме особено страните от Западните Балкани, които вървят към Евросъюза, след като всяка една от тях може да ни каже: “Я се вижте вие!”.

И до ден днешен поддържам контактите си в Германия, в Австрия, в Брюксел, в Швейцария, всички ми звънят и ме питат: “Меглена, какво става в България? Как така? Защо?” Питат, защото аз винаги съм се борила България да е с авторитет, да предизвиква симпатия и уважение. И винаги когато вие, журналистите, сте ме питали “Искате ли България да стане Швейцария на Балканите?”, съм отговаряла: “Не, не искам да сме Швейцария, искам да греем с нашата силна светлина, имаме толкова много да дадем! И да предизвикваме и уважение, и симпатия!”. Сега обаче излиза, че съм обяснявала на тези хора някакви въображаеми неща. А това не беше така. Загубихме обаче много. Жалко! И този процес трябва да се спре.

- Днес напомнихте, че сте работили с БСП, НДСВ, ГЕРБ, ДПС и смятате това за предимство. Но сте прочели в социални мрежи и сайтове, че точно в това е най-големият ви проблем...

-... казаха, че това е най-големият ми грях, и бях изумена!

- Според вас какъв е истинският проблем на българската политика и на българските политици?

- Аз съм потресена и искрено изненадана как, ако две партии, които са политически опоненти, подкрепят единодушно някаква позиция по голяма тема с национална значимост, веднага им лепват етикета “Те направиха коалиция”. Чувам тук за “хартиена коалиция”, за не знам каква си коалиция - как е възможно? Това е липса на всякакъв опит, на памет и на политическа култура. Очаквах да ме питат, но очевидно съм много наивна как сте успели с всички тези да работите? И отговорът ми щеше да бъде:“Да! И с БСП, на която съм била и член, сега като посланик нямам право, съм работила, и с НДСВ, и с ДПС, и с ГЕРБ съм работила. Когато е ставало дума за България, винаги сме намирали общ език”. И аз точно това исках да кажа на тези млади момчета и момичета - с всички съм работила, но единствено за България. Исках да им кажа, че и с тях бих работила, ако е за България, и съм сигурна, че няма да има проблем.

Но това, което се разиграва в момента, е позорно и за съжаление. Трябва да се чувства и някакво неудобство към българските граждани - нашият дълг към тях е на първо място. България е една и не може да има такова принизено отношение. И аз да се срамувам, че съм работила с всички? Разбира се, че не!

Работих с удоволствие, а има и резултат. Тези 500 милиона евро предприсъединителни фондове, които беше замразила Еврокомисията, смея да твърдя, че с моя екип тогава и с останалите членове на правителството постигнахме да ни върнат парите. Вярно, ГЕРБ тогава спечелиха изборите и Борисов каза:“Каква Плугчиева, какви пет лева? Ние спечелихме изборите!”. Разбира се, че ми беше болно и горчиво. Но важното беше, че ни върнаха европейските пари. А на всички беше ясно, че Брюксел ги дава не заради спечелени избори. Беше ми мъчно, но отдавна простих на Борисов и не му се сърдя.

- Когато влязохте за първи път в изпълнителната власт като зам.-министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски, немски политик беше споделил изумлението си така: “Социалист, който влиза в царско правителство от квотата на ДПС?!?”. Защо тогава го направихте?

- Поканата към мен дойде лично от царя. Разбира се, беше договорена между него, тогавашния председател на партията Георги Първанов и тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган. Но в състава на изпълнителната власт бях не само аз, но и още двама души от БСП. Аз влязох като експерт, като зам.-министър, в началото само на горите, но след един месец така се развиха нещата, че трябваше да поема преговорния процес с ЕС заедно с министър Мехмед Дикме.

И, да, вярно, този немски политик, когото споменавате, беше изумен. Беше държавен секретар в министерството на външните работи на Германия и два- три месеца преди това с негово съдействие бях организирала срещата на Първанов с Герхард Шрьодер, който тогава беше канцлер.

Не съжалявам! Направихме тогава реформа в горите, приключихме навреме главата “Земеделие и развитие на селските райони”. А парите, които тогава извоювахме с министър Дикме и целия екип и бяха за планов период с начало 2007 г., не бяха успели да ги оползотворят, което е жалко. Всъщност за тях имаше истинска битка, защото базата, по която водихме преговорите, беше най-лошият период за българското земеделие. През 1989 г. знаете каква реколта имахме, а тези години, за които говоря, бяха най-тежките. И сега тук някой ще ми дава оценка, като изобщо няма представа какво значи да се бориш за държавата си!

- С какво ви убеди проф. Габровски да работите с него?

- Професор Габровски е като едно божие знамение за България. Този човек е не само перфектен в сферата си, този човек е вдъхновение, носи държавнически усет, изключителни лидерски качества и най-много ме впечатли със саможертвата си. Тук в последните години се чуват само думите “задкулисие”, “корупция”,“кражби”, “този...”, “онзи...”.

Този човек излезе с името си, с искреното си желание. Ние сме забравили думи като “възрожденци”, “патриот”, “саможертва”. Проф. Габровски обедини всички тези качества и аз си признавам, че само заради това приех неговата покана. И да ви споделя - много съм обнадеждена. Може сега да не го гласуваха, но помнете ми думата - това е началото на един процес, който след няколко месеца ще завърши с успех. Твърдо убедена съм!

Всички кандидати за министри бяха по-млади от мен. Мен може да не ме броите - предстои ми пенсиониране. Но всички тези хора с предстояща кариера застанаха с името си и с жертвоготовност в проектокабинета на проф. Габровски. За мен тези хора са възрожденци, те са днешни опълченци. Респект и комплимент първо за професора, а след това за всички останали!

- Какво можеше да направи проектоправителството на проф. Габровски, ако днес беше събрало необходимата подкрепа, а и всички бъдещи след него?

- Това правителство можеше първо да успокои обществото, да му даде усещането за сигурност и стабилност. Както и самият професор Габровски каза, чудеса не можеше да се очакват след унищожението и ликвидацията, които се случиха особено през последните шест месеца. Кабинетът "Габровски" щеше да върне надеждата на мнозинството български граждани, че България има достойни хора с визия и със смелост, да даде сигурност и опора и да стабилизира институциите, което е много важно. Защото в момента тъкмо институциите са разсипани, а администрацията е демотивирана. Всичко се люлее и конструкцията ще се срине. Екипът на Габровски можеше да стабилизира нещата, да ни преведе през тежката зима, да се покаже едно сериозно и достойно лице пред всичките ни приятели и партньори в Европа, особено в условията на война и тежки кризи от всякакво естество.

CV

Меглена Плугчиева е инженер по горско стопанство и екология от Лесотехническия университет – София. Специализирала е в Гьотинген и Фрайбург, ФРГ.

Посланик на България във ФРГ (2004-2008), в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн (2012-2018)

Народен представител в периодите 1995-1997 г., 1999-2001 г., 2009-2012 г.

Вицепремиер 2008-2009 г. по европейските фондове

Единственият посланик с два ордена от Германия - “Федерален кръст за заслуги със звезда” и “Федерален кръст I степен”.

От януари 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна Гора.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>