Д-р Благомир Здравков: Без държавно планиране, специализации и добро заплащане България ще е без качествена педиатрия

05.12.2022 20:19 Константина Костова
Д-р Благомир Здравков

Новата болница в Горна баня трябва да бъде последната инстанция за лечението и диагностиката на детските заболявания, обясни директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”.

- Д-р Здравков, вече е ясно къде ще се строи Националната детска болница. Добре ли е, че ще е в Горна баня?

- За нас като лекари конкретният терен никога не е имал водещо значение. Важно е мястото да е обезпечено с инфраструктура, но най-важна остава комплексната педиатрична помощ. Всеки ден се налага да трансферираме тежко болни деца между различни детски клиники. Това е проблем за пациентите, за техните родители и не на последно място за екипите, които ги лекуват и консултират. Надявам се сега, когато държавата се е заела с тази свръхотговорна задача, реализацията ѝ да бъде изпълнена по-най-добрия и качествен начин, за да можем да осигуряваме лечение на децата пациенти на най-високо ниво.

- Какви действия трябва да се предприемат оттук нататък, за да се получи една наистина добра детска болница, удовлетворяваща всички нужди?

- На първо място е кадровото обезпечаване и инвестицията в хората. Това е фундамент на всяко медицинско обслужване, но в детското здравеопазване неговата роля е още по-важна и значима. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-специфични умения и знания са необходими на специалистите, за да могат да му окажат медицинска помощ на високо ниво. Това често плаши завършващите медицина, лекарите и медицинските сестри. Страхът и огромната отговорност е едно от обясненията за отлив извън самия числен дефицит на кадри в сектора. Без държавно планиране за привличане, категоризация, специализации и преференциално заплащане на тези специалисти рискуваме достъпът до педиатрична помощ в страната да остане крайно неравнопоставен точно заради кадровия дефицит.

- Какви звена трябва да има Националната детска болница?

- С екипа от специалисти, които сме ангажирани с изготвянето на структурата на бъдещата национална детска болница, работим в посока това да е лечебно заведение, изградено от звена с най-високо ниво на компетентност. То трябва да е последната инстанция за лечението и диагностиката на детските заболявания. Все още уточняваме крайния вариант, тъй като получихме предложения и от неправителствения сектор. След окончателните редакции проектът ще влезе за одобрение от министъра на здравеопазването.

- Ще има ли достатъчно специалисти, които да работят в нея?

- Като брой и вид лекари специалисти по конкретните направления - тях ги има и сега. Остава сериозен проблемът с медицинските сестри и останалите специалисти по здравни грижи. Надявам се скоро да има концепция как този проблем да се реши.

- Според различни инициативи за изграждане на детска болница министърът на здравеопазването е взел еднолично решението кой да бъде теренът? Така ли е?

- Доколкото съм запознат - това не е точно така. Работни групи от различни специалисти анализираха 5 терена за изграждането на това лечебно заведение с национална значимост. Геодезистки, инфраструктурни и градоустройствени аспекти са определили терена в Горна баня като най-подходящ. Тук отново искам да подчертая, че аз не съм специалист в това направление и ми е трудно да го коментирам, а и още веднъж да отбележа - не самото място, а комплексната педиатрична помощ трябва да е водеща! Ако имаше такава на територията на нашата болница, на територията на “Пирогов” или “Александровска”, никой нямаше да се вълнува от това, че сградата е в центъра на града.

- Редно ли е частен инвеститор да изгради болницата?

- Много твърдо заявихме позицията си по този въпрос. Няма как медицинската помощ за децата на България да е плод на набързо редактиран бизнес план на инвеститор, който не е получил това, което иска. Детското здравеопазване следва да се третира от управляващите като аспект от националната сигурност на страната. Частните лечебни заведения съществуват с една цел - печалба. Ако допуснем нивото на медицинска грижа за едно тежко болно дете да зависи от балансовите стойности по приходи и разходи, за да се генерира “печалба”, тогава могат да ни наричат търговци, а не лекари. Аз съм избрал да бъда лекар!

- Раздели ли лекарите идеята за нея?

- Тъкмо напротив. Тази тема обедини не само педиатрите, а и всички други медицински специалисти, работещи с деца, неправителствения сектор, родители и пациенти, политици, държавни институции. И вероятната причина за това е проста - всеки здравомислещ човек осъзнава, че детето му, а чрез него и той самият, може да е потребител на тази система.

CV 

Завършва медицина през 2009 г. Започва работа като анестезиолог-реаниматор в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Анна”. От 2011 до 2015 г. е преподавател в Катедрата по анестезиология и интензивно лечение при Медицински университет-София, и УБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. От 2015 г. е с придобита специалност по анестезиология и интензивно лечение. От 2016 г. е магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. През април 2021 г. става изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>