Българската Коледа: На 16 г. Александър се учи как да общува

11.12.2022 11:02 Румен Златански
Александър предпочита да пише, вместо да говори.

Момчето от Пловдив има аутизъм, спряло да говори, когато тръгнало на ясли

16-годишният Александър е с генерализирано разстройство в развитието - детски аутизъм. Ражда се нормално и до втората му годинка с нищо не показва, че ще има проблеми.

“Всичко стана в първия ден, когато тръгна на ясли”, разказва майка му Валентина Кротнева. Сашко плакал много, отделили го от другите деца и го затворили в помещение, ползвано като изолатор. Там настанявали болните, за да не заразят другите деца. От рев Александър повръщал много.

“От този ден все едно гледам друго дете. Дотогава синът ми казваше отделни думички. Спря да говори, започна да проявява автоагресия, нараняваше се до кръв. Тръгнахме по лекари, молихме се”, споделя Валентина.

“И сега не говори. Предпочита да напише това, което иска да ти каже

Сблъсках се челно с проблемите и системата. След като обиколихме доста медици в Пловдив, ни изпратиха в София. И там ни казаха - аутизъм. Попитах какво може да се направи. И получих отговор - може да работите с психолог и логопед. И оттогава си вървим така. Доста често се доверявам на инстинктите си. Каквото вътрешно реша, го правя”, добавя Валентина.

Семейството не е получило нищо от здравната каса за лечението на сина си. Всичко си плащат - уроци, скъпи лекарства. Александър е в девети клас.

Ходи на индивидуално обучение в училище “Свети Седмочисленици”. Чете и пише. Има своите емоции

Много е привързан към майка си и ако я няма повече от 2-3 часа, започва да я търси. Най-добре се чувства в позната среда.

“Винаги съм с него в училището - аз реших така. Други деца като него обаче са понесли атаки от недоброжелатели”, каза майката.

Психиатърката му изписала лекарства заради автоагресията и пубертета, който бушува в него. Иначе Александър няма физически проблеми. От препарата обаче напълнял с 26 кг за 2 месеца и майка му се принудила да намали дозите.

“Изследвахме го за тежки метали. Пратихме проби в САЩ и платихме 1300 лева. И какво от това, като ги имаме. Не можем да ги изчистим. Финансово не издържах да плащам уроците.

Бях в дупка, не знаех как да свържа двата края

От друга майка с проблемно дете разбрах за “Българската Коледа”. Кандидатствах и вече трета година ни отпускат по 1200 лева. Помага ми за логопед за два месеца. Това е глътка въздух. Оттам се опитват на всички да помогнат. Доволни сме и благодарни за това, което ни дават”, казва Валентина Кротнева. Тя е твърдо решена да не остави детето си да стане жертва на системата.

“В нашето семейство само съпругът ми работи. Аз от една година съм личен асистент на Алекс. Така получаваме допълнителни средства и ми върви трудов стаж”, казва майката.

За нея важното е детето ѝ да е щастливо. Сега с Алекс посещават курсове в нов социален проект в Пловдив, където два пъти седмично обучават децата да придобиват социални умения, да могат да се обслужват самостоятелно. Посещават логопед и психолог, а помощта на “Българската Коледа” ги облекчава финансово.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>