Проф. Боян Биолчев: Няма други в Европа като нас - къщи замъци, а между тях разнебитен асфалт

11.12.2022 07:10 Пенчо Ковачев
Боян Биолчев като ректор на Софийския университет

Като малък исках да стана световен шампион по ски, национал във футбола и поет като Дебелянов

- Честит рожден ден, проф. Биолчев. На 11 декември навършвате 80 години. Как се чувствате на тази достолепна възраст?

- Внимавам, да не се почувствам на осем. Надявам се свирепата ми самоирония да не ми позволи това.

- Казват, че около рождения си ден човек попада в т.нар. сатурнова дупка. При вас как беше, имахте ли по-особени преживявания?

- Имал съм чувството, че съм в някаква дупка, но отде да зная сатурнова ли е. Откак се помня от хороскопите ме е напушвал смях. Като помислиш - зодиите те правят еднакъв с една дванайсета от населението. Какво да му се радваш, от какво да му се плашиш.

- Имате роман със заглавие “Сатурнов кръг”. Вълнува ли ви сатурновата тема?

- В романа това не е термин от хороскопа. Метафора е. Много често много от нас попадат в кръг като планетата Сатурн. А както науката е установила - този кръг е от лед.

- По романа ви режисьорът Никола Рударов засне филма “Вик за помощ”. За какво трябва да извика обществото сега?

- Това заглавие имаше смисъл в друго време. Не обществото днес да извика! Да си каже - стига крясъци. От тях никой не чува какво се говори. Уж диалог, а се получава само надвикване.

- Произхождате от славен поборнически македонски род. Вие борбена натура ли сте?

- Смущава ме този често употребяван израз - борбена натура. Нормално ли е да си в непрекъсната схватка, когато животът ти предлага толкова възможности да решиш проблеми с ум и проницателност.

Борбеността е закотвена в мига - бързото решение. Но доста време ми отне да прозра, че бързото решение не е гаранция за успех, но пък гаранция за неуспех е закъснялото решение.

Животът е прекалено

кратък, за да го

живеем прибързано,

и прекалено хубав, за да го пропиляваме в несигурност или в непризнат страх.

А за да отговоря най-точно на въпроса ви - никой никога не може да ме принуди да направя нещо, в което не съм дълбоко убеден.

- Като малък какъв мечтаехте да станете?

- Световен шампион по ски, национал във футбола и поет като Димчо Дебелянов, чиито стихотворения (и не само неговите) и сега мога без грешка да изрецитирам, дори да ме събудят от кошмарен сън.

И трите не се осъществиха. Във футбола ме отклони полската водка, физическите ми данни на скиор се сблъскаха със склонността ми да се зазяпвам и често пропусках врати заради внезапно втренчване встрани.

Но това точно ме направи белетрист - непрестанната жажда да наблюдаваш, да виждаш всичко в движение. Не станах, естествено, Димчо Дебелянов, но пък поезията не пожела да напусне прозата ми, в която винаги съм се чувствал най-близо до мечтаната реализация в живота ми.

- Кое беше първото ви разочарование в живота?

- Като гледам какво става с манталитета на хората в пъстър масов мащаб, май първото разочарование тепърва ми предстои. Макар никога досега да не съм позволявал стресът от дивотиите да измести обективността на мисленето ми. А знаете и моето кредо - най-добрият оптимист е умореният песимист.

Не звучи като “Ода на радостта”, но съдържа известно равновесие. Дано нещата не надскочат критичната граница. Не чертай прави линии, когато действителността в цялата история на цивилизацията, по думите на Хегел, се движи в спирала.

- Защо не останахте да учите в България, а заминахте в Полша, която тогава наричаха “най-веселата барака на социализма”?

- Откровено ли да отговоря? На двайсет години, току-що излязъл от казармата, не мислиш весела или тъжна е бараката, а се носиш по тогавашния мит за красивите полякини.

Разбира се - бяхме гледали вече филмите на Вайда и усещахме вкуса на един друг, различен от нашия свят.

Ако не бях заминал

да следвам в Краков,

нямаше да съм този

човек, който

съм сега

Когато се върнахме, бяхме пълни с енергия и готовност да донесем нещо ново и да го отстояваме. Оказа се, че това са само искри от една младежка илюзия.

- Изкачвате цялата кариерна стълба в Софийския университет, включително и два мандата ректор. Ако започвахте отначало, какво бихте променили в управлението на най-елитното българско учебно завадение?

- Когато си получил доверието на един храм на духа, какъвто е нашата Алма матер, не започвай с промени. Университетът е средище на благородна, взряна в историята консервативност, и същевременно люпилня на млад интелект. Разкривай хоризонти, а не пътеки. Но е трудно. И понякога неблагодарно.

- Знам, че веднъж по-малкият ви внук ви попитал кое е по-голямо - ректор или директор. Какво му отговорихте?

- Бил е малък, за да му кажа, че нищо не е по-голямо от себе си. Но пък и не съм съвсем сигурен, че той ми е задавал точно този въпрос.

- През годините на демокрацията по български каниха ли ви да участвате в политическата или държавническата власт?

- Да. Няколко пъти. Ако не се поддадеш на самоласкателство, можеш да различиш за мисия ли те канят, или за дребен интерес. За съжаление - второто преобладава.

Винаги съм отказвал. Логично е да ме попитат - а защо прие да си ректор. Тук отговорът е по-лесен - университетът е средоточие на интелект, въпреки усилията на разврещяната посредственост до го принизява и изтласква встрани. И ректорът не е началник, а отговорен сътрудник на съзиданието. Тук всяко подражание на политическа власт е пагубно.

- Защо според вас борбата за власт сега е толкова свирепа и “безмилостно жестока”, въпреки тежките проблеми в държавата и извън нея?

- Открай време е така. Ние сме като личности природно интелигентни, но като общество - социално недоразвити.

Няма друга държава в Европа, в която съвременни замъци да са свързани с улици с разнебитен асфалт. “Държавата - това съм аз”. Но едно е да го каже френският крал, а друго - настървеният новобогаташ.

- Със съпругата си - режисьорката Мариана Евстатиева, направихте само два филма - “Дяволското оръжие” и “Племенникът чужденец”. Защо толкова малко?

- Така се случи. Пък и в изкуството не бройката определя стойността, а какво помнят от създаденото хората. Амбициите нямат власт над художествения резултат.

- Защо избрахте разказа на Йордан Йовков “През чумавото” за сценария си за филма “Чумата”?

- Беше ми предложено. Оказа се за мен огромно предизвикателство. Разказът на големия български писател е фактически безсюжетен - една уникална притча за любовта, която единствена побеждава страха от смъртта.

Трябваше да се създаде филмова история, а това носеше притеснението, че можеш да снижиш художествения патос на идеята. Работих повече от две години. По принцип съм се убедил, по думите, ако не се лъжа на Чехов, че в писането е много важно умението да зачеркваш. Доста “моливи” изхабих!

- Кога ще го видим филма на екран?

- Предполагаемо през пролетта. Сигурност няма. И тук инфлацията висеше като дамоклев меч над цялата продукция. Но “Мирамар”, продуцентската къща, застана твърдо зад тая идея, а имам пълна вяра на режисьора Иван Владимиров.

- Как преминават пенсионерските ви дни? Карате ли още ски, продължавате ли с подводния риболов?

- Всякакви дни

съм имал, но

пенсионерски нямам

и няма да имам.

Ще живея, колкото ми е писано такъв, какъвто съм бил винаги - да не преча на другите и да не изневерявам на себе си.

- Наближава Коледа. Пожелайте за празника нещо на българите във вашия остроумен, шеговит и критичен стил. Може и да е като за рубриката “Проблясъци” на “24 часа”, на която сте чест автор.

- Малко смирение. И най-после да осъзнаем, че като шумно, страстно и безмилостно се ругаем взаимно пред очите на културния свят, да не се чудим защо не ни искат в Шенген.

Да, и още нещо: националните ни проблясъци да не се изчерпят с новогодишната заря.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>