Доц. Георги Бърдаров: Да намалим мрачното говорене за “закриване на държавата”, отблъскваме младите

03.11.2022 07:00 Пенчо Ковачев

България е в 10-те % с най-добри природни условия, все пак

По време на пандемията минахме дори критичните 20% смъртност, както е в Африка и в районите с войни

За да спре топенето на нацията - най-напред радикална образователна реформа, вижте Финландия

Сега сме в най-дълбокото дъно на демографската криза, но за 10-15 г. може да излезем от него

Да използваме повече ресурса на хората в пенсионна възраст, които искат да работят

Нормално е жените да са повече от мъжете, защото те живеят 7 до 10 години повече от тях

- Кой е най-тревожният, дори бих казал, най-страшният факт от последното засега преброяване на населението в България, г-н Бърдаров?

- Определено най-тревожният факт е, че сме намалели с 844 хиляди души. Винаги съм казвал, че проблемът не е в абсолютната бройка на населението, а в неговите структури.

Но в случая всяка година България намалява с 50-60  хиляди души и очаквах, че намалението между двете преброявания (2011-2021 г.) ще е в порядъка на 500-600 до 650 хиляди души, но то наистина е фрапантно - 844 хиляди човека намаление.

Отдавам го на по-високата смъртност, включително и по време на пандемията, но не само по това време. 

- Има ли вероятност след години цялото население на страната да се “събере” в София и Софийското поле?

- Определено има тенденция София да заприлича на държава в държавата. Все повече хора се стремят към столицата и все повече се увеличава нейното население. Това е метафорично казано, разбира се, цялото население няма да се събере само в София, със сигурност.

Но ние имаме критични териториални дисбаланси, това е големият проблем. Има обширни депопулирани територии в Централна, Северна и Северозападна България, при това там има отлични условия за живот и стопанска дейност на хората.

Така че проблемът е в тези огромни диспропорции, в близко бъдеще почти 50% от населението на страната ще живее в шестте големи града и все повече територии ще бъдат обезлюдени и превърнати в демографски пустини.

- Във великолепния се текст “Българската енигма” Станислав Стратиев препоръчва в България да се направи график кой къде да замине, а последният българин, напускащ страната, да загаси лампата и да пусне химна. Какво можете да добавите към тази “препоръка”, може би по-скоро като писател?

- Да, изключителен творец е Станислав Стратиев. Аз ще се опитам да му опонирам обаче, макар и задочно, разбира се.

У нас има едно крайно негативно говорене по отношение на България. Разбира се, ние имаме много проблеми, това е факт. Но с това негативно говорене отблъскваме младите хора.

Според мен трябва да се обърне тенденцията, преди да се оправят нещата икономически, социални и демографски - трябва да се промени реториката спрямо България, а не да се насажда, че единствените изходи от кризата у нас са терминал 1 и терминал 2, че ще затворим държавата и т.н.

Така ние отблъскваме младите хора. Трябва да се търсят и налагат позитивните аспекти, защото младите имат огромна необходимост от глътка позитивизъм, а и да не забравяме, че България е в десетте процента държави с най-благоприятни природо-климатични условия в света и е част от развития свят все пак.

- Какви са вашите демографски прогнози за България?

- Да се направят днес прогнози, е изключително сложно, тъй като живеем в много динамично време, много бързо се променят ситуациите. А сега при войната в Украйна - още повече е нестабилна ситуацията.

Смятам обаче, че в рамките на 10-15 години България ще може да подобри своята демографска ситуация най-вече с увеличаването на младото активно население.

Не че ще решим демографската криза за 15-20 години, това е дълъг процес, но смятам, че имаме потенциала да излезем от най-дълбокото дъно на демографската ситуация, в която сме в момента.

- Какво определя динамиката на населението в страната?

- Динамиката на населението се определя от четири показателя - раждаемост, смъртност (естествен прираст), заселени и изселени (механичен прираст). Тези, които оказват най-голямо влияние върху демографската ситуация у нас, са: свръхвисоката смъртност за развита европейска държава - ние по време на пандемията минахме дори критичните 20‰, както е в Африка или в районите с военни конфликти.

Другият показател е големият брой на изселените, предимно млади, активни и образовани хора. Така че това са двата показателя и процеса, които определят динамиката на населението - високата смъртност и изселването на младото активно население.

- Как най-лесно и бързо може да се спре намаляването на населението?

- Бързи и лесни мерки просто не съществуват. Много често от мен като демограф очакват да посоча мерки, чрез които като с магическа пръчица да обърнем ситуацията.

Това обаче е дълъг и бавен процес. Но той си има стъпки, които трябва да направим моментално, за да може след 10-15 години да започне подобряване на ситуацията.

За мен първата много важна стъпка - постоянно я повтарям навсякъде - това е радикална реформа в образованието. Защото, ако ние демотивираме младите хора на ниво средно и на ниво висше образование да живеят в България, как ще ги мотивираме след това?

Това е първата, нулевата стъпка, с която трябва да започнем. Позитивен пример в това отношение е община Бургас, където вече трета година развиват изключително иновативния образователен модел, наречен “първокласно начало”.  

Има държави аналогични в някои отношения на нас (Финландия, Ейре), които чрез модерно, гъвкаво образование, адекватно на съвременния свят, прогресират във всяко едно отношение, включително и демографски.

Разбира се, образованието не е панацея, то е само първата стъпка. Необходим е реален ръст на доходите, работни места, модерна икономика...

Ние продължаваме да живеем с разбиранията на една отминала вече епоха - индустриалната, националната, а светът вече е коренно различен, дигитален, постнационален, и който го осъзнава и се адаптира към новите реалности, той ще прогресира.

Още една стъпка, която е суперважна - това е тоталното недоверие към институциите в държавата, което е белег на едно болно общество, както и свръх агресията, която имаме на улицата, в парламента, в училищата... Това е, което много отблъсква младите хора. 

- Възможно ли е да решим проблема с внос на българи от чужбина?

- При всички положения ние трябва да се стремим да увеличаваме дела на младото, активно, образовано население, на първо място, като създадем условия младите, които сега са в държавата, да остават, работят и създават семейства тук.

На второ място, да обърнем сериозно внимание на традиционната българска диаспора, от която ако можем да привлечем част от нея в страната, ще бъде много позитивно. 

Аз постоянно обикалям - сега бях в Германия, Франция, Люксембург с моите романи - и видях една много жива българска диаспора, мисля, че това е точният термин - която милее за България, която не е забравила родината си. Трябва да се работи с тях, не трябва да скъсваме пъпната им връв с България.

- Демографските промени могат ли да доведат до етно-религиозни конфликти в България?

- Това е един много сериозен въпрос. Лично мое мнение е, че ако в обозримо бъдеще не се запали искрата на етно-религиозните кризи отвън, ние няма да стигнем до конфликти, тъй като имаме традиционно нормални взаимоотношения между хората от различните етноси и с различните религии.

Босна и Херцеговина обаче трябва да ни бъде като една тревожна камбана, тъй като и там хората преди войната живееха нормално, без значение на етнос и религия. А видяхме какво се случи през 90-те години.

Така или иначе в религиозен план няма чак такава драстична промяна и заплаха според мен. Но в етнически план се наблюдава сериозно намаление на титулния български етнос и увеличение на ромския етнос. Но и тук проблемът не е етнически, той е образователен, в ниското образователно ниво на ромите, за което голяма вина носи и държавата. Ниското образование на ромите - това е проблемът. И ако той не се реши, това ще тежи на цялата държава.

- Жените са повече от мъжете - на 1000 жени се падат 927 мъже. Това добре ли е, или не съвсем?

- Това е естествен демографски процес, който го има в развития свят, където е висока средната продължителност на живота.

Жените са повече от мъжете, защото те живеят 7 до 10 години по-дълго от тях. Така че това не е някаква изненада или проблем.

По-скоро у нас не използваме ресурса на хора, които са в пенсионна възраст, но все още са активни и искат да работят. Неслучайно в развитите държави се говори за сребърна икономика и икономика на дълголетието.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>