Антон Хекимян: Не съм среднист. Имам две дипломи по журналистика, но правото не завърших

26.11.2022 15:55 Паола Хюсеин
Антон Хекимян
Журналистът с традиционното си селфи, на което се вижда и екипът на Би Ти Ви, в нощта след последните избори СНИМКА: ПРОФИЛ НА ХЕКИМЯН ВЪВ ФЕЙСБУК
Заради работата си Антон Хекимян е избран за достоен българин в кампанията на “24 часа” през 2020 г.
Репортерът Хекимян отразява мъжкото хоро в ледените води на Тунджа на Йордановден. СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА ХЕКИМЯН ВЪВ ФЕЙСБУК

Когато вдигаш глава, това невинаги се харесва на всички - така известният журналист и шеф на новините в Би Ти Ви обяснява жълтите измислици по негов адрес

За две години на новата си позиция и заедно с екипа си е създал над 300 часа извънредно тв съдържание

Колегите се шегуват с мен, че ако зависи от Хекимян, 24 часа в денонощието ще сме на живо, казва журналистът

“Като скоростно влакче през целия ми живот” - така най-младият директор на новините, актуалните предавания и спорта в Би Ти Ви определя годините, откакто работи в телевизията. Антон Хекимян (38) влиза там едва 20-годишен и след като е минал по цялата журналистическа стълбица - репортер, редактор, водещ, от 2 години е на най-високия новинарски пост в медията.

- Би Ти Ви Новините отбелязаха 22 години от създаването си съвсем наскоро, а през последните 2 години вие сте техен ръководител. Оставате ли на високия пост, или ще ви махат, г-н Хекимян? Напоследък се появиха информации за вас в жълти издания, а в. “24 часа” има специална рубрика - “Истина или лъжа”, която проверява подобни писания. Ще кажете ли каква е истината?

- Целта на всеки журналист е да пресее вярното от невярното, да стигне до фактите, за да каже на нашите зрители или читатели истина или лъжа ли е това, което му говорят в публичното пространство. През годините съм свикнал да отминавам всеки злостен текст или коментар по мой адрес. Ако трябваше да се занимавам с отрицанието на неистините за себе си, нямаше да ми остава време да свърша качествено работата си. Слуховете не могат да бъдат фактор да не продължаваш да показваш качество и всеотдайност.

Истината е, че Би Ти Ви Новините през всички тези години на преход, сменящо се политическо управление в страната и глобални промени успя да се превърне в един от най-авторитетните източници на информация, в емблема за качествена и чиста журналистика, разследвания и място за публицистика. За последните две години постигнахме изключително добри резултати. С екипа направихме много положителни промени, привлякохме млади и талантливи журналисти - репортери, водещи, продуценти и уеб редактори, създадохме ново телевизионно и дигитално съдържание, развиваме се стремглаво в социалните мрежи. Вярвам, че работата е нещото, което ни прави видими, а когато вдигаш глава, това невинаги се харесва на всички.

За две години на новата си позиция и заедно с екипа на новините, актуалните предавания и спорта сме създали над 300 часа извънредно телевизионно съдържание. Усилията на журналистите в безкрайните предизборни кампании, война и нестабилна икономическа ситуация могат да се сравнят с повече от четиригодишен цикъл на едно регулярно управление от близкото миналото. Да си журналист, означава да си на работа 24 часа. А трудът ни е изключително отговорен, защото крайната цел, освен достоверната информация, е най-важното - доверието на зрителите. От името на всеки в нюзрума искам да им благодаря, че избират Би Ти Ви.

- Имате ли диплома - още една тема, по която се спекулира? Какво и кога сте учили, кога завършихте?

- Имам дори две дипломи. Бакалавър съм по журналистика, профил “Телевизия” във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ “Св. Климент Охридски”, а магистратурата ми отново е там в специалността “Електронни медии”.

Магистърската ми дипломна работа посветих на материя, която вече познавах в детайли - формата на сутрешния блок

Изключително благодарен съм , че започнах като стажант именно в “Тази сутрин” в Би Ти Ви през 2004 година и успявах да съчетая ученето с трупането на опит в най-качествената телевизионна медия в България. Всичко за професията съм научил още като репортер и днес на всички млади колеги в медията казвам: “Аз съм репортер - човекът, който ще предаде на зрителя есенцията от всяко едно събитие със сърцето си”.

След няколко години - вече като водещ на “Тази сутрин”, реших да предизвикам себе си и започнах да уча право в Нов български университет. Това е образованието, което не съм завършил. И знаете ли, не защото не мога, а защото разбрах за себе си, че ако правя нещо, трябва да му се отдам 100%. Държа на името си и не правя компромиси в познанията си. Това е сериозно и отговорно преди всичко към обществото, на което приемам, че служа най-вече като журналист.

- Един предизборен дебат по Би Ти Ви в края на последната кампания разбуни много мнения и коментари, след като Кирил Петков се появи неканен в студиото. Тази случка донесе рейтинг на телевизията, разбуди интереса на аудиторията, но пък вие не бяхте особено доволен от ситуацията. Защо?

- Като гражданин на тази държава силно искам да видя политически дебат между лидери в телевизионен ефир. Това, за съжаление, не е възможно. Точно затова го обявихме като големия финален дебат.

Никога не е имало недоволство от наша страна. Напротив, щастлив съм, че Би Ти Ви беше трибуната за финалните послания. Смяната на участници или отказ от дебат е право на всяка партия. Нашата цел е да сме равно отдалечени от всички участници, за да може зрителите да имат полза и да направят информирания си избор.

Рейтингът също не е самоцел и не може да е на всяка цена. Рейтингът трябва да е единствено заради качеството на нашата работа, заради доверието, заради професионализма на хората, с които работя. Изключително радостен съм, че точно независимото проучване на Съвета за електронни медии за изборния ден показа, че Би Ти Ви е на първо място по доверие от зрителите и е мястото, от което предпочитат да се информират.

- Наскоро бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков обяви, че работата на телевизията систематично е била подлагана на политически натиск от страна на ГЕРБ в периода 2014-2020 г. Така ли е било? Вие също сте част от телевизията по това време. Върху вас конкретно имало ли е политически натиск?

- “Би Ти Ви Медия Груп” е с кристално ясна собственост и медия с прозрачна политика. Тези фактори са най-голямата гаранция за създаването на независима и качествена журналистика. Професията ни е свързана с напрегнато всекидневие, с адреналин и още по-голяма отговорност.

Но има нещо, което е особено важно, и това е честността и достойнството.

Да се правят спекулации със задна дата, показва, че се цели нещо различно от истината

И в името на истината ще ви кажа, че когато си вършиш работата професионално, няма поводи за притеснение. И това не се дължи на конкретен човек, а на личната съвест и професионализъм на всички хора в Би Ти Ви, повечето от които бяха искрено засегнати от тези думи.

Във всеки мой материал, репортаж или интервю съм се чувствал свободен да следвам принципите на нашата професия и никога не бих допуснал да бъде различно.

Екипът на “Новини, актуални предавания и спорт” е по-силен от всякога и всекидневно работим отдадено, за да оправдаем доверието на нашите зрители. Неслучайно последните проучвания на СЕМ показаха, че Би Ти Ви е предпочитаната телевизия в изборния ден - точно тогава, когато политическите страсти са най-силни и обществото следи реакциите с внимание.

- Как предпазвате колегите си от политическия натиск в работата им и как вие самият го удържате?

- Журналистите в Би Ти Ви знаят, че нямат забранени теми. Няма поле за притеснения, щом работиш по правилата на професията и действията ти са открити. Всеки човек в нюзрума работи по тези стандарти и това е гаранцията за свобода и независимост.

Ако смяташ, че някой оказва натиск върху теб - стани и го кажи ясно, докато това се случва. Журналистите трябва да са смели и отговорни. За да си журналист, трябва да имаш смело сърце!

- Откакто сте шеф на новините, доста по-често има извънредни студиа, изнесени предавания. Защо го правите?

- Времето е объркано, а в такива моменти, когато доверието във властите намалява, журналистите са тези, които трябва да пренесат част от тежкия кръст на обществото. В тази група

неизменно слагам учителите, лекарите и духовниците

Наш дълг е да информираме и го правим с десетки часове извънредна продукция на живо. Това е колосален труд на всички екипи от репортерите и продуцентите, уеб редакторите, кореспондентите ни в страната и чужбина до техническите екипи.

Ще продължа да развивам нюзрума в тази посока. Защото това е бъдещето - динамика, всички гледни точки, жив ефир с полемичност на позиции и гости, новини, които стоят на пулса на нашия живот. Това е телевизията, в която вярвам и искам да правя. Разбира се, колегите се шегуват с мен, че ако зависи от Хекимян, 24 часа в денонощието ще сме на живо.

- Наистина ли не ви остава време за личен живот? Колко тежка кауза е телевизията?

- Служебният живот е и личният ми живот. Не съм ги делил и смятам, че е грешка да кажеш: “Сега съм в телевизията и ще съм журналист и мениджър, а вкъщи съм някой друг”. Лично за мен е невъзможно.

- Кои са новините, които най-много интересуват зрителите?

- Когато има политически турбуленции или бедствие, нормално е да има интерес, хората търсят информация.

Истинската новина е тази, която достига до хората и променя мисленето им. Тук е силата на медията, която някои омаловажават и принизяват журналистическия труд - не вярвам в това.

Давам пример с репортаж на Би Ти Ви, който наскоро разбуни духовете - поведението на прокурорския син от Перник, когото снимахме на терасата. Това въздейства изключително силно на гражданското общество, раздвижи и институциите. Ако Би Ти Ви Новините не бяха показали този сюжет, какво щеше да се случва в този момент? Хората щяха ли да усещат някаква справедливост, или щяха да са свидетели на поредната неправда?

Но също така винаги има интерес и към добрите новини - спасен живот, български успех или моментите, когато ставаме като един, за да помогнем на някого. Доброто не може да девалвира. Доброто стои в сърцата ни и само чака такива специални моменти, за да се покаже.

- Колко важни са новините за една политематична телевизия? Има ли забавни случки покрай тях, или всичко е много сериозно?

- Новините и публицистиката са гръбнакът на една политематична телевизия. Колкото по-здрав е гръбнакът, толкова по-силен е целият организъм. Мога без притеснения да кажа, че Би Ти Ви има много здрав гръбнак в момента. Ние сме силни, защото сме екип и обичаме това, което правим. Заедно споделяме всичко - и хубави, и трудни моменти. Има и много смях. Най-вълнуващият момент наскоро беше в 2 часа след полунощ, когато бяхме приключили 18-часов изборен ефир и се събрахме в нюзрума. Всички останаха - репортери, водещи, продуценти, режисьори, асистенти, оператори, монтажисти, уеб редактори. Имаше прегръдки, похвали, смях, удовлетворение, шеги, ръкопляскания за работата на отделни колеги. Тогава всички знаехме, че сме постигнали нещо много повече от поредния успешен изборен тв маратон, постигнали сме това да се превърнем в истински екип.

- Навремето бяхте известен със селфитата с екипа, които често публикувахте във фейсбук. Поразредихте ги, но последното беше именно от изборния ден, когато отново се снимахте с всички новинари. Защо го правите?

- Знам, че ще е нескромно, но Би Ти Ви Новините са важна част от съдържанието на телевизията и гръбнак на цялата програма.

Всичко започва преди 22 години с амбицията на Люба Ризова

Тя е била двигател на тази машина, която работи и днес. Изключително радостен съм, че за две години на позицията директор успях да създам млад и амбициозен екип, както и съм благодарен от цялото си сърце на всички дългогодишни служители, които продължават мисията журналист. Без тяхната подкрепа и изключителен професионализъм Би Ти Ви Новините не могат да съществуват.

Радвам се на успехите на младите репортери, които дойдоха без дълъг опит в телевизия, имаме колега и от “24 часа”. Те за този период успяха да станат разпознаваеми лица от екрана и спечелиха доверието на колеги и зрители.

Щастлив съм, че много хора повярваха в мен, като дойдоха в нюзрума на Би Ти Ви от редакциите на основните ни конкуренти. Те са доказани професионалисти с хъс за работa.

- Защо започнахте свой видео подкаст с журналисти от други медии? Сърбят ли ви ръцете да се върнете на екрана?

- NEWSROOM е един от най-новите ни дигитални проекти. Само преди няколко седмици стартирахме и ТикТок канал по примера на големите медии като Би Би Си и “Уошингтън пост”. Важно е Би Ти Ви Новините да стигат до всички аудитории, особено в социалните мрежи. Новините днес са там много преди емисията в 19 часа. Това е причината да давам път и на два нови сайта за бизнес и спортни новини. Обновихме и познатата рубрика “Аз, репортерът”, която вече е с мобилна апликация и много лесен начин за включването на зрителите към екипа на Би Ти Ви Новините. Това е гражданска платформа, чрез която активни обикновени хора могат да подават сигнали в реално време.

Иначе започнах подкаста NEWSROOM, защото гласът на журналистите е важен.

Защото ме вбесява начинът, по който се опитват да принизят нашата професия

Не желая да върви тази опорка “журналистите са виновни за всичко”. Не, не са виновни журналистите. Те често са последната защита на крепостта, те са гласовете, които трябва да чуваме и подкрепяме. Толкова често с работата си моите колеги от нюзрума защитават тази истина за професията ни. Затова е важно да говорят журналистите - за професията, за ценностите, за проблемите и за държавата ни такава, каквато искаме да я видим някой ден.

- Какво ново предстои в публицистиката и новините?

- За да си номер едно, трябва да продължаваш да се развиваш и да показваш креативност. Зрителите заслужават това. Само преди година беше немислимо да има интервю в централната емисия новини. Въведохме го първи, защото знаехме, че зрителите искат още информация към чистата новина. Освен че създаваме повече новини в самата емисия, виждаме, че този успешен опит се оценява и се разпространява дори в конкурентни медии. Това е още една оценка за добре свършена работа, когато от гилдията признаят, че си иноватор, и последват примера.

Повече и по-качествено съдържание, нови визии, модерни графични решения, Би Ти Ви задава този стандарт и остава недостижима в тази посока. Стартирахме ново предаване - “Защо, господин министър?”, което се превърна в силна трибуна, своеобразен телевизионен журналистически контрол над властта. Развиваме активно дигиталните платформи. Само преди няколко месеца стартирахме и вече имат видим успех два сайта, три подкаста, няколко дигитални видео поредици, развиваме профилите в социалните мрежи, като вече споменатия в ТикТок, който за два месеца има 20 хиляди последователи.

- Как се появи желанието ви да станете журналист? Това ли е, което сте си представяли като малък?

- Винаги са ме вълнували хората. Всеки човек е една неразказана история. Всеки носи вътрешна музика, която можеш да чуеш, ако за малко замълчиш и престанеш да чуваш само себе си. Заради това дойдох в Би Ти Ви на 20 години, толкова много репортажи, срещи с хора, километри път, истории, ефири, предавания, извънредни студиа. Като скоростно влакче през целия ми живот. И най-важното, че след толкова години работа в Би Ти Ви продължавам да ходя по улиците с изправена глава, гледам хората в очите, а те продължават да ме спират, да ме питат и да споделят болките си с мен. С това е пълно сърцето ми.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>