Защо Андрей и Адриана след Байдън гласуваха за Десантис

11.11.2022 17:10 Диляна Ценова
Джо Байдън

По-добрите американски българи трудно ще разберат причината някой да оскверни врата в Народния театър

Да откриеш сънародници в чужбина, съчетали най-добрите черти на две нации, е рядкост, сравнима само с пороен дъжд в пустинята.

Да са постигнали висок жизнен стандарт и удовлетворение, без да се оплакват и плюят България при всеки повод, да са образовани, интелигентни и професионално реализирани благодарение на собствените си усилия, да не разчитат на подаяния, а обратното – те да помагат на роднините. Да владеят езика на новата държава на достатъчно адекватно ниво, за да работят, четат и общуват. И най-важното, да са достойни и пълноценни граждани,

а не шушумиги, които по цял ден се чудят как да заобикалят

законите и правилата, как да не платят данъци на нито една хазна, как да живеят вечно на социални помощи, до живот влачат комплекса, че някой там горе им е отнел или не им е предоставил благата, които заслужават.

С едно такова рядко срещано българско семейство, уседнало от над 20 години във Флорида, е истинско удоволствие да се разговаря, да се почерпят знания, опит и интересни гледни точки от новия свят.

Поводът да се заговорим са междинните избори в Щатите за членовете на Сената и Конгреса и за губернатори. Според предварителните данни във Флорида печелят републиканците. Нашите сънародници Андрей и Адриана са убедени демократи, гласували за Клинтън, за Обама и за Байдън, но любопитното е, че в днешния вот са подкрепили за втори мандат Рон Десантис, губернатора на Флорида от партията на Тръмп.

Той печели надпреварата в щата с 20%

пред кандидата на демократите.

“Тук най-голямо значение имат щатските, а не националните власти”, казват те. За Десантис са, защото намират политиката му за умерена и разумна. И разказват случка.

Адриана снима детска книжка, поставена на видно място в огромен хипермаркет от много популярна американска верига. Предназначена е за деца между 4 и 6 години, на корицата са нарисувани дъга и хомосексуално семейство.

Заглавието е: “Това беше нощта преди прайда”. Заснела е и една от вътрешните страници с рисунка на единия родител и две дечица, по-малкото от които си играе на пода с нещо като одеяло, оцветено като дъга. Текстът е: “Мама ни обясни всичко. Трябваше да си легнем по-рано. Тя е от този вид майки, които са повече момче, отколкото момиче”.

“Ние сме толерантни хора - споделя Адриана, - светът се развива, всичко се променя. Не е редно да забраняват например хомосексуалните бракове и след като си живял години със своя партньор, да нямаш право да го наследиш, когато почине. Това са човешки права, които не би трябвало да се отнемат от никого заради ориентацията му. Не виждам обаче особена полза от

сексуално възпитание на толкова малки деца”

Цитира забавна мисъл от легендарното предаване на CBS “60 минути”, която гласи, че ако наистина вземахме решението какви да бъдем, когато пораснем, светът днес щеше да е пълен с принцеси и индианци. Сеща се и за коментар по демократично ориентираната телевизия HBO на популярния актьор, водещ и коментатор Бил Майер, че демократите са си загубили ума с крайните си леви идеи, все едно очакват до няколко години 100 процента от американското население да са в графата “трансджендър”.

Затова на Адриана ѝ допада решението на губернатора на Флорида да въведе ограничение за преподаване на теми като бисексуалност на децата до 5-и клас.

Според нашите сънародници надмощието на републиканците в тези избори е продиктувано основно от инфлацията, но уточняват, че тя засяга чувствително по-бедното население. Мотивацията на хора със стабилни доходи, които преди са били за демократите, а сега гласуват за републиканците, е разочарованието от президента Байдън и неговата администрация.

Впечатлението на Адриана и Андрей е, че това са будни граждани, които редовно следят американската политика, четат, внимателно отсяват новините.

Откакто е отвъд океана, това българското семейство не пропуска избори, гласува и за българските. При тях нашият вот бил организиран много добре, имало една машина, много полезни доброволци, но бюлетината сериозно ги затруднила.

Откакто е отвъд океана, това българското семейство не пропуска избори, гласува и за българските. При тях нашият вот бил организиран много добре, имало една машина, много полезни доброволци, но бюлетината сериозно ги затруднила. Споделят нещо, което на нас, потопените в родната действителност, не би ни направило впечатление – навсякъде се повтаря ПП.

“Търсехме в бюлетината “Продължаваме промяната”, но се оказа, че пред името на много от партиите пише ПП. В първия момент не можехме да си обясним защо, това беше дразнещо. После осъзнахме, че ПП означава както партията на Петков и Василев, така и “политическа партия”.

В тяхното общество основна тема преди междинния вот и сега са абортите. През юли т.г. Върховният съд на САЩ отмени т.нар. федерално конституционно право на аборт, но всеки щат решава как точно да уреди проблема на своя територия.

Двамата българи разказват, че се стигало до невероятни абсурди – в Охайо 10-годишно момиченце забременява, след като е било изнасилено, и властите отказват да му бъде направен аборт. Горещата тема не слиза от хедлайна, но Андрей и Адриана са доволни, че техният губернатор е въвел забраната след определена седмица от бременноста, когато и без това абортът става невъзможен. Защото са демократи и преди всичко

ценят правото на избор на всеки свободен човек

Губернаторът на Флорида е единственото изключение, което правят демократите за Сената и Конгреса. Един от основните им аргументи е крайната позиция на републиканците към притежаването на оръжие. Според Андрей и Адриана те се съпротивляват срещу всяко предложение за законодателни промени, не искат и да пипат разрешителния режим.

Казват, че в световна класация на броя стрелби на публично място САЩ са на първо място с 200 годишно, включващи много жертви, а на второ място е Мексико, с едва 6 касапници на година: “Ако някой ден напуснем Америка, няма да е заради инфлацията или друга икономическа причина, ще бъде заради

проклетото оръжие”

Децата имали всяка седмица т.нар. active shooter drills – тренировки за активна стрелба. “Само си представете какво е чувството да изпращаш всеки ден детето си на училище и да трепериш, докато не се прибере, дали някой тийнейджър няма да вземе пушката на баща си и да започне да стреля по всички”, казва Адриана.

За България нашите сънародници говорят със смесени чувства, но в коментарите им няма и намек от злоба или реваншизъм, напротив. Настроени са носталгично, натъжени са от дълбоките разделителни линии сред българите, противопоставянето, плюенето. “Тук е недопустимо - казват те - да се обиждат хората публично, да се заплашват. Изключено е!” Адриана отбелязва, че е била викана при директора на детската градина на едно от децата си, защото нарекло друго “тъпак”.

Отношението на това семейство към света е урок, който у нас трудно се преподава. Да подкрепяш успешните, без значение на чия централа служат, да уважаваш ближния независимо от расата или сексуалната му ориентация и да не изневеряваш на доброто си възпитание, засега са недостижими дисциплини в България. Тук

един от най-  изтъкнатите театрални режисьори например се гордее,

че е осквернил вратата на кабинета на шефка в Народния театър, защото е от ДПС. Очаква бурни аплодисменти.

А Андрей и Адриана очакват единствено да са здрави, за да работят и отглеждат децата си, и да живеят в мир. Ама че контраст!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>