Бившият президент може да потопи Корнелия Нинова, действащият – да я издърпа

01.12.2022 18:21
Корнелия Нинова с част от ръководството на столетницата

Кой и как ще запълни вакуума, зейнал вляво

Сценарий за научнофантастична сага да пишех, нямаше да ми хрумне, че Ицо Хазарта може да говори по телевизията за хартиената бюлетина, а Корнелия Нинова да кани Първанов обратно в БСП. Неведоми са житейските обрати, но ако за рапъра новото поприще е просто по-надежден източник на доходи, при Корнелия Нинова развръзката е въпрос на оцеляване.

Страх или перчене се крие зад думите: “Заповядайте обратно, за да можем с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво.”?

Съдейки по възторга на Мая Манолова, която вече предвкусва триумфалното си завръщане във властта под ръка със старите муцуни и едва си поема дъх от интервюта - лидерката на социалистите е в ужас, че новото ляво обединение ще я избута от гредата.

Колкото и непостоянна да е тази бивша брюнетка от TikTok, сега тя има основание да върти доволно опашка.

Девалвацията на цялата политическа класа и стремителният разпад на БСП наистина са благодатна почва за разцвет на стари плевели.

Интересно е, че до миналата седмица въпреки срутището в БСП, хороскопът на Нинова се подобряваше. Връщането на хартиената бюлетина я вадеше от дебелата сянка на “Промяната”, вече предвкусваше как авторитетът ѝ укрепва, остава без силна конкуренция на социалистическия фронт и си връща към 100-200 хиляди гласа на следващите предсрочни избори. Но тогава изведнъж като насрещен влак в тунела изскочи президентът Първанов.

Колкото и невероятно да изглежда, извадените от нафталина физиономии на бивши социалистически величия може да вдигнат вълна в условията на масово отвращение от червените водачи. За 3 г. резултатът на БСП се срина от близо половин милион на 230 хиляди. Румен Радев - символът на единствената изборна победа, би шута на Нинова, за да поведе с вдигнат юмрук към прогреса Киро, Асен и Слави Трифонов.

Водачката на столетницата заприлича на ръждясал, заседнал вагон, който се надява на нов лъскав локомотив.

Участието в четворната коалиция я задържа за малко на върха, но не я реанимира, напротив, на още по-жестоки унижения я подложи. През лятото си предлагаше мандата безвъзмездно на ПП, беше готова да подкрепи Асен Василев за премиер и да приеме управленската му програма, в която Бойко Рашков оглавява новата Държавна сигурност. А през есента стискаше зъби, докато харвардските момчета обясняваха, че те са вдигнали пенсиите, а не тя. А на октомврийския вот близо сто хиляди от симпатизантите ѝ гласуваха за “Промяната” и за “Възраждане”.

Днес, на фона на това и на все по-затягащия се обръч от скандали около Петков и Василев, в лявото пространство зейва вакуум. Социалистическият избирател буквално се чуди за кого да гласува, след като се оказа, че и “Български възход” не е на Радев.

С правилно насочена пропаганда президентът Първанов и сателитите му могат да минат за разумна алтернатива независимо от провала на самостоятелните им политически проекти. Както анцугът с трите черти прерасна от метафора на еснафщината във висша мода, когато го облече Мадона.

За разлика от русофилството на Костадин Костадинов, Първанов е по-умерен фен на Путин, обучен хитро да лавира между своята привързаност към Москва и българските евроатлантически приоритети. Той никога не би предложил референдум за излизане от НАТО.

Умореният от груби и крайни провокации червен избирател

вече е готов да повярва на внушението за новия-стар опитен, мъдър и балансиран лидер.

По ирония на съдбата в тази сложно заплетена ситуация предишният президент може да закопае Нинова, а действащият – да я извади от блатото. Ако Румен Радев ѝ връчи третия управленски мандат, тя ще размаха палката. Ще ѝ се отвори неочаквана възможност да стане премиер на програмно правителство, подкрепено от ГЕРБ, ДПС, Стефан Янев, че дори и от “Възраждане”.

Няма кой да отрече тогава, че благодарение на Корнелия сме преживели зимата, а Първанов и Мая Манолова пак ще заглъхнат.

Само късмет да има!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>