Кин Стоянов: В паспорта на баща ми Радой Ралин сгрешили годината на раждане - това прати през 2023 г. 100-годишнината му

20.11.2022 15:56 Мила Гешакова
Радой Ралин със синовете си Кин (отляво) и Стефан СНИМКИ: ОТ ФОНДА НА РАДОЙ РАЛИН В ЦЕНТРАЛНИЯ ДЪРЖАВЕН АРХИВ
Радой Ралин на шега дърпа ухото на Желю Желев на прием в Бояна през 90-те години на миналия век.
Четири поколения в семейството на Радой Ралин пред паметника му в София на 24 април 2017 г. - внучката Мария, дъщерята на по-малкия син на Ралин - Стефан, внукът Димитър Стоянов до баща си Кин, който е хванал за ръка внучката си Капка, Стефан и техният близък приятел Филип Симеонов, син на композитора Димитър Симеонов, някогашен лидер на оркестър “София"

- Когато уговаряхме това интервю на Деня на будителите 1 ноември, ви намерих в родния Сливен на баща ви Радой Ралин. Съвременен будител като него имаме ли си сега, г-н Стоянов?

- Мисля, че хора като него или като един Марко Ганчев например не са будители, а подбудители. Защото с творчеството си подбудиха българина да забрави догмите и нормите на нещо абсолютно изкуствено измислено и на практика го подготвиха за прехода към едно демократично общество. В числото на подбудителите бих сложил и д-р Желю Желев с неговата книга за тоталитарната държава “Фашизмът”, под каквото заглавие излезе през 1982 г.

- Бунтарството на Ралин май е с родословно дърво - в рода му има сподвижници на Левски, дейци от времето на Съединението, интересни личности с характер и устои, които са се съпротивлявали на всичко, оковаващо свободолюбието на българина, нали не греша?

- Не, но бих го нарекъл не само бунтарство, ала и голяма доза жертвоготовност. Ако става дума за нашия прадядо, който е брат на дядото на баща ми, Таньо войвода - последния войвода от Априлското въстание, той пише на Панайот Хитов:“Всички ще загинем, но трябва да преминем Дунава и да покажем на народа, че можем да умрем за свободата му”. С това писмо Таньо войвода повежда вместо Панайот Хитов последната чета от Априлското въстание.

- Само след половин година - през април 2023 г., ще се навършат 100 години от рождението на Радой Ралин...

- Тази година е! Баща ми беше оставил една голяма двусмислица в своята биография. Роден е в семейството на Христо Хадживълчанов и Радка Димитрова, която е племенница на Таньо войвода. Радка е женена в Ямбол, така че баща ми е осиновен от своя вуйчо, сливенския книжар Стефан Димитров, който притежавал книжарница с името “Модерно изкуство”. Това обстоятелство баща ми разбира твърде невръстен и съвсем случайно. В паспорта му като рождена дата пишеше 22 април 1923 г., но в акта му за раждане, който се пази в държавна агенция “Архиви”, в архива на неговия брат Вълчан Хадживълчанов, ясно е посочено, че той е роден на 23 април 1922 г. Така или иначе, животът му започва като една грешка и оттам сякаш целият живот на Радой Ралин тече по този стих от песен по негов текст - “една красива грешка”.

Под това мото ние, неговите наследници, всъщност реализирахме всички събития около 100-годишнината от рождението му. Още през февруари тази година много пекарни в София, Пловдив и други градове в страната окачиха в търговските си помещения, където се продава хлябът им, неговото стихотворение “Молитва”:

“Свободата е като хляба,

всеки ден се замесва, изпича...”

- Участвахте в “Стани богат” с каузата да дарите спечеленото на инициативния комитет за построяване на паметник на баща ви в Сливен. С отговорите на кои въпроси събрахте 5000 лв.?

- Забравих вече. Но ме е яд, че не се обадих на приятел, който щеше да ми даде верния отговор за 10 000 лв. А бях го посочил. Така моят принос към паметника щеше да се удвои. Но както обичат да казват комарджиите: Кьорав карти не играе. Адреналинът така бушуваше в мен, че си въобразих, че мога да проверя и измисля всичко. Да се бях обадил на журналистката Силвия Недкова...

- Какъв баща беше Радой?

- Ще го опиша единствено с фразата, на която той ни научи да се обръщаме към него: татко-братко. Няма нужда от повече думи.

- Разкажете за семействата си - знам, че брат ви Стефан е в Нидерландия, а за вас - че работите в националното радио. Запомнила съм от едно интервю с брат ви, че знаеше наизуст цялото творчество на баща ви. А сега виждам, че вие сте неговият биограф. Поддържате ли връзка?

- Поддържаме, разбира се. Но аз се въздържам да коментирам пред медиите личния си живот.

- Двамата имате общо 7 деца, рядкост е в България. Родова традиция ли е при вас?

- Традиция е, особено в семейството на Христо Хадживълчанов и Радка. Раждали са се много деца, но е имало голяма детска смъртност. През нощта, когато се е родил баща ми, е починала негова по-голяма сестричка. В наши дни обичам да се шегувам, че ако двамата с брат ми сме направили нещо повече от баща си, то е, че сме създали повече деца.

- По цветята пред паметника на Ралин пред бившето кино “Изток” разбирам, че хората не са го забравили. Струваше ли си обаче неговата толкова смела и интелигентна съпротива на властта преди 1989 г., като гледате какво се случва в България сега? Естествено, не казвам: “Да беше си останал социализмът”...

- Съпротивата на властта никога не се монетизира, за да си струва или не. Татко е бил какъвто е бил. А дали си е струвало, или не, ще кажат хората. Ако останат още хора на земята, които да четат на български език... Макар че Радой Ралин е преведен на 27 езика.

- Брат ви Стефан преди години сподели пред “24 часа”, че първата си епиграма: “Снага суха - глава куха”, Ралин е написал в трети клас по адрес на тогавашния финансов министър. Има ли история около това негово първо творчество?

- Баща ми това го разказва в документален филм, който направиха наши колеги. Подобно на Чудомир татко всъщност първо е започнал да рисува карикатури. Но ако Чудомир оцветявал карикатурите си с изключително живописни диалози и описания, баща ми го правел с епиграми.

- Според вас кой щеше да бъде герой в изгорената през 1968 г. в Полиграфическия комбинат “Люти чушки”, ако беше издадена днес?

- “Люти чушки” на практика съдържа римуваните народни поговорки, които Ралин извадил от сборниците с народни умотворения на Петко Славейков. Слагал им е само заглавията. Така е искал да покаже на номенклатурата и цензурата, че народът също пише сатири.

Та кой да бъде героят в наши дни? Ами българският народ и неговите първопоставени мъже, които са били такива още от времето на дядо Славейков. И до ден днешен, когато вече не сме такова патриархално и патерналистично общество, ще бъдат първопоставените мъже и жени.

- Какво понесе баща ви за издаването на тази книга? Сам казахте пред националното радио, че авторски в нея са само две от епиграмите и той е получил хонорар не като автор, а като съставител за “Люти чушки”.

- Не съм от хората, които се оплакват, така че няма да се връщам назад. Каквото е понесъл - понесъл го е. Понесли сме го.

Човек е силен, когато успява да отработи травматизма на онова, което му се е случило. И поради тази причина не мисля и съм категорично убеден, че нито Ралин е бил репресиран, нито пък аз се чувствам репресиран. Репресиран е само този човек, който реши, че е такъв.

- “Сит търбух, за наука глух” - навремето тази епиграма постави граничната линия между манталитета и интелектуалния багаж на елита. “Страх ме е не от министъра на културата, а от културата на министъра”, казваше баща ви. Кое липсва на днешния ни политически елит?

- Толкова много неща му липсват, че изобщо не бих го нарекъл елит. Преди време Дими Паница направи едно училище за политици към Нов български университет, в което те ходеха и се обучаваха. Не знам обаче какво научиха. А пък онези, които дойдоха след тях - на тях пък още повече им личи, че дори в училище за политици не са били. Както пее Ангел Ангелов Джендема в една песен: “Но нека за това да не говорим и нека за това да помълчим”.

- Сатириците ни, доколкото ги има, сякаш виреят повече в социалните мрежи, отколкото в централните медии. Кое ги държи по-далече от тях?

- Според мен медиите изгониха сатириците още с въвеждането на език, който служи като бухалка и псувня. Езоповският език изчезна и заради това част от сатириците намериха убежище в социалните медии. Един от тях например е Георги Кушвалиев, който не престава във фейсбук профила си всеки ден да пише изключително остроумни епиграми. Неслучайно той е първият носител на наградата “Крилатият козел” в памет на Радой Ралин.

Издадохме сборника с епиграми на Кушвалиев “Дебили недраги” във формата на “Люти чушки”.

За съжаление, и социалните мрежи са така обсебени от примитивизъм, че дори и оттам сатирикът едва ли ще бъде чут от публиката. Ще го задушават троловете, хейтърите, грубияните.

- Навремето Ралин беше известен с налъма, който постави в съд с вода с надеждата, че като цъфне, това ще се случи и с българската сатира. Какво стана с него?

- Нищо. Да беше разцъфнала сатирата, та да го запазим този налъм като някакъв фетиш. А то стана обратното - тя не цъфна, а налъмът изчезна.

- Вече година и половина няма излаз от много труден период с множество кризи, през който страната ни преминава. Вие виждате ли решение?

- Нали криза значеше изход? Ако в крайна сметка излаз няма, кризата ще премине в катастрофа. Тогава ще трябва да пренареждаме нещата.

Не знам, много е голям политическият егоизъм в България.

- Преди минути в мрежата прочетох едно стихотворение, под което стои името на Радой Ралин. Казва се “Балчишки мечти”. Започва така:

“Дядо Тошо, дядо Тошо,

ти ни управлява лошо!

Но какво след теб настана -

майката ни разкатана.

Вместо пълна демокрация

пак е пълно с бюрокрация...”

- Там е работата, че това стихотворение не е писано от баща ми. Дело е на колега журналист - Веселин Димитров, които лично познавах.

Това обаче съвсем не е единственото стихотворение, което приписват на баща ми. Затова неговият близък приятел и сатирик от Варна Турхан Расиев имаше една епиграма, посветена на ситуацията:“Пиши народе, не се бой, приписвай всичко на Радой!”.

CV

Кин Стоянов е роден на 9 юли 1958 г. Син е на сатирика Радой Ралин и баща на политика Димитър Стоянов. Работи като журналист и сценарист на радиопредавания и тв формати. Бил е директор на Националния дарителски фонд “13 века България”. По време на президентския мандат на Петър Стоянов бе член на управителния съвет на Агенцията за чуждестранна помощ. Автор е на три книги и четири деца, както сам се шегува.

В момента работи в Българското национално радио. Наскоро участва в “Стани богат” като обяви, че дарява спечелената сума от 5000 лв. за изграждане на паметник на Радой Ралин в родния му град Сливен послучай 100-годишнината от рождението му.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>