Иван Тилев отиде за нов паспорт и разбра, че е ощетил германци с 800 000 евро

14.10.2022 13:00 Ваня Драганова
Иван Тилев пред Пловдивския апелативен съд
Бащата на Иван - Димитър Тилев, и приятелката на младежа Анна Налбантова на протест в негова защита

Иван Тилев е на 23 години. Младежът от Пазарджик, който е със средно образование, но владее английски и немски, си намира през октомври 2019 г. работа през jobs.bg в компанията “Тийм ъп груп”. В колцентъра в София, където постъпва, не изискват много качества, освен да е издръжлив и да говори чужди езици.

Офисът е в София и след няколко месеца обучение Иван започва да говори по телефона с клиенти от цял свят, като предлага търговия с акции и биткойни и други финансови услуги.

Три години по-късно - през есента на 2022 г., той ще бъде екстрадиран по искане на съд в Германия с обвинение, че е измамил 21 поданици на тази държава на стойност 800 хиляди евро. Там го разследват за измами като участник в организирана престъпна група.

На 6 октомври Пловдивският апелативен съд каза “да” на искането за екстрадиция на 23-годишния българин.

Германската прокуратура твърди, че фирма “Тийм ъп груп”, в която Иван е работил, е извършила

измама за над 14 млн. евро чрез различни свои служители

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е регистрирано у нас през 2018 г. с капитал от 2 лв. Управители са Жасмина Дурмишевич от Сърбия и Лиор Бакши от Израел.

Никой и до днес не знае дали това са реалните собственици и дали срещу тях също тече проверка. На този етап не е ясно дали има други обвинени, но на 4 юли т. г. районният съд в Бамберг издава европейска заповед за арест за Иван. Искането за екстрадиция беше уважено първо от окръжния съд в Пазарджик, а после – и от апелативния в Пловдив.

Възможности за повече обжалване няма

и той бе предаден на германските власти веднага след решението от 6 октомври т.г.

“Не виждам как клиентът ми ще се защити в Германия. Считам, че на практика те вече са го осъдили там”, заяви адвокатът му Иван Табаков. А баща му Димитър Тилев се чудеше откъде ще намери пари за германски адвокати, след като не получава висока заплата като оператор на машина за плазмено рязане.

“В момента съм с 30 лв.”, заяви той, след като чу съдебното решение.

Иван твърди, че е получавал указания от мениджъра си какво да казва на хората и  не е имал никакви подозрения, че се върши нещо нередно, до 27 юли миналата година, когато

в офиса нахлуват служители на ГДБОП, СДВР и германската прокуратура

“Влязоха по време на работа, задържаха ни абсолютно всички, взеха цялата техника, както и личните ни телефони и нямах никаква представа защо се случва това. Питах ги. От Германия хората си мислеха, че се шегувам с тях, когато ги питах какво нередно има. След това ми обясниха. Неофициално ме разпитваха и им разказах моята история, като им обясних как съм попаднал там, какво работя и т.н. След това задържаха няколко души, доколкото ми е известно, не знам точно колко. Останалите ни пуснаха да си вървим, може би след 12 часа. След това нямах никаква информация. Нищо не се е случило. Бях казал всичко на немската прокуратура”, описа Иван Тилев случилото се в този ден пред Окръжния съд в Пазарджик.

В последвалата година никой не го е търсил за нищо, но на 24 август т. г. той

отива в полицията в Пазарджик да си поднови паспорта

Там го задържат и му съобщават, че на негово име има европейска заповед за арест от Германия.

“За мен лично беше голям шок, защото в момента кандидатствам за работа, като пак съм взел обявата от jobs.bg и не знам дали няма да се окажа отново обвинен за нещо, без нищо предумишлено да съм извършил”, споделя младежът.

Според него за работата му в колцентъра единствено важно било да знае езици и да издържа на стрес. Той иска да бъде съден в България, защото се страхува, че няма да получи справедлив процес в Германия.

“Няма да имам адекватна защита там и

шефовете ще се опитат да ни обвинят нас, служителите, за престъпление, за което дори не сме знаели,

че съществува”, изброи опасенията си младежът.

“Ще изпратим едно младо момче в Германия, ще си избършат ръцете там местните му шефове с него и той ще бъде осъден за престъпление от общ характер, което вероятно ще бъде излежано тук, в България, без да е виновен”, пледира адвокат Иван Табаков.

Той подчерта, че измамата е престъпление и у нас, но наказанието е по-ниско – до 6 години. В Германия е до 15, а прилагането на по-благоприятния закон е залегнало и в българския Наказателен кодекс, и в Хартата за основните права и свободи.

“Бях обикновен служител, всеки може да бъде на моето място”, каза Иван Тилев пред Пловдивския апелативен съд, но съставът уважи искането за екстрадиция.

“Нямаме основания да откажем да изпълним европейската заповед за арест

Но и за вас е по-благоприятно да бъдете екстрадиран в Германия и  там да кажете това, което обяснихте пред нас, за да се защитите. Това производство е само по заповедта за арест, ние не разглеждаме случая по същество”, обърна се към Иван Тилев съдия Христо Крачолов. Магистратът добави, че ако бъде осъден в Германия, Тилев ще изтърпи наказанието си в България  и тогава да бъде приложен по-благоприятният за него закон.

“В Република България не е образувано наказателно производство

срещу исканото лице за въпросното престъпление и при това положение следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаващата държава членка предвид факта, че там вече е започнало наказателното преследване, събирани са доказателства и лицето ще има възможност да реализира защитата си против престъплението, за което се иска предаването му”, е записано в мотивите към съдебното решение.

Защитникът на Тилев Иван Табаков тези дни се закани да пита главния прокурор Иван Гешев защо прокуратурата не е образувала производство, след като престъплението е извършено в България. Пред “24 часа” адвокатът каза, че така можела да се избегне екстрадицията, която вече е факт.

“Невинен съм, но така реши съдът”, каза Тилев, докато охраната го извеждаше от съдебната зала. Баща му Димитър Тилев и приятелката му Анна Налбантова обявиха, че се чувстват предадени от решението на българския съд.

“Вярвам в невинността на сина си на 200%, той не е имал достъп до пари”, каза бащата.

“Не е редно и честно български граждани да страдат за нещо, което дори не са извършили”, допълни момичето.

Защитата на Тилев не разполага с данни дали те са задържани и повдигнати ли са им обвинения.

Случаят на Иван Тилев напомня за искането за екстрадиция в САЩ на Желяз Андреев от 2018 г. Обвинението беше, че Андреев и 4-ма негови колеги са участвали в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия през 2013 г. Те работели в софийския офис на американската фирма AW Tronics, която продавала авиационни части онлайн. Тогава страната ни отказа да предаде младия мъж на САЩ, а впоследствие беше свалена и червената бюлетина, с която го издирваше Интерпол.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>