Стачката на британските медицински сестри е симптоматична за една здравна система, поставена на колене

25.11.2022 14:14 Джеймс Феби от Франс прес
СНИМКА: pixabay

Все по-дълго чакане за лечение, недостиг на персонал, хронично недофинансиране, а вече и стачка на медицинските сестри. Държавното здравеопазване в Обединеното кралство е изтощено.

Предстоящите протести на медицинските сестри, насрочени за 15 и 20 декември - първите от 106 години насам, хвърлят ярка светлина върху кризата, която преживява Националната здравна служба (Ен Ейч Ес). Институция, боготворена от британците, поставени на колене от годините живот в режим на икономии, пандемията и рекордната инфлация.

"Очертава се зимата да е тежка", предупреди вече Матю Тейлър, ръководител на Конфедерацията Ен Ейч Ес, представляваща болниците в Англия.

Близо 7,1 милиона души - рекорден брой - чакат ред за лечение в страната.

Режим на икономии

Трудностите около заместването на персонала, изчерпал силите си и напускащ сектора, изостриха още повече кризата, която със сигурност ще е трайна, а пък рекордната инфлация и рецесията са синоним на орязани публични разходи.

Икономическата криза впрочем е съчетана с цяла поредица проблеми, пред които Ен Ейч Ес - институция, създадена през 1948 г. и финансирана от данъци - е изправена от години.

Защото системата, която струва на бюджета 190 милиарда лири годишно (221 милиарда евро) и в която са заети 1,2 милиона души само в Англия, отдавна страда от недофинансиране.

По думите на Ричард Съливан, преподавател специалист по онкология в лондонския Кралски колеж, кризата в Ен Ейч Ес тлее от години.

"Започнеш ли да прегряваш мотора, ти го изтощаваш", резюмира той: "Смятам, че ни очакват много трудни години".

Според здравните експерти кризата се изостря от 12-годишните бюджетни рестрикции при управлението на няколко поредни консервативни правителства, а също от Брекзита (тъй като мнозина медицински работници идваха от ЕС) и от пандемията, забавила предоставянето на неспешни грижи.

"Понижен дух"

Кризата с поскъпването на живота, свързана с рекордната инфлация в Обединеното кралство, доведе до появата на множество социални движения във всички сфери - от транспорта до правосъдието, а вече и в здравеопазването.

"Не знам какво да правя, не знам как ще се справят колегите ми", оплаква се медицинска сестра в Лондон - Амира (тя не пожела да каже фамилното си име) във връзка с това, че реалните заплати са в състояние на свободно падане заради поскъпването.

"Те се трудят наистина упорито, за да изхранват семействата си, а им се налага да се обръщат към хранителните банки", твърди тя пред АФП.

Според нея медицинските сестри работят на двойни смени и страдат от недостига на персонал, дължащ се отчасти на новите миграционни правила след Брекзита.

Ен Ейч Ес - Англия например търси хора за 130 000 работни места, включително 12 000 болнични лекари и 47 000 медицински сестри.

По принцип медицинските сестри трябва да се грижат за четирима пациенти, но понякога ги натоварват двойно, а се налага да редуват нощни и дневни работни смени.

"Имаме само по две очи. Духът наистина е понижен", оплаква се Амира.

"Срив"

Към липсите в болниците се добавя и недостига на общопрактикуващи лекари. Съответно все повече хора не успяват да си запишат час и търсят лечение в спешната помощ.

"Никога не съм виждала такъв приток на пациенти, нуждаещи се от помощ, каквато не могат да получат", твърди Амира. "Постоянно има опашки, излизащи чак на пътя", казва тя: "Ен Ейч Ес е на път да се срине".

Недофинансирана, Ен Ейч Ес бе засегната през последните години и от последователни скандали, които разкриха недостатъци във всекидневното управление на службите.

В много доклади тази година бе съобщено за сериозни "пропуски" в родилните домове, допринесли за смъртта на бебета, които биха могли да оцелеят, ако бяха получили по-добри грижи.

Според Съливан всички тези проблеми няма как да бъдат решени бързо и Обединеното кралство трябва по примера на страни като Дания и Швеция да се откаже от здравна система, изградена според пазарната логика.

Секторът има нужда "от по-добра организация, по-добри структури, по-добро ръководство и по-добри политики", смята той.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>