Шенгенският шамар ще докара на власт “Възраждане”

05.12.2022 16:10 Валери Найденов
Шенген Снимка: Снимка архив

Само то заема горда поза, другите коленичат молитвено

Отрязаха ни квитанцията за Шeнген, чудо голямо. Вместо да се тръшкаме, нека видим дали не можем да извлечем някаква полза от вредата. Например България би могла да каже – щом така ни унижавате, ние пък няма да си закриваме централите на кюмюр. И без това ползите от тях са 10 пъти повече от европодкупа, който давате, за да ги спрем.

И освен това майната й на еврозоната. Вярно, те и без това няма да ни приемат, но друго си е ние да не искаме. Тогава в ръководните европейски глави ще светне червената лампичка – я, тия българи май взеха да се правят на унгарци! Май взеха да им растат топки! Дали утре няма да си поискат обратно тока, водата, златото, медта, телевизиите и евродевойките?

Щом толкова ги плашат туристите през южната ни граница, България може да каже – добре, дайте няколко милиарда за солидна ограда от железобетон до небесата, иначе махаме и телта. Нека си влизат, на нас не ни пречат – минават и заминават. Нали ние тук пазим заради вас? Щели сме да откраднем парите за оградата? Тогава пратете своите строителни фирми, да видим те колко ще откраднат.

Нидерландският посланик трябва да бъде викнат във Външно и да му се връчи нота – откъде накъде вашият премиер твърди, че границата се минавала срещу 50 евро?

Обиждате ни, тази услуга струва най-малкото 500!

При тази инфлация за 50 евро човек вече не може да си купи дори услуга на околовръстното, то и без това всички труженички избягаха в Амстердам, а тук останаха само най-грозните. Търговският им вид е толкова постмодерен, че тираджиите вече не плащат, а се пазарят на тях да им се плати.

Шегата настрана, но шенгенският шамар би трябвало да ни събуди. От всички членки на ЕС ние сме най-послушните. И само ние сме отвън и подсмърчаме. Унгария, Полша, Чехия постоянно изправят Брюксел на нокти, но те са вътре. А ние сме отвън. И подсмърчаме. И какво ни съветват нашите политици? Дайте още да дадем, още да се наведем, та дано ни пуснат.

Но не е ли време да осъзнаем, че с подмазвачество и дупедавство в клуба на богатите не се влиза? Как няма да ни обиждат на тема “Корупция”, щом родни евродепутати преди 2-3 години ни изпросиха еврорезолюция, че държавата ни е корумпирана? То не че не е, но кой народ вика съседа да му помага под юргана? Кой народ провожда пратеници със заръката да го резилят пред цялата чужбина? Дъновистите посрещат изгряващото слънце в бели дрехи. А политическата ни секта коленичи с взор към залязващото слънце и се моли: “Вижте ни какви сме кални и скапани! Обиждайте ни! Мачкайте ни! Така ни се пада!”.

Така по времето на бубонната чума средновековната експертна общност вярвала, че Господ я наказва заради греховете. От град на град тръгнали голи до кръста “флагеланти”, които си налагали гърбовете с камшици, молейки Всевишния за прошка и избавление. Бог се вслушал и ги избавил - оцелели само тези, които нямали бръмбари в главата и въшки по телата.

Но да се върнем в сегашно време. Поради пълната липса на каквито и да било разумни политически идеи всички партии са се заели да изкореняват корупцията в другите партии. Аз чегъртам тебе, ти чегърташ мен, всички сме за чегъртане. И всичките призовават посолствата да помогнат в чегъртането. Затова години наред България се срутва във всички световни класации на честта – като започнем с домашното насилие, минем през свободата на словото и стигнем до щастието от живота. Според последната класация сме по-нещастни и от тези народи, които бягат от себе си през южната ни граница.

И откъде светът черпи тези срамни данни? Ами от нашите родни търговци на зелен хайвер. За това им се плаща – това пращат. Сами си създадохме такъв образ, че не в Шенген, скоро няма да пускат и клозетите да им чистим. Българската политика излъчва навън такава воня, че Брюксел ще плати за солидна ограда не по южната, а по западната ни граница.

Ако имахме национални топки, щяхме да заявим в Европарламента следното: Нямали сме свобода на словото? Върнете си ни словото тогава и ще го пуснем на свобода. Имало домашно насилие? Ама нали Европа ни забрани да знаем в кои конкретно обществени прослойки и техните махали играе дървен господ? Е, как да го спрем тогава? И как да сме отличници в класацията по щастие, когато красивите гаджета хукнаха на Запад?

Корупцията си е корупция, но ако трябва да сме честни, то най-мощният двигател на корупцията у нас са евросубсидиите. Няма как едни пари да тръгнат от Брюксел, да минат през 3-4 международни и държавни бюрокрации и да не бъдат “усвоени”. Това е а-то и бе-то на пазарната икономическа религия. Западът ни нямал доверие, тъй като сме русофили? Някой трябва да обясни на Запада, че от шенгенския шамар най-много печели партията “Възраждане”.

Аз не твърдя, че тя е ачик русофилска партия, но със сигурност Путин не е проблем, нито пък войната в Украйна й пречи да спи нощем. Като ни затвориха Шенген, отвориха пътя към властта. Сега “Възраждане” има 27 места, а напролет шенгенският катинар ще даде 60. И както и тръгнало, наесен може да вземе 121. Но аз изобщо не агитирам за нея, тъй като не забелязвам да ни обещава истинска демокрация. И лява политика не обещава, така че за мен в този храст не се крие заек. Но поне е застанала гордо, докато другите са клекнали с молитвени ръце. Заверата на Костадинов е единствената парламентарна партия, която се е изпъчила в позата на Васил Левски от снимката.

Когато народът е беден и нищо друго няма, остава му само гордата поза. Какво излъчват другите партии и техните лидери? Те се надпреварват в почитанието. Както казваше един, “Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?”

Ще ни пуснат да влезем тогава, когато целуването на още по-другото място спре. Но то пък не се знае дали тогава ще го има Шенген.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>