Лиляна Павлова: Групата на ЕИБ е в активно сътрудничество с банковия сектор в България

21.10.2022 20:55 Самуил Огнянов

Приносът на страната ни към Европейския гаранционен фонд е 51 млн. евро, а сме получили 200 млн. евро, като очакванията са общият ефект от програмите и инструментите да достигне 1,9 млрд. евро инвестиции, казва вицепрезидентът на ЕИБ

- Г-жо Павлова, бихте ли разяснили какво всъщност представлява програмата за гаранции, която Групата на ЕИБ ще предоставя за България със споразумението, подписано с УниКредит Булбанк на 17 октомври?

- Синтетичната секюритизация по своята същност е вид гаранционен инструмент, целящ освобождаването на част от капиталовите ресурси на УниКредит Булбанк, които в момента са заети за покриването на капиталови изисквания върху вече отпуснати кредити за малки и средни предприятия (МСП).

Освободените капиталови ресурси ще позволят на УниКредит Булбанк да осигури около 630 милиона евро за нови заеми за МСП, и то при преференциални лихвени нива.

Стойността на гаранцията възлиза на 90 милиона евро, а портфейлът от съществуващи кредити е в размер на 1 милиард евро. Програмата бе разработена и се внедрява съвместно от Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка. Това е първата синтетична секюритизация на Групата на ЕИБ в България и се очаква тя да даде много силен импулс на българския банков пазар.

- Може ли да се каже, че България в крайна сметка е печеливша от партньорството си с банката?

- Да, определено. Като банка на ЕС ние предоставяме финансиране при по-благоприятни условия, както и консултантски услуги за подготовка и изпълнение на проекти.

Прекрасен пример за голямата възвръщаемост и полза от дейността на ЕИБ е Европейският гаранционен фонд, създаден и управляван от Групата на ЕИБ. Фондът, с общ капитал от 25 милиарда евро, беше създаден в подкрепа на бизнеса за справяне с икономическите последствия от пандемията и в него участват 22 държави, включително и България. И докато приносът на страната ни във фонда е 51 милиона евро, то до момента Групата на ЕИБ е отпуснала финансиране и гаранции в България в размер на над 200 милиона евро през този фонд и очакваме общият ефект от програмите и инструментите да достигне 1,9 милиарда евро инвестиции.

- Какви други дейности на Групата на ЕИБ, осъществявани в сътрудничество с банковия сектор в България, бихте посочили като добра илюстрация на полезно партньорство?

- Групата на ЕИБ е в активно сътрудничество с банковия сектор в България, като работим с почти всички големи търговски банки. Гаранционните продукти за малки и средни предприятия на Европейския инвестиционен фонд са широко използвани от банковия сектор. Тази подкрепа достига до значителен брой МСП в страната.

Отделно Европейската инвестиционна банка си партнира с банковия сектор чрез гаранционни решения за по-големи предприятия - до 3000 служители, финансиране за малки и средни предприятия, както и финансиране на така наречените зелени инвестиции - производство на електроенергия от възобновяеми източници  и енергийно ефективни дейности в бизнеса.

- ЕИБ е приемана за климатичната банка на ЕС. Какво обаче означава по-конкретно това?

- Съвсем конкретно: означава, че изменението на климата изисква спешни, неотложни марки и затова ускоряването на зеления преход в световен мащаб е един от основните приоритети на Европейската инвестиционна банка.

Групата на ЕИБ може да даде решаващ принос за декарбонизацията на нашите икономики, за укрепване на енергийната сигурност и за една по-малко зависима от изкопаемите горива Европа. Поставили сме си за цел да подкрепим 1 трилион евро в зелени инвестиции до 2030 г.

ЕИБ е наистина един от флагманите в усилията да подкрепим зеления преход. За първи път ние въведохме зелени облигации на световните капиталови пазари преди 15 години и също така спряхме да финансираме инвестиции, свързани с изкопаеми горива.

Подкрепихме офшорната вятърна енергия, когато секторът беше още в начален стадий. Днес правим същото с плаващи офшорни вятърни системи, съхранение на батерии и зелен водород.

В последните месеци, особено с руската инвазия в Украйна и с енергийната криза, стана ясно, че сега е по-важно от всякога да се ускори енергийният преход към възобновяеми енергийни източници.

- Къде е мястото на България в тези усилия на ЕИБ?

- България попада в т.нар. региони на сближаване, където засилената подкрепа за действия в областта на климата и за създаване на една устойчива среда е особено важна. Тези кохезионни региони имат нужда от наистина сериозни инвестиции в зеления преход и създаването на екологична устойчивост.

Ние в ЕИБ вярваме твърдо в идеите на справедливия преход, според които не бива да има потърпевши и изостанали в прехода към едно по-зелено бъдеще. А това ще рече, че е необходимо да се мисли включително за създаването на нови работни места за хората, които в момента са ангажирани в различни индустрии, които допринасят за изменението на климата. Предизвикателствата са безброй, а общата ни отговорност към бъдещите поколения е огромна. ЕИБ смята да увеличи дела на своето кредитиране за действия в областта на климата и околната среда в регионите в преход и по-слабо развитите региони, фокусирайки се върху области като зелен транспорт (с повече инвестиции за железопътна и градска мобилност), чиста енергия и зелени градове, нови технологии и постоянни иновации, сред които инвестициите в зелен водород са ключови.

- Като че ли ЕК насочва голям финансов ресурс в подкрепа на частния капитал, на стартиращите компании. ЕИБ подкрепя ли такива проекти в България и бихте ли дали конкретен пример?

- Разбира се. Ще ви дам веднага пример, с който наистина се гордеем, колкото и нескромно да звучи. Миналата година ЕИБ инвестира 10 милиона евро във високотехнологичната компания EnduroSat. Финансирането е отново по линия на Европейския гаранционен фонд, създаден от ЕИБ, за да подпомага европейски дружества по време на пандемията от COVID-19.

Инвестицията на ЕИБ подкрепи растежа на EnduroSat и създаването на работни места за по-нататъшно развитие на иновативни, високоефективни и ценово достъпни наносателити и услуги на компанията, предназначени за бизнес, изследвания и научни екипи от цял свят. Тя подпомага и разрастването на революционната Споделена услуга за изстрелване и операции в Космоса (Shared Satellite Service) на EnduroSat. Тази нова концепция демократизира достъпа до космически данни. Тя позволява на клиентите да наемат сателитите на компанията, за да изстрелват сензори и инструменти, вместо да разработват свои собствени сателити.

Споделената услуга за изстрелване и операции в Космоса рационализира космическите операции, като покрива всички аспекти от процеса - от включване и изстрелване в орбита на полезни товари до контрол и управление на данни чрез опростен потребителски облачно базиран интерфейс. Този нов достъп до космически данни ще окаже и положително въздействие върху околната среда, тъй като ще са необходими по-малко неголеми спътници, което ще намали космическите отломки.

Както виждате, ЕИБ наистина действа винаги с оглед на факта, че е климатичната банка на ЕС.

CV

Доктор по икономика, магистър по публична администрация и европейска интеграция и бакалавър по международни икономически отношения

През 2011-2013 г. и 2014-2017 г. е била министър на регионалното развитие и благоустройството

От май 2017-а до декември 2018 г. е министър на българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка и първият представител на България в Управителния комитет на банката на ЕС

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>