Три укрити писма

26.10.2022 10:15 Диляна Ценова
Соломон Паси и Росен Плевнелиев бяха медиатори и разговаряха в парламента с ГЕРБ-СДС, ДПС и “Български възход”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Като бял ден е ясно защо пиарите представят изкуството на политиката в опростенческите категории на личните отношения. Липсата на познание сигурно ги принуждава да се придържат към първосигнални възприятия: висок - нисък, слаб - дебел, добър - лош, хубав - грозен, умен – глупав, чекмедже - парапет. Така си гарантират, че населението разсъждава в ниски критерии, не му се налага да помни, съпоставя и анализира фактите, не се сеща да търси политическа отговорност.

Само можем да гадаем обаче защо в условията на демокрация и пазарна икономика самите партийни лидери предпочитат ореола на комунизма.

Защо повече се харесват в образа на “човека

от народа”,

а не се стремят да блеснат като стратези и опитни дипломати?

Допреди 30 години тактиката за налагане на работническо-селско мислене работеше безотказно:

- Къде учиш?

- В хореографското.

- Класически балет ли?

- Не, народни танци, ама то е същото.

Днес вратата към народната република е залостена, но България стои заклещена в преддверието, не смее да прекрачи прага към модерните политически реалности от страх да не се засегне народът от мъдростта на своите държавници.

Как е възможно политик да откаже

политически диалог?

Да беше например композитор на маршова музика, дресьор на чихуахуа, инструктор по медитация. Тогава щеше да е нормално, че мрази да облича костюм и да кеси в заседателни зали. Не е ли основната роля на политиците в говоренето, намирането на прости решения в заплетени ситуации, избягването на капани?

Британците щяха ли още да поддържат премиера Лиз Тръс, която за два месеца свали лирата до рекордно ниски нива спрямо американския долар, ако беше изтъкнала, че за разлика от Борис Джонсън, тя поне е сресана? Могат ли като българите да се доверяват на бившите си управляващи, които за 8 месеца изхарчиха бюджетния излишък и натрупаха още по-тежък държавен дълг?

Ще ръкопляска ли поданик на короната, като му каже Кирил Петков, че е бил незаслужено свален от силите на злото?

Медиите гордо разтръбиха, че ПП, ДБ и БСП са пратили откази за среща с политическите посредници на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Не разкриха обаче съдържанието на тези писма, а то е от съществена важност - избирателите все някак трябва да си обяснят причините, поради които политиците им отказват да си свършат работата и

вместо да ги избавят от изборната спирала,

продължават да се дърлят като безмозъчни гамени

Първа е пратила хабер Корнелия Нинова на 18 октомври, той гласи следното: БСП изразява убеденост, че диалогът между парламентарно представените партии и коалиции не се нуждае от посредници. С конституирането на 48-ото НС се създават необходимите предпоставки този диалог да придобие институционален характер.

Човек направо да завиди на социалистите, че имат изтъкан от непринуденост и откритост водач.

Следва писмото от Петков и Василев с дата 19 октомври - блестящ пример за многословна липса на конкретност и яснота: Няма да се отзовем на предложението за участие в разговори с контактна група, инициирано от г-н Бойко Борисов. (На това място

в някогашните лексикони, които си разменяха

средношколците, се рисуваше череп с кости.)

Нататък се казва още: Дали в 48-ия парламент ще има диалог, зависи от всички парламентарно представени партии. “Продължаваме промяната” ще отстоява своите ценности, ще преследва посочените в програмата приоритети, ще предлага решения и ще подкрепи онези предложения, които съвпадат с интересите на България.

Най-близкият паралел с това послание е залегнал в непреходния със своята безсмисленост куплет:

Комунистите щурмуват небесата,

Комсомолците след тях летят.

Пионери, пионери!

Славен път ни чака

– звезден път!

Последен е Христо Иванов (съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов този път няма нищо общо). На 22 октомври той се е подписал под нещо като свободен преразказ с елементи на разсъждение, чието заглавие би следвало да гласи: “Не знам как е, но и така не е”.

Оценката ни е, че така предложения формат по-скоро ще бъде използван от ръководството на ПП ГЕРБ в рамките на тактиката им за заобикаляне, размиване и подмяна на многократно и публично поставяните от нас въпроси, свързани с отношението към модела на системна корупция и нуждата от конституционна реформа на прокуратурата, включваща дълбока промяна на модела и състава на ръководството на тази ключова институция.

Следващият абзац затвърждава още по-силно впечатлението, че истинската цел на Иванов е да спечели оспорвано състезание по най-много прилагателни, вмъкнати и подчинени изречения:

Винаги сме били открити за смислен диалог, но, както сме подчертавали многократно, ясната и ангажираща на най-високо политическо ниво позиция по тези теми за нас е предварително условие за определяне на възможните форми на взаимодействие.

Нито един от цитираните писмени отговори не разкрива какво, по дяволите, им пречи на тези лидери да се срещнат с един президент и с един от най-добрите български дипломати. Кръгозорът не се ли разширява чрез диалог, не се ли преодолява само по този начин дебелоглавото високомерие и провинциалното самосъзнание?

Как Великобритания, Щатите и Съветският съюз са седнали на преговори за изхода от Втората световна война, пък Нинова, Петков и Иванов не могат да преодолеят погнусата си от Борисов?

Съдържанията на писмата трябва задължително да се публикуват, за да личи ясно съдържанието на самата политика. Не бива да се прощава на журналист, който отмества актуална тема със забележката, че знае как ще приключи този разговор. И категорично

не бива да се премълчава очевидната

непотребност на политици,

които съвсем спокойно могат да бъдат заменени с добре програмиран и саморазвиващ се изкуствен интелект.

Актьорът Камен Донев, прочут с нестандартните си разсъждения за здравите устои на българската безпътица, коментира абсурдите, към които неуморно вървим чрез въздействащи аналогии и метафори. Ето как отговаря на въпроса какво означава свободна професия:

Това са професии, свързани с лесното падане на гащите. Тоест ластиците там са по-разхлабени. Хората, подхождащи за тези професии, са хора, които не се обръщат назад – или лягат, или продължават напред. Хора с по-широк кръгозор, готови на по-големи компромиси, без назадничави мисли, без никакви скрупули, хора отворени към бъдещето.

 

 

 

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>