Община Пловдив губи гей бар, купен за галерия срещу 750 000 лева

24.11.2022 19:13 Ваня Драганова
Някогашният гей бар “Калигула” е разположен под стълбището, което води към Сахат тепе.
Стъклените врати на някогашното бирхале са заключени с катинари.
Така изглежда отвътре извитото стълбище, което води към помещението на някогашния гей бар.
Бившата пловдивска ресторантьорка Таня Гинева.

Паднали тавани, течове, мухъл, изпочупени плочки. Така изглежда някогашният култов бар “Каменица”.

Той е разположен под стълбището, което води към Сахат тепе в Пловдив. Мнозина всеки ден се спират за снимки, тъй като там са буквите TOGETHER - логото на европейската столица на културата. Мястото е в идеалния център на града. От двете страни на стълбището са стъклените врати на легендарното заведение, заключени с катинари.

Това беше най-известната кръчма в соца, която по време на прехода доби още по-голяма популярност като гей бар “Калигула”. Цялата ѝ площ е 412 кв. м. В последните години заведението е затворено, а вътре е направо призрачно.

“Има опасност да се подхлъзнеш и да се потрошиш.

Мръсотията и влагата са невъобразими

Голямото помещение, където са играели по пилони травестити, е ужасно занемарено”, разказа директорът на “Градини и паркове” Веселин Козарев, на когото са поверени ключовете от помещението.

Някогашният гей бар беше купен от община Пловдив през 2014 г. за сериозната тогава сума от 750 000 лева. Това стана по времето на кмета Иван Тотев, който имаше намерение да превърне помещението в галерия.

Още тогава се надигна съпротива

от страна на общински съветници срещу сделката с аргумента, че е неудачна заради влагата и липсата на светлина. Дори когато беше действащо заведение, при всеки дъжд вътре всичко подгизваше. Така е, защото стълбището служи за покрив на помещението. Именно през фугите на стъпалата прониква водата вътре. “Ако вън спре дъждът, в заведението продължаваше да вали”, спомнят се чести посетители. 

По времето на социализма бар “Каменица” е част от “Балкантурист”. След промените той е приватизиран и през 2005 г. го купува известната някога пловдивска ресторантьорка Таня Гинева. За целта тя тегли кредит от 600 000 евро, но след време спира да плаща вноските и заемът става предсрочно изискуем. Така банката ѝ взима заведението и го обявява за продан. Общинският съвет гласува имотът да бъде купен за галерия по предложение на кмета Иван Тотев и сделката е сключена. Обаче

така и не се стигна до преустройство на бившия гей бар в галерия

Междувременно - през 2021 г., реститути спечелиха окончателно делото срещу общината за въпросния имот.

Съдебната сага започна през 1994 г. и още по време на сделката Тотев беше предупреден, че има висящ спор. Вчера той не вдигаше телефона си за коментар.

След произнасянето на магистратите в полза на бившите собственици те заведоха второ дело, като поискаха общината да им предаде имота, тъй като тя

го владее без правно основание

В средата на ноември т.г. Пловдивският окръжен съд се произнесе в тяхна полза, защото е безспорно, че имотът е купен, докато са течали дела.

Юристите на градската управа са се опитали да докажат пред магистратите, че общината владее имота по силата на 5-годишна давност. Но според съдебния състав при висящ процес тя спира да действа.

“Има възможности за обжалване, ще се срещнем и със собствениците”, коментира кметът Здравко Димитров.

Така община Пловдив може да изгори със 750 хил. лева. “Въпросът с похарчените общински пари, също виси. Кой носи отговорност за тази инвестиция”, пита с днешна дата Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив от екипа на Славчо Атанасов.

Според решението на окръжния съд общината дължи на собствениците и над 17 000 лева за деловодни разноски и адвокатски хонорари.

За някогашната кръчма още се носят легенди

При соца там слушали “Бийтълс” и “Ролинг Стоунс”

“През 1962 г. се изгражда стълбището, водещо към Дановия хълм (Сахат тепе). В основата му има едно помещение - бирхале “Каменица”. В това култово заведение работеха пловдивски легенди като Тома Спространов и Георги Райчев. Там се създава и най-хитовият клуб “Искра”, където се слушат “Бийтълс”, “Ролинг Стоунс” и други групи, които по онова време не могат да бъдат чути по БНР. След идването на демокрацията там започва да работи гей клубът “Калигула”, припомня бившият зам.-кмет на Пловдив от екипа на Славчо Атанасов Александър Константинов. 

В първите години след като Таня Гинева го придобива, тя е доволна, защото това е едно от най-оборотните ѝ заведения. По нейни думи всяка вечер било пълно с хора. А славата на “Калигула” се носела и извън Пловдив.

“Направих голям ремонт и ликвидирах течовете. Теглих кредит от 600 000 евро за покупката и ремонта. Там не беше пипано нищо от 1969 г. Какво е сега - не знам”, разказа пред “24 часа” бившата ресторантьорка. Твърди, че 12 г. е ползвала помещението - първо като наемател, а после като собственик. “Банката ми взе имота и оттам насетне какво стана - не успях да разбера”, обяснява тя.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>