Нинова към ПП: Не опитвайте и вие, аматьори, да ми разбивате партията! (Обзор)

24.11.2022 20:20 Весела Бачева
Кирил Петков и Мустафа Карадайъ се карат по кодекса пред погледите на Йордан Цонев и шефа на правната комисия Радомир Чолаков.

Според Кирил Пеков соцлидерката признала: “Ще гласувам с ГЕРБ, с ДПС и дори с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутати”. Тя категорична, че не го е произнасяла

В неочаквана посока ескалира битката за/срещу хартиената бюлетина в пленарната зала в четвъртък - лидерката на БСП Корнелия Нинова заподозря бившите си партньори, че и те опитват да ѝ овладеят партията.

Въпреки 3-часовите опити на “Промяната” с процедурни хватки и изказвания да осуети влизането на промените в Изборния кодекс на второ четене, проектът бе вкаран извънредно в дневния ред на депутатите според договорката между 5 от политическите сили. Против бе и “Български възход”, според чийто лидер Стефан Янев друг е дневният ред на обществото.

Г-жо Нинова, много добре знаете, че в тази сграда някой каза: “Ще гласувам с ГЕРБ, с ДПС и дори с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутати.”

В миналия парламент знаехме, че хартиената бюлетина не може да мине заради съвестни хора във вашата партия. Но вие ги заглушавате. Имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия, направихте стъпки в тази посока, заяви от трибуната Кирил Петков. Така той намекна за изваждането на Явор Божанков като представител на БСП в правната комисия, след като се опълчи на партийната повеля за защита на хартиения вот.

Изказването на експремиера вбеси бившето му вице.

Като председател от 6 години съм свикнала да се опитват да ми разбият партията и парламентарната група, и тук има - едни отдясно, и да не казвам къде другаде. Недейте да се опитвате и вие, аматьори сте в тази посока, отвърна му Нинова.

Тя отрече някога да е произнасяла, че ще гласува и с дявола. Очевидно БСП представлява интерес на партии, кръгове - икономически, олигархични, заподозря лидерката. А хората сами можели да преценят не са ли в БСП най-свободни и демократични, щом членовете ѝ ходят по всички медии да си казват мнението.

Асен Василев отсече, че изобщо не ги интересува разцеплението в групата на БСП, но не пропусна да вметне, че Нинова “взема главата” на всеки, който гласува различно. И докато от банките на “Промяната” депутати иронично подвикваха името на Явор Божанков, Георги Свиленски скочи на контраатака - те защо искат рокади на своите по комисиите.

На свой ред Нинова опита да извади тайни на бившата коалиция - обяви, че бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ ѝ признал, че машините дават възможности за манипулация. Той обаче я обвини в манипулация - казал само, че е теоретично възможно, така както може и таванът да падне отгоре им.

До гледане на текстовете по същество вчера изобщо не се стигна, след като опонентите зациклиха още на наименованието на проекта. То да стане “Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи”, предложи акад. Николай Денков. 52-ма негови съпартийци от ПП подадоха заявка да се изкажат само по името на закона. Председателстващият Росен Желязков ги обвини, че цял ден се упражняват в злоупотреба с правилника.

Стигна се и до почти батални сцени, когато хора на Кирил Петков наобиколиха трибуната. Настимир Ананиев отнесе наказание, после пък то бе отменено.

Всички тези процедури доведоха до това да не може да се приеме единственото безспорно нещо - наименованието на законопроекта, ядоса се Желязков, преди да закрие заседанието.

Връщането на хартиената бюлетина трябва да се приеме окончателно днес. В защита на това и ДПС, и БСП размахаха данни от изборни протоколи, според които в отделни секции подписалите се избиратели се оказали с един-двама повече от гласувалите най машините.

Десислава Атанасова потвърди, че ГЕРБ ще спази призива на лидера си и няма да гласува собствените си предложения за отпадане на район “Чужбина”, закриване на Обществения съвет към ЦИК и завишаване на изискванията за откриване на изборни секции зад граница.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>