Боян Рашев: Призивите за пестене не са на мода у нас, защото по-добре от Западна Европа знаем, че икономията е майка на мизерията, а и имаме ток

24.11.2022 07:20
Боян Рашев

Проблемът на България е, че все още твърде много хора виждат в държавата създател на блага и източник на облаги, казва експертът по управление на околната среда и ресурсите

Още акценти:

Основният проблем на бизнеса ни не е липсата на хъс, пазари и работа, а недостигът на кадри

Ако Европа случи на топла зима, може да се измъкне само с рекордни сметки за енергия, но без особено трагични последици

Никакви политически ходове вече не са в състояние да спрат инфлацията. Напечатаха се ужасно много пари, а енергията и суровините не достигат

- Г-н Рашев, преди дни предложихте алтернативен поглед към лошата новина, че сме останали само 6,5 млн. Отчитате, че БВП на човек е по-висок, отколкото сме си го мислили. Смятате, че не сме най-големите мързеливци и некадърници ли?

- Да, така смятам. Очевидно населението в България бързо намалява, а работещата част от него буквално се топи. Това обаче не ни пречи да имаме икономически ръст.

Явно малкото работещи нито сме мързеливи, нито некадърни – много малък брой хора успяваме да създаваме все повече. Това обаче не е достатъчно. Трябва да обърнем тенденцията и в броя. А това може да се случи само ако качеството на живот в България се повиши осезаемо, започнем активно да връщаме българи, да привличаме чужденци и да се раждат повече деца, разбира се.  

- Колко на база на намалелите работещи може да е производителността и БВП?

- Не мога да кажа колко точно, но очевидно е по-висока от официалните данни. Просто знаменателят във формулата явно е много по-малък.  

-  Виждате висок потенциал за растеж. В какви посоки?

- България има огромен потенциал за растеж. Очевидно все още имаме голям дял на неработещи млади хора. Основният проблем на бизнеса ни не е липсата на хъс, пазари и работа, а недостигът на кадри. А наоколо има много страни, от които бихме могли да ги привлечем.

Другият голям потенциал е в природните ни ресурси – ние просто отказваме да ги използваме.  Имаме местен енергиен ресурс – най-вече въглища, газ, биомаса и отпадъци, които даже не искаме да познаваме добре, камо ли да използваме пълноценно. Имаме значими находища на полезни изкопаеми и голяма преработвателна индустрия, но също не искаме да ги добиваме.

- Казвате да не мрънкаме за избори и терминали. Но мрънкането е национален спорт, а и терминалите са пълни все още със заминаващи. Не ви ли се струва малко пресилено въодушевлението?

- Аз базирам мислите и впечатленията си на собствения си опит – първо, като предприемач и мениджър на малка фирма и второ, като консултант на множество големи компании. Около мен е пълно със знаещи и можещи хора, които ежедневно правят България едно по-добро място за живот. Ако всеки от нас го прави, такава ще бъде и средата ни.

- Май се задават нови избори. Като че хората нямат нужда от силна държава, а дали изобщо от държава? И май не е само български проблемът.

- Хората винаги ще имат нужда от силна държава – такава, която да създава правила и да съблюдава спазването им. Тя е безалтернативна. Друг е въпросът доколко държавата трябва да се меси в икономическите отношения.

Нейната роля там трябва да бъде ограничена. Проблемът на България е, че все още има твърде много хора, които виждат в държавата създател на блага и източник на облаги. Това е основната спънка на напредъка ни.

- Извън София високите заплати са там, където има производства, още по-добре от местни суровини, е друг ваш анализ. Не тласкате ли към добивната промишленост, къде остават модерните индустрии с добавена стойност?

- Започвам от базовото неразбиране по темата – добивната индустрия всъщност създава огромна добавена стойност. Тя буквално прави от нищо нещо – осигурява базовите суровини. Неслучайно заплатите в добива на метални руди например съперничат с тези в IT индустрията.

После идва преработката, а след нея и производството на стоки за индустрията или потребителите. България има природни ресурси, с които в светлината на енергийния преход и Зелената сделка може да заеме значимо място в ЕС.   

- Създава се впечатление, че Европа оцелява и с по-малко руски газ, но на високи цени. Призивите за икономии на европейските правителства  обаче не са на мода у нас. Защо?

- Оцелява е доста добре казано. В опитите си да пести енергия и да запълни газохранилищата Европа навлезе в нещо като лятна хибернация – масово затваряне на енергоемки производства (торове, химикали, метали), което ще има ужасяващ социално-икономически ефект. Призивите за икономии не са на мода у нас поради две причини. Първо, ние по-добре от Западна Европа знаем, че икономията е майка на мизерията. Второ, ние имаме ток. Последното е нещо, което България може да използва като своето уникално предложение за продажба пред инвеститори.

- Как ще изкара континентът зимата?

- Много зависи от времето. Ако Европа случи на топла зима, може да се измъкне само с рекордни сметки за енергия, но без особено трагични последици. Ако обаче зимата е студена, ще има големи проблеми. Масовото отопление на газ и топлофикации (пак на газ) няма как да бъде заменено за месеци от нещо друго.

Ако от Русия не идва абсолютно нищо, няколко много студени седмици могат да изпразнят газовите хранилища, а терминалите за регазификация нямат капацитета бързо да вкарват достатъчно. Може да стане страшно, но това е екстремен сценарий, който ми се струва малко вероятен.

- Написали сте, че половината население на света харчи толкова енергия, колкото средният германец през 1860 г. Разтълкувайте го?

- Ами такава е статистиката – масово светът живее с ужасно ниско енергийно потребление. Почти цяла Африка и големи части от Югоизточна Азия и Латинска Америка нямат непрекъснато електроснабдяване, нямат автомобили, нямат почти никакви електроуреди.

По-малко от 10% са се качвали на самолет. Тези хора правят всичко възможно да живеят по-добре, тоест ще имат нужда от ужасно много енергия. А светът я докара дотам, че не е в състояние да увеличи добива на енергия. Предстоят много сложни времена. Европа е само началото. Изправени сме пред глобална енергийна катастрофа, която се дължи на утопичните енергийни политики на богатите.

- Българинът като че ли е гъвкав и динамичен, когато става въпрос за отоплението. При сигнал за криза е готов да потърси други изходи. На какво ще изкарат зимата по-голямата част от хората?

- Българите ще се топлят преди всичко на дърва и ток. Електричеството ще бъде особено предпочитано тази зима в градовете – просто цената на тока за домакинствата е смешно ниска на фона на цените на газа и топлофикациите.

Това е опасно, защото може да доведе до проблеми с електроразпределителните мрежи. Затова правителството трябва да намери начин да компенсира еднакво и потребителите на газ.

- Недостигът на енергия освен на цените се отрази като че и на устрема към Зелената сделка. Ще се забави ли? Какво се случва в Европа?

- Бюрократите в Брюксел все още натискат педала на Зелената сделка, все едно нищо не се случва. Политиците обаче забелязват – те не могат да игнорират хаоса в икономиката. Не само ще се забави. Би трябвало и доста неща да се преосмислят, но няма как да знам.

Напоследък колкото пъти съм се надявал лидерите на ЕС да вземат някакво смислено решение, все съм оставал разочарован накрая.

- Как се държи енергетиката у нас в период на политическа нестабилност и несигурност?

- Засега сравнително добре. Всички критични звена на електроенергийната система се справят добре – АЕЦ, “Марица-изток”, големите ВЕЦ. Голямото изключение е ужасяващият ремонт на ПАВЕЦ “Чаира”, който осакати най-голямата ни батерия. Тепърва ще започнат големите проблеми в електроразпределението, защото бързото включване на твърде много нови фотоволтаици тежи, а през зимата ще има и ръст на потреблението. Мисля, че за разлика от политиците, професионалистите в системата ще си свършат работата.    

-  А какво мислите за европейската политика за таван на цените, както и за изземване на печалбите на енергетиката и прехвърлянето им към бизнеса?

- Превръщането на Европейския съюз в модерна версия на СССР вече става много очевидно. Щом подобни “решения” изобщо се слагат на масата, явно сме поели в грешна посока. Имаме нужда от завой надясно и връщане към пазарната нормалност на ЕС отпреди 20 години.

- Тези ходове не укротиха инфлацията, защо? Какво я напомпва?

- Никакви политически ходове вече не са в състояние да спрат инфлацията. Напечатаха се ужасно много пари, а енергията и суровините не достигат. Банките в ЕС не могат да вдигнат значимо лихвите, защото ще започнат масови фалити. Инфлацията ще остане дълго време.

Основният проблем на бизнеса ни не е липсата на хъс, пазари и работа, а недостигът на кадри

    CV

- Има бакалавърска и магистърска степен по “Управление на околната среда и ресурсите” от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия

- Учил е също в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Университета за природни науки и науки за живота във Виена, Централния университет на Венецуела в Каракас

- От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt - консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>