Преди концерт Лили Иванова докосва всеки музикант по рамото и му пожелава успех

03.12.2022 08:00 Мария Райчева
НИКОЛАЙ НЕДЕКОВ СНИМКИ: ИНА ЯНЕВА
Николай Недеков е неотлъчно до Лили Иванова по време на концертите. На снимката двамата са преди концерта в зала 1 на НДК миналата година.
На 4 декември Лили Иванова излиза на сцената на зала "Арена София".
Преди грандамата на българската музика да излезе на сцената на Античния театър в Пловдив.

Ако нейните съдници знаят с каква стена от пренебрежение се сблъскват, ще се чувстват доста по-нищожни в опитите си да я критикуват, казва Николай Недеков, асистент и организатор на концертите на Лили Иванова

Утре вечер грандамата на българската музика Лили Иванова ще направи голям концерт в столичната зала “Арена София”. Билетите за събитието бяха разпродадени седмица по-рано. А на 11 декември в Панагюрище е последната дата от суперуспешното тазгодишно турне. Мащабната продукция върви под ръководството на Николай Недеков. Той е дясната ръка на Лили Иванова, човекът, който е плътно до нея за всичките ангажименти. Николай Недеков е асистентът и организаторът на концертите на голямата ни звезда.

- От колко години работите с Лили Иванова и как се случи първата ви среща?

- От 8 г., вече започнахме девета. За първи път се видяхме през 2014 г. Отправих покана към нея и тогавашния ѝ екип да дойдат в родния ми град Шумен, за да направим първия ѝ клубен концерт в града. Тогава ми се довери, че мога да го организирам, и се запознахме на концерта ѝ, който се състоя на 11 октомври. Присъстваха над 600 човека. След няколко дни от екипа ѝ ми се обадиха с предложението да се включа в турнето следващата година. Тя много бързо преценява кой за какво става и с какви намерения е край нея. Постепенно започнаха да ми дават все повече задачи. Първите ми стъпки бяха логистично да отговарям за зали, хотели. Към днешна дата се занимавам с всичко, което се отнася до организацията на концертите, личните и професионалните ѝ ангажименти, комуникацията ѝ в социалните мрежи, поддържането на сайта и ръководенето на всички проекти, които са свързани с издателската дейност - дискове, мърчандайзинг и т.н.

- Преди това с какво се занимавахте?

- От 12 години организирам културни събития, главно театри, и продължавам да се занимавам и с това, имам екип, който работи в тази посока. Иначе съм завършил “Журналистика и пиар” в Шуменския университет. Предстои ми защита на докторантура по пиар.

- Как започва един ваш ден?

- Нашият ден е подчинен на режима на Лили, тя работи доста до късно, както и аз. Приключването е към 1-2 през нощта, когато последно се чуваме за някакви идеи и задачи за следващия ден. А първото ни чуване е след нейното ставане, което обикновено е към 11-12 ч.

- Предполагам, че програмата ѝ е доста натоварена.

- Графикът ѝ се изготвя като за всеки много ангажиран човек и се прави с месеци напред. Повечето неща се знаят предварително, но изникват и нови извънредно. Но както тя, така и целият ни екип обичаме планирането. Стремим се графикът да е удобен за хората, които я търсят, но и да е съобразен с нейните ангажименти, главно свързани с работата ѝ.

Всички други неща са второстепенни

На първо място е работата ѝ - срещата с публиката, записи, репетиции, срещи за нови проекти.

- Трудно ли е да се работи с толкова голяма звезда?

- Всъщност е изключително лесно, защото много ясно задава задачите. Освен това дава голям пример за дисциплинираност и последователност в нейната работа, тя е изключително взискателна първо към себе си и това е силно мотивиращо за нас. Не мисля, че има по-голям професионалист в нейната област в България, и съм много щастлив, че съм в нейния екип, защото това са огромни уроци за всеки, който би искал да учи, разбира се. Тя не натрапва мнението си, но ако четеш между редовете, можеш да се усъвършенстваш много.

- Какво прави, преди да излезе на сцената, има ли някакви ритуали?

- Винаги е доста притеснена как ще мине концертът, като всеки изпълнител, който е на сцената. Повечето артисти се вълнуват, защото имат дълбока душевност. Непосредствено преди началото, както казва тя, се зареждаме зад кулисите. Всички се събираме заедно, пожелава успех на музикантите, докосва всеки един от тях по рамото, един малък ритуал. Като видя, че всичко е готово, давам начало за осветление, музика и концертът започва.

- Къде стоите по време на самото събитие?

- Плътно до тонрежисьора, защото е свикнала само с поглед да комуникираме. Следя за всичко, което става по сцената, за да мога да реагирам - случвало се е да падне нещо от масичката, да трябва да се помогне... Грижа се за съдържанието в социалните мрежи, отзвук от публиката. Така че съм плътно до нея. В спортните зали, които са по-големи, например имаме един момент, който обикновено е при песента “Щурче” - даваме си знак с поглед и тя слиза от сцената, за да може да уважи публиката. На ръце я свалям и качвам, което е много взривяващ за публиката момент.

- На сцената винаги има масичка, на която задължително има вода.

- Вода, мед и парфюм, това са трите неща, които са задължителни.

- Кой парфюм?

- Някой от любимите ѝ, тя има доста, зависи от моментното ѝ състояние.

- Пред публиката излиза с много стилни тоалети, кой се грижи за това?

- Лили Иванова няма стилист, често пъти във фотосесии и официални снимки, които излизат, изписваме: “Стайлинг - Лили Иванова”, защото всичко, което виждате като тоалети на снимки, концерти, е изцяло плод на нейния усет за мода, който е безупречен. Тя следи световните тенденции, има предпочитания към определени дизайнери. Изборът е изцяло неин.

- Откъде ги купува?

- Има места, които посещава, пазаруваме и онлайн, удобно е, а и някои неща ги няма тук.

- За сцената избира черно, а в живота?

- Да, на концерти е в черно, а иначе много добре знае кое ѝ отива на фигурата и на годините, както сама казва, тя няма комплекс от това нещо. Съчетава нещата много умело, естествено, следи тенденциите и в материите, и в цветовете, но винаги ги пречупва през себе си.

- Водите ли с вас гримьор и фризьор по време на турнето?

- Не, преди концерт задължително посещава фризьор, но за грима - много обича сама да го прави, защото я зарежда, освен за фотосесии и телевизионни участия.

- Турнето е на финала, как преминаха тези месеци?

- Беше предизвикателство, най-вече заради дългия период от 8 месеца с общо 33 концерта с този в Панагюрище, който ще бъде на 11 декември. Преместихме неговата дата, защото имаше болни в екипа. Мислех, че ще бъде много по-динамично по отношение на премествания на датите, защото знаех големината на екипа, всеки е незаменим, нямаме възможност за дублиране. И това предполагаше добра кондиция на всички, които участват. Опасявах се, че ще се наложат повече промени, все пак сме живи хора. Но смените на дати основно се получиха заради външни фактори като ремонти на зали, извънредните избори наложиха промяна в Хасково, защото залата трябваше да е запечатана. Първоначално турнето беше обявено с по-малко дати, но се появиха и други, като откриването на Летния театър в Стара Загора, което беше на 6 септември. Щастлив съм, че всички екипи се отнесоха изключително професионално в това начинание, каквото до този момент не е правено в България през последните 30 години - да се направят толкова концерти с много голям екип. Продуктът е сложно технически подплатен, което пък утежнява и логистиката от град в град.

Първоначално турнето беше обявено с по-малко дати, но се появиха и други, като откриването на Летния театър в Стара Загора, което беше на 6 септември. Щастлив съм, че всички екипи се отнесоха изключително професионално в това начинание, каквото до този момент не е правено в България през последните 30 години - да се направят толкова концерти с много голям екип. Продуктът е сложно технически подплатен, което пък утежнява и логистиката от град в град.

- Как се спирате на залите, в които да правите тези концерти?

- В България, за жалост, няма кой знае какъв избор на зали, за да се чудим. От практиката знаем кои зали дават техническа възможност, имат капацитета на местата, за да обезпечат все пак едно такова начинание. Тази година обаче включихме доста по-малки градове и зали именно като реверанс от самата Лили Иванова, и не е тайна, че на много от тези места пя без хонорар, за да може да се случи събитието и публиката да бъде зарадвана.

- Сами ли избирате градовете, в които да гостувате, или получавате покани?

- Постоянно ни изпращат запитвания защо не сме в някой град. Когато обявихме турнето, Стара Загора не беше включена, а там сме били последно преди 5 години. Знаехме, че кметът вече има покана към Лили Иванова и е въпрос на седмици или месец да се обяви концерт. И при обявяване на турнето старозагорци бяха силно разгневени, пишеха, че пак сме ги пропуснали, Лили не харесва ли техния град и т.н. Знаехме, че ще отидем, но не можехме да обявим дата преди яснотата за завършването на Летния театър. Защото тя не обича да слага каруцата пред коня. Но като цяло градовете в това турне бяха на база на многото запитвания. Съобразявахме се и да има открити сцени в горещите месеци, а в по-студените да има отопление в залите, защото не навсякъде има такова, държавата на много места е абдикирала. А ние не може да караме публиката да зъзне.

- Колко време отнема подготовката на едно такова турне?

- Ангажирането на зали, поставяне на дати се случва бързо, защото в повечето градове, в които се обаждахме, при чуването за продукцията, която ще гостува при тях, срещахме огромна радост от страна на домакините. И бързо уточнявахме конкретната дата. Навсякъде сме плащали наем. Подредихме доста експедитивно всичко и обявихме турнето още през февруари. Бързо се разпродадоха първите концерти, всъщност тя

разпродаде всички 33 концерта

Но забелязвам една тенденция при концертите ѝ в София, която се повтаря като сценарий всяка година. С наближаването на събитието започват да се обаждат всякакви далечни нейни познати, хора, които след това забравят за нея. И започват с едни и същи въпроси, питат я как е и кога ще има концерт в София, а той е след три дни, да речем. Ясно е за какво звънят, искат покани. Но това пак е свързано с нейното търпение, защото тя не отказва на никого, но много добре знае кой кой е и за какво е в нейното обкръжение. За жалост, много хора са фалшиви и лицемерни и е много унизително в нейните очи това тяхно поведение на фалшиво приятелство. Защото най-добрите ѝ приятели винаги си купуват билети. Самата тя също, когато посещава театър, опера или концерт, винаги си купува билет, въпреки че всички ѝ предлагат покани. Последният случай беше в Сливен, имахме почивен ден, видяхме, че има интересна постановка, и независимо че продуцентът ни е познат и настояваше да ни даде покани, тя категорично отказа и купи билети за целия екип.

Трябва да има отношение към изкуството, защото никоя зала не е безплатна и всяка покана, която хората си мислят, че може да раздаде с лекота, всъщност я ощетява. Това е същото, като да работиш на заплата и някой друг да взема от нея, защото си мисли, че му е даденост.

- А колко голям е близкият ѝ приятелски кръг?

- Много е тесен и тяхното приятелство е проверено през годините. Много от тях са от сферата на изкуството, актьори, музиканти, скулптори, художници.

- Как се отнася Лили Иванова към критиките?

- Много пъти е казвала, че ако тези нейни съдници знаят с каква стена от пренебрежение се сблъскват, ще се чувстват доста по-нищожни в опитите си да я критикуват. Нейната кариера, откакто е стъпила в София, я съпътстват обич и омраза. Обич от публиката и омраза от шепа хора, които се стараят да ѝ напомнят, че има и тази страна на монетата.

- Вероятно вече имате планове за догодина?

- Нека първо да си свършим работата в “Арена София” и в Панагюрище, да приключим успешно тази година. Естествено, целият екип имаме планове, идват от нея лично, за нови продукти и срещи с публиката, но когато всичко е готово, ще обявим какво тя иска да се случи.

- Няма ли да си дадете някаква почивка?

- Ние не си почиваме, работим и в събота, и в неделя. Както казва тя: “Изкуството не е за чиновници”.

- Това означава ли, че през последните години Лили Иванова не е ходила никъде на почивка?

- Тя води доста спартански начин на живот.

Като професионален спортист е,

който има тренировки, строг режим и излиза и показва на сцената какво може.

- Споменахте тренировки, тя има изключително стройна фигура, как я поддържа?

- Много крехка и фина, това е плод на строг режим, който спазва от години. Внимава какво хапва, какво изразходва. Има и нейни си неща, които прави, но нека ги оставим само за нея. Иска се огромна воля да поддържаш такъв начин на живот, на базата на всички изкушения, които имаме в днешно време. Воля, дисциплина и най-вече стратегия и цел какво искаш да постигнеш утре. Не става, ако не си го започнал вчера.

- На “ти” или на “вие” си говорите?

- На “ти”, тя много бързо скъсява дистанцията и дава голям кредит на доверие, което е още по-задължаващо за всеки, който общува с нея. Търпи доста, за да не си част от нейния екип, значи е изтърпяла много неща, преди да вземе решение да се разделите. Всички хора, които са били част от екипа ѝ или в нейното лично обкръжение, но вече не са, това е заради нейното решение. Никой не си тръгва от Лили Иванова по свое усмотрение.

- Как реагира, когато се ядоса?

- Бях чул от някакви журналисти, че са я виждали как тропа с краче. Девета година работя с нея и такова нещо не съм виждал. Тя е много емоционален човек, но в поведението си е изключително уважителна, болезнено откровена понякога, не дава непоискани съвети. Но когато поискаш, е абсолютно точна в преценката си.

Иначе е много забавна, напук на всички схващания за нея. Тази година имахме щастието да пътуваме доста, в колата сме тя, аз и шофьорът и имаме невероятно забавни моменти.

- Отстрани изглежда много сериозна.

- Да, тя е сериозна в работата си, но много уважителна към своя екип, винаги по време на турне, когато имаме възможност, ни събира на вечеря. Обгрижващ работодател е, ако мога така да се изразя. Но за нас това всъщност не е работа, то е смесица от приятелство, удоволствие от постигнатото и всеки с желание върши задълженията си. Съдбата ми е дала възможността да имам наистина интересна и зареждаща работа. Отстрани за много хора вероятно това е нещо леко, но истината е, че е натоварващо, особено за нея. Заради огромната отговорност, която носи пред своята публика.

И най-малкият детайл се следи от всички

и тя не може да допусне да неглижира някое обстоятелство или днес да си каже, че това няма да го свърши на максимален капацитет.

- Какви жестове на публиката я трогват?

- След двете години на пандемия първият ѝ концерт беше на 3 септември във Варна миналата година. След това разказа, че когато е излязла на сцената и е видяла цялата публика на крака в Двореца на културата и спорта, се е развълнувала много, усетила стягане в гърлото и потекли сълзи. Дори се зачудила как ще започне да пее, но се е стегнала, така както тя си може, и направи брилянтен концерт. Срещата с публиката е нейният живот и пандемията я лиши именно от това.

- Какво ѝ казват феновете?

- Получаваме много писма, всички стигат до нея, абсолютно всичко се пази в архива. Преди години се появява едно писмо от Русия, на което като получател пише: “България, Лили Иванова, народна артистка”. И все пак успява да стигне до нея. Разбира се, то също се пази.

Има много лични истории, много от нейните почитатели разказват,

че е съпътствала целия им живот

Виждам четвърто-пето поколение - малки дечица, които идват със своите майки и баби и също са нейни почитатели. Пеят песните ѝ по конкурси. Това влияние върху всяко ново поколение е изумително. Тя не е човек, който стои на едно място, непрекъснато провокира публиката с нови аранжименти, с нови песни. Както сама казва - днес е 2022 г. и не може да е като вчера.

През последните седмици се случи нещо много трогателно - един мъж поиска от Лили да изпрати окуражаващи думи за майка му, която е нейна голяма почитателка, но за жалост, е с рак и в много тежко състояние. Това силно ни развълнува всички. Изпратихме дискове, Лили Иванова написа лично послание. А тази жена в последните си дни слуша само нейните песни и по някакъв начин те я карат да се чувства по-добре.

- Предстои ви големият концерт утре в зала “Арена София”, какво правите като финална подготовка?

- Подготовката за един такъв концерт започва още с обявяването му през февруари. В последните минути решаваме задачи, които възникват извънредно. Иначе нашият екип сме свикнали от самата Лили Иванова да си планираме добре нещата, защото тя е много дисциплинирана и ние се стараем да се учим от това. Но каквото и да излезе в последния момент, ние се справяме. Концертът беше разпродаден седмица преди датата. Искаме да благодарим на в. “24 часа” за уважението към нея, както и на всички други наши партньори.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>