Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте

06.12.2022 17:06 Росен Петров
МАРК РЮТЕ

Имам съвсем ясни спомени кога за пръв път чух имената Холандия и Европа. Беше 1978 г. и имаше световно първенство по футбол в далечната Аржентина. Заедно с нашите бяхме в родното село на майка ми Бракьовци, едно прекрасно планинско местенце доста близо до София, но доста високо в Балкана, точно до Петрохан.

В селото тогава живееха над 1500 души (днес са около 40), но имаше само два или три черно-бели телевизора. И баща ми ме заведе в къщата на един дядо Спас, за да “гледаме финала заедно с другите мъже”. Финалът беше Аржентина- Холандия. Маса народ, кой прав, кой успял да седне, са вперили поглед в черно-бялото екранче и се вълнуват. Питам: “Тате, ние за кои сме”, а той ми отговори: “Как за кои сме? Всички сме за Холандия”. Аз упорствам: “Защо?”, а той вече по-строго: “Защото сме от Европа”. Не ми беше много ясно какво точно значи това, но всички бяха за Холандия. Няма шега. Няма измама. В малкото и предполагам, диво по всички евростандарти селце Бракьовци в години на пика на така наречения социализъм най-обикновени хорица, люде от къра и кошарите, хора на селския труд, и баща ми - бъдещ подполковник от “старото МВР” ( да е жив и здрав),

бяха тотално за Холандия

не само защото в нея играеха майсторите на тоталния футбол великите Кройф и Неескенс, но и защото може би по някакъв странен начин са чувствали, че макар тогава ние да бяхме примерни и верни братя на “великия Съветски съюз”, а холандците да бяха от “лошия Запад”, ние все пак заедно сме от Европа.

Излиза, че някой си незнаен български дядо Спас или чичо Гошо от малкото Бракьовци още през 1978 г. е имал повече някакво скрито чувство за европейска солидарност от днешния нидерландски премиер Марк Рюте, който тогава е бил на 11 г. и сигурно е гледал същия мач. Нидерландското “не” си е “не”, но начинът, по който бе направено, бе

надменен, безпардонен и безкрайно обиден

Наистина на границата ни загинаха наши полицаи не само заради нашето безхаберие, а и просто защото бяха там. Защото, г-н Рюте, едно е да граничиш с Белгия, а друго с Азия.

По думите на Рюте “за 50 евро” се минавала границата с Турция? В кръга на мрачния хумор благодарение на неимоверните усилия на Европейската централна банка, която напечата толкова трилиони евро, скоро в България за 50 евро и баничка и мляко няма да можеш да си купиш. И този път инфлацията не е българска заслуга, а на това интересно нещо ЕЦБ. Сега Румъния щяла да е шенгенска граница, защото там нямало корупция на границата?

Я пак? Ние сме балканци, знаем си бакиите.

През румънската граница и танкова бригада може да мине, без да я види никой,

особено в Добруджа. Ясно е, че решението е политическо, а като е политическо и не е ясно дали всъщност го взима Нидерландия, или някой друг, можем да направим и лек политико-исторически анализ.

Всъщност, г-н Рюте, ние някога имахме друга граница. Желязна граница. Кльонове. Заграждения. Полоси. Бразди. Кучета. Пазена от железни гранични войски и ако някой тръгнеше да бяга или пък да влиза, често просто го застрелваха.

Бутнахме я, защото вярвахме във всички приказки за европейските ценности. Тази граница ли искате да върнем? Може. Само има една подробност за онези гранични войски - знамето им беше червеничко и със сърп и чук. Натам ли пак ни бутате? Защото натрапчивите брюкселски или амстердамски наративи тласкат голяма част от българите в друга геополитическа полоса, от която, вярвайте ми, Европа няма нужда. Ама много българи били станали евроскептици? А какви да са? След толкова врътки. Затворете си четири реактора на “Козлодуй”! Ама, разбира се, щом е за Европа. Затворете си тецовете! Ама как, разбира се,

защо да изнасяме ток, като ще може да внасяме

Пуснете свободния енергиен пазар! Супер, пускаме, е, вярно, сметките за ток за фирми скочиха осем пъти, ама карай. А загубихте 2 милиона и половина българи, които дойдоха да бачкат за нас? Е, какво да се прави, всеки си търси щастието. Пуснете Северна Македония! Ама как, разбира се. Е, те стрелят по български клубове, но все пак ние сме европейци. Станете част от зелената сделка! Страхотно. Съгласни сме. Колко е яко. Ще сме първият въглеродно-неутрален континент в света и ще спасим световния климат, въпреки че бившата нидерландска колония Индонезия тепърва ще строи още въглищни централи с мощност 13 гигавата (това са седем АЕЦ “Козлодуй”). Между другото, същата тази могъща страна Индонезия е най-големият износител на въглища в света, с нея как върви зелената сделка? А какво стана със селското ни стопанство? Дали то се субсидира еднакво у нас и там, в класическата Европа? Май не! Пак между другото Нидерландия има суперразвито селско стопанство. Това без грам ирония. А виж - ние нямаме. Защо ли? Може би, освен че са по-кадърни, и евросубсидиите са различни.

Въобще 15 години чакаме все нещо като манна небесна от евробожествата. О, да…забравих почти религиозния плам около плана за възстановяване и развитие, грошовете от него са очаквани като някакво библейско послание.

Всъщност с тази полуработеща и деиндустриализирана икономика, с това почти убито земеделие, така сме виснали на еврофондовете от 15 години, че всичките ни реакции са като буря в чаша вода.

И няма какво да се лъжем - за немалка част от западния елит ние сме периферия, прованс, нещо си там до опасните Турция и Русия.

Нещо повече - ние сме такива и за част от така наречения български елит. За нас е такъв кеф да се самобичуваме и да се клепаме. Корупция… Върховенство на закона… Мигранти… Историческа обремененост… Дайте да прочетем нещо за Нидерландската източноиндийска компания - най-скъпата корпорация в световната история, основана през 1602 година, какви ги е дробила и вършила, докато е вършеела по целия свят. Мигранти ли? Сори, България не е имала колонии, не е продавала роби и не e обезкървявала цели континенти. Мигрантската вълна не е предизвикана от нас, а от тези, които разделиха света на богат - беден.

Докато ние пасяхме овце и шиехме абички под “османско владичество”,

прадядовците на Рюте опоскаха света

Шапка им свалям. Били са смели и находчиви мъже. Всъщност какво знаят днешните нидерландци за нас, ако въобще знаят нещо? Защото ние учехме за храбрата им борба за независимост от Испанската империя още в девети клас дълго и напоително.

Ние сме учили за това кой е Вилхелм, или Вилем, принц Орански, граф на Насау, те учили ли са нещо за нас? Знаят ли нещо? Сигурно знаят, че сме били съюзник на хитлеристка Германия. Мда... Аз пък ще им кажа да си преброят нидерландските части в СС войските. Трудно е, доста са. Две дивизии плътни. 40 хиляди щика. Воювали и на Източния, и на Западния фронт за Адолф Хитлер. Е, разбира се, знаят, че сме били верен сателит на СССР и че немалка част обществото ни е русофилска. Може… Ние дадохме на руснаците буквите, а вие,

нидерландците, дадохте днешния им руски

трицветен флаг Петър Велики толкоз ви е харесвал, че си взел цветове на знамето от вашето. От нас взеха буквите, от вас флота и имперските амбиции. Въобще българско кварталче в Москва никога не е имало, а виж, холандско е имало. И сте учили руснаци и как се прави оръжие, и как се прави търговийка, и как се става глобална сила, и как се строят мощни военни кораби.

Но това са исторически закачки без значение. Не са ни виновни нидерландците, ние сме си виновни. Когато си наведен към Запада от 33 г., а преди това си бил наведен към Изтока 45 г., е неминуемо да ти се случват някои неприятни неща. Когато част от собствения ти елит те мисли за недорасла територия, за такъв ще те мислят и в Амстердам.

А ние може би все още имаме потенциал. Ние сме народ, оцелял на кръстопътя на историята. Тук се е родила европейската цивилизация. И най-важното! Ние сме вратата към Европа. Ние държим ключа от тази врата, а не Марк Рюте. Ние сме сърцето на Балканите, а който владее сърцето, ще владее и Балканите, а който владее Балканите, ще владее много, много други неща. Дано Европа го осъзнае, преди да е станало късно.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>