Първият брачен договор е на премиера Тодор Бурмов, поискал го вуйчото на заможната му жена

05.11.2022 13:40 Ана Михова
Това са две от четирите страници брачен договор на Тодор Бурмов, които се пазят в Националната библиотека.
Това са две от четирите страници брачен договор на Тодор Бурмов, които се пазят в Националната библиотека.
Къщата на Тодор Бурмов на столичната ул. “Врабча” 7 е построена след сключването на брака. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
ТОДОР БУРМОВ

Днес уникалният документ от 4 страници се пази в Националната библиотека

Първият брачен договор у нас е сключен на 7 октомври 1861 г., когато все още страната ни е под османско владичество. Той е между Тодор Бурмов, който след Освобождението става първият български премиер на Княжество България, и - забележете - търговеца Георги Золотович. Един от най-заможните хора по онова време, родом от Калофер и вуйчо на избраницата на Бурмов Марионка (Мария) Първова.

Днес уникалният документ се съхранява в архива на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Всеки, който иска да го види, трябва да подаде заявление предварително, за да бъде изваден договорът от хранилището. “24 часа” ви показва как изглежда.

Всъщност желанието да се сключи брачен договор не е на Тодор Бурмов, а на вуйчото на Марионка. Причината е, че 26-годишната госпожица била от заможен род и доста по-богата от кандидат-жениха.

По онова време, макар и с много добро образование, получено в Киевската духовна академия, бъдещият премиер бил учител, който правел и първи стъпки в публицистиката.

Не такова обаче било материалното положение на Марионка. Тя била дъщеря на сестрата на Золотович - Ана. Останала сираче съвсем малка и била отгледана от вуйчо си, един от най-богатите българи по онова време. Самата Марионка завършила френски пансион, но до 26 години още не се била омъжила.

Затова и вуйчото се заел със задачата да я задоми. Той харесал будния, макар и не толкова богат младеж. Организирал им и “сгледа”, която била на Принцовите острови. Мястото не е избрано случайно, защото по това време Тодор Бурмов живее в Цариград (Истанбул), активно пише в “Цариградски вестник” и дори за кратко е негов главен редактор.

Брачният договор между жениха и вуйчото е сключен ден преди сватбата. Той се състои от няколко точки, които са и надлежно номерирани. Свидетел е Христо Тъпчилещов, вероятно най-влиятелният българин в Цариград, също родом от Калофер.

Договорът е много подробен. В първата точка се отбелязва, че Марионка е съгласна на бракосъчетанието. Тя получава 100 хил. гроша, една трета от тези пари били за нейните лични нужди, а две трети отивали при мъжа ѝ.

След това детайлно е изброен чеизът на младоженката. От втората страница може да се научи, че той е включвал 12 дневни ризи, 19 нощни ризи, 12 чифта чорапи, 12 нощни кърпи. Описано е също, че Марионка е притежавала дървен креват, който върви с покривка и 3 завивки. Тя имала и доста бижута - златен медальон, златна гривна, диамантен пръстен, 2 чифта златни обеци, два гребена.

Самият Золотович предоставял на младите своя къща на остров Халки. В договора, естествено, не е описана прочутата къща на Тодор Бурмов на софийската улица “Врабча” 7, защото тя е построена през 1899 година. В нея освен първия български премиер е живял и още един министър-председател - Стоян Данев, женен за една от дъщерите на Бурмов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>