Проф. Петко Салчев: Очаквам следващо желание на лекарите да е моята оставка

25.10.2022 07:00 Константина Костова
Петко Салчев

- Проф. Салчев, постигнахте ли консенсус за увеличение на цените на клиничните пътеки след срещата с министъра на здравеопазването и с Българския лекарски съюз. С колко ще бъде то?

- Не сме стигали до консенсус. Имахме среща, организирана от министъра, който е медиатор. Имаше писма от лечебните заведения да се вдигат цените на клиничните пътеки, което се повтаря всеки път в края на годината. Вероятно следващото желание ще е искането за моята оставка.

Говорихме с министъра и гледахме разчетите. Надзорният съвет преразпредели всичките пари, които са в болничната помощ, за да няма лимити и да бъдат спокойни лечебните заведения. До края на годината месечно ще разполагат с 259 млн. лв. Когато беше разпределян бюджетът през май, последните три месеца имаха около 180 млн.

Затова бяха преразпределени всички пари, определени в съответния параграф, за да може цялата сума, определена за болнична помощ, да бъде предоставена за лечение. Във връзка с това, че лечебните заведения не могат да постигнат т.нар. обороти, в момента нашите изчисления показват, че евентуално може бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, но само до края на настоящата година. Тоест през септември, октомври и ноември. Беше договорено да се направят изчисления, колегите ги правят.

На срещата обсъдихме, че има два варианта за повишаване на цените. Единият вариант е да се вдигнат еднакво цените на клиничните пътеки, за да няма неравнопоставеност. Когато говорите за клиничната пътека, се прави политика - на една вдигате, на друга задържате, на трета може да се намалява, макар по принцип никога да не се намалява. Тъй като в края на годината никога не се правят политики в областта на здравеопазването, това е вариантът, при който може на всички пътеки еднакво да се вдигнат на базата на изчисленията.

Другият вариант е да се вдигнат определени клинични пътеки. Това обаче ще забави много процеса, който по принцип е много дълъг, за 300 клинични пътеки. Може да се осъществи, но ще се забави във времето, затова беше говорено всички пътеки да бъдат с еднакъв процент увеличени. Колко ще бъде, не знам. В момента ние изчисляваме нашите средства в рамките на това, което разполагаме в раздела за болнична помощ.

- Българският лекарски съюз иска увеличение с 20%, възможно ли е?

- Нормално е всеки да иска повече. Дали ще е възможно, или не, това е преговорен процес между двата органа за управление. Моята задача е да представя реалната картина. Българският лекарски съюз иска и освобождаване на резерва.

- Председателят на лекарското съсловие коментира, че касата пести пари от здравни вноски, за да ги върне в бюджета, така ли е?

- Това не са спестени пари. Откъде са спестени? Това е бюджетна процедура, този резерв е за неотложни случаи. Той се освобождава, ако има свръхнеобходимост. В момента се разполага с достатъчно пари в болнична помощ, така че да се покрият тези необходимости. Касата е винаги лоша, от другата страна непрекъснато се иска и настоява, което е нормално. Само че при един договорен процес партньорите са равнопоставени.

- Тук кой не е равнопоставен?

- Непрекъснато се иска. Функциите на управителя на НЗОК са следните - избран е от Народното събрание, за да организира дейността на цялата администрация, която въобще не е малка, да осигурява процесите, така че плащането да протича гладко към договорните партньори, да предоставя необходимата информация и анализи на надзорния съвет и не на последно място да защитава интересите на здравноосигурените лица. Когато искаме да се договорим и да дадем дадени пари, искаме отсреща услуга и качество. Винаги в края на годината има съмнения, че някаква сума пари ще бъде скрита. Всяка година касата е проверявана от множество институции, минава през Сметната палата и т.н.

- Ще върнете ли парите от резерва в бюджета?

- Не, обясних го много пъти. Ако останат накрая на годината някакви суми, ще ги прехвърлим авансово към лечебните заведения догодина. Няма да позволя да се върнат пари в бюджета. Колко пъти касата е връщала пари в бюджета? Нито веднъж. Това, което е правено като авансово плащане за декември, януари го прехвърляме. Това не е противозаконно.

- Колко болници са увеличили основните заплати на лекарите до 2000 лв. и на сестрите до 1500 лв. от 1 август?

- Дадох приблизителна справка, но не знаем колко. Нямаме данни за т.нар. индивидуални заплати. Има само обобщена информация, наречена декларации на лечебните заведения - кои са достигнали, кои не са. Реалната информация може да се получи от МЗ. Касата не е отговорна за заплати. Ние плащаме услугата. И аз искам да дам много пари, но те са свързани с услугата, която се предполага, че ще бъде дадена.

- Защо много от болниците не успяха да вдигнат заплатите?

- Не е моя работа оперативното управление на болниците. Моята работа е да осигуря на пациентите достъп, което значи обеми и плащане. При договаряне с БЛС по принцип там са записани обеми и цени. Това са два различни процеса. Обемът е достъпът на пациента до услугата, цената е колко ще струва тя. Цената е глобална, тъй като не може да се раздели на всеки лекар поотделно. Как ще остойностим една операция, като вътре участват девет души? Глобалното остойностяване на дадена услуга - дали е достатъчно, или не - за всеки е различно. Това, което се опитаха чрез касата, чрез Националния рамков договор да се осигуряват заплати, за мен е неправилен подход. Това съм го заявил много пъти. Заплащането на труда на хората е свързано с пазара на труда, той не се определя административно. Договарят се работодател и работник. За да може по някакъв начин да се регулира процесът, той става през осигурителните прагове, а не през администриране колко ще получава работникът. Когато осигурителният праг е определен на дадена сума, работодателят трябва да плати преди това осигуровката и след това заплатата. Ако вашият осигурителен праг е 710 лв., както е в момента за сестра, никога няма да се вдигнат заплатите. Всичко друго са добавки. Минималният осигурителен праг е свързан с минималната заплата и това трябва да го разберат политиците, то не е работа нито на касата, нито на НРД.

- От БЛС сигнализират, че миналата година след въвеждането на изискване за повече изследвания, независимо дали са необходими на даден пациент, с повече кодове е-системата не отчита проведено лечение. В резултат пациентът е лекуван, но на болницата не е заплатено. Има ли такъв проблем?

- Новата система за кодиране е въведена от министъра на здравеопазването, а не от касата. Ние изпълняваме наредбата му, която въведе новата система за кодиране на процедурите. Кодирането е включено в алгоритмите на клиничните пътеки. Алгоритмите на клиничните пътеки се договарят и подписват от БЛС и от Надзорния съвет на касата. Алгоритъмът за количество и качество на дейността е подписан от двете организации. Кой преценява, че точно дадено изследване не трябва да се включи? Искат качество, а някои изследвания не се изпълняват. Задължителните изследвания са включени в алгоритъма, едно от тях да изключите, значи не сте предоставили качествена услуга. А този алгоритъм е направен да осигурява качество. За да се постави дадена диагноза, трябва да има направени няколко изследвания, и то е задължително. Има и препоръчителни изследвания, които не са задължителни. Допреди се отчиташе само диагнозата, а не какво е направено. След това бяха вкарани алгоритмите какви са задължителните, диагностичните и терапевтичните процедури и след като влезе т.нар. кодираща система, тези процедури бяха доразработени и доразвити. Всеки код трябва да бъде доказателство, че нещо е направено. Това е подготовката за въвеждането на диагностично свързаните групи. Ако не извървим тези стъпки, няма да имаме диагностично свързани групи. Те отчитат както вашата диагноза и вашето състояние, и т.н., но и какво е направено, какви процедури са приложени, за да може да се стигне до краен терапевтичен резултат. Те позволяват допълнително да се заплаща не само за една диагноза, а да се продължи лечението и с другите съпътстващи диагнози.

- От анкета на “24 часа”, проведена сред 521 лекари, бивши министри на здравеопазването, ректори на медицинските университети и директори на големите болници и представена по време на 12-ото издание на лигата “Лекарите, на които вярваме”, голяма част искат болниците да се финансират не по клинични пътеки, а с диагностично свързани групи (ДСГ). Какво мислите?

- Аз съм “за”, по тази тематика работя от 2000 г.

- А защо все още не са осъществени?

- Защото се носят различни слухове за тях - че ще се увеличат много парите и др. Разликата е следната - в момента има предефинирани изисквания да влезете в болницата и предефинирани изисквания да ви дехоспитализират. Когато влезете в болница, ви приемат според състоянието и още много алгоритми, поставят диагнозата и накрая, след като е извършен целият процес, ви казват: Вие влизате в дадена диагностично свързана група, чиято цена е на база осигурителното тегло, ще получите толкова лева. Сега договаряме цена и обем. Не може лекарят предварително да си планира какво ще извърши и да си каже: “Няма да лекувам пациента по-нататък”.

Никой не предприема действия, защото въвеждането на ДСГ е политическо решение. То не става с налагане от НЗОК или БЛС.

- От  същата анкета стана ясно и че 75% от запитаните искат касата да се демонополизира и да се премине към конкуриращи се осигурителни каси. Сред тези 75 процента ли сте?

- Да. Тогава ще се работи по правилата на застраховането. Няма да има “Искам увеличение на цените на клиничните пътеки”, а ще има ликвидация, както при застраховането. Тоест имаш договор за нещо, ако не го изпълниш - не ти плащат. Там обаче няма солидарност, а застраховките се правят на базата на оценка на риска. Бедните, болните ще имат по-скъпа застраховка, защото е по-голям рискът, или минимална, която покрива само някои дейности, а не целия пакет. Здравната каса, независимо болен или беден е пациентът, заплаща еднаква услуга. Има риск за пациентите - някои ще могат да си платят застраховката, но други няма да успеят или ще платят такава, че ще получат например един преглед на година.

- Какви са предложенията ви за бюджета през следващата година?

- Имаме наши виждания, които още не са преговорени с Министерството на финансите. Те са да се запази стабилността на системата, ако има възможност, да се увеличат парите за здравноосигурителни плащания и да се направи нова политика в осигуряването на лекарства. Да вдигнем реимбурсната сума от 25% или на 50, или на 75%. Това обаче ще изисква ресурс. Това е основното, към което сме се насочили, всичко друго ще дестабилизира системата, защото сме в период на криза. Именно затова трябва да държим стабилна системата. Трябва да се действа разумно и в рамките на възможностите на държавата. СЗО казва, че всяка държава организира така здравната си система на базата на собствените си възможности. Затова няма единно здравеопазване в Европа. Има различни системи на здравеопазване. Разбира се, че колегите в Германия ще вземат по-високи заплати, но организацията на системата при тях е друга. Там затварят болничните заведения, които непрекъсното трупат дългове.

 ВИЗИТКА

 Завършил е висше образование по медицина и икономика 

През 2001 година става директор на Университетска болница “Царица Йоанна”

От 2003 до 2005 г. е заместник-министър на здравеопазването

 През ноември 2011 година е назначен към секция „Макроикономика" на Института за икономически изследвания към Българска Академия на науките

 През 2019 г. става заместник-изпълнителен директор на ИА “Медицински одит”

 През 2020 г. е избран за управител на НЗОК

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>