Раймунд Фурер: Швейцарският принос към България е увеличен с над 16 млн. франка. Половината от общо 92,5 млн. са за климата

13.10.2022 10:30 Пламена Томева
Посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер
Посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер

Ромските общности не трябва да бъдат изгубена кауза, казва посланикът на Конфедерация Швейцария в България

Предстои създаването на устойчива инфраструктура и модел на управление на туризма в Национален парк Рила

IT институт в София осигурява световни условия, които връщат мозъци в страната

- Ваше Превъзходителство, наскоро беше подписано споразумението за втората швейцарско-българска програма за сътрудничество на стойност 92,5 млн. швейцарски франка. Предстои ратификация от парламента. В какъв срок я очаквате и има ли пречки пред нея по политически причини?

- България е първата от 15-те страни партньори, които се възползват от втория швейцарски принос, след като бе подписано Рамковото споразумение за създаване на новата швейцарско-българска програма за сътрудничество. Това е успех и за България, и за Швейцария, който свидетелства за нашите отлични и градивни отношения на всички нива. От швейцарска страна сме готови да започнем изпълнението, веднага щом българският парламент ратифицира споразумението. Надяваме се тази ратификация да се случи възможно най-скоро в рамките на първите седмици от работата на новия парламент и не очаквам никакви политически пречки. Амбицията ни е да окажем дълготрайно въздействие и да помогнем за положителната промяна.

- С подобни програми на обща стойност 1,3 млрд. швейцарски франка страната ви подкрепя 13 държави в ЕС. Какво печели Швейцария, отпускайки тази безвъзмездна помощ?

- Вторият швейцарски принос обхваща 15 страни партньори и се състои от два компонента: кохезионен компонент от 1,1 млрд. швейцарски франка, насочен към 13-те страни, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., и миграционен компонент от 200 милиона швейцарски франка, покриващ Кипър, Италия и Гърция.

Бих искал да подчертая три аспекта. Първо, Швейцария е страна в сърцето на Европа и ние се радваме на множество взаимодействия и сътрудничество както икономически, така и по отношение на ценностите на свободата, демокрацията и справедливостта. Второ, приносът на Швейцария е знак за нашата солидарност и ролята ни на отговорен партньор, допринасящ за една мирна, безопасна, стабилна и просперираща Европа. Трето, чрез своя принос Швейцария укрепва двустранните си връзки с България и ЕС като цяло. Както знаете, Швейцария не е член на ЕС, но е в средата на Европа и няма как да остане изолирана. Страната има значителен износ към ЕС и още по-голям внос от съюза.

Всички имаме полза от силна Европа.

- Бюджетът на втората програма за България е увеличен с над 15%, или с близо 16,5 млн. швейцарски франка. Защо?

- За няколко страни, включително България, делът на подкрепа е увеличен, докато за други бюджетът е намален в зависимост от относителното икономическо развитие, измерено чрез БВП на глава от населението. Тъй като някои страни са се развили по-бързо, се счита, че

България се нуждае от повече подкрепа с очакванията, че тази увеличена сума може да бъде използвана напълно за добри, иновативни и устойчиви проекти.

- Програмата предоставя 10 млн. швейцарски франка за научни изследвания и иновации. Българските учени са на световно ниво, но, за съжаление, недостатъчно материално обезпечени. Какво ще се промени с швейцарската подкрепа?

- Изследователските програми по линия на швейцарския принос като цяло са еднакви за всички участващи страни. Те целят насърчаване на научното сътрудничество, обмен между български и швейцарски изследователи и укрепване на международните изследователски мрежи. Те ще дадат възможност на български изследователи и научни институции да се състезават на равни начала на европейско ниво. Например чрез програмата PROMYS млади изследователи от България, които са учили или работили в Швейцария, ще получат подкрепа да се върнат и да продължат научната си кариера тук. В този контекст ще спомена и Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT в София, който бе създаден наскоро в партньорство с двата швейцарски федерални технологични института в Цюрих и Лозана и който ще осигури условия на световно ниво както за български, така и за международни изследователи. Вместо учените да пътуват в чужбина, беше създаден институт на световно ниво в София, който предлага докторски програми. Част от курсовете ще се провеждат от преподаватели от Цюрих. Изтичането на мозъци е проблем не само за България, но при подобни възможности тези мозъци се връщат.

- Кои добри практики Швейцария може да сподели със страната ни в борбата с корупцията, която също е включена в двустранното сътрудничество?

- По искане на българското правителство Програмата за швейцарско-българско сътрудничество включва малък, но наистина важен проект, целящ укрепване на механизмите за почтеност и прозрачност. Значението на борбата с корупцията и насърчаването на почтеността е общопризнато: гражданите призовават за това, бизнесът го изисква, а българското правителство го признава в своя Национален план за възстановяване и устойчивост. Затова ще предоставим международно признат опит от Швейцария, за да подкрепим усилията на България за борба с корупцията. Що се отнася до конкретния швейцарски опит, бих искал да подчертая изключителното значение на участието на гражданите и необходимостта от двупосочна комуникация между публичните органи, от една страна, и отделните граждани и организациите на гражданското общество, от друга. Само на тази основа и с прозрачност във всички отношения институционалният контрол ще доведе до отчетност и взаимно доверие.

- Почти половината от бюджета на новата програма - 45 млн. франка, е за опазване на климата и околната среда. Как ще се подпомогне енергийната ефективност и управлението на отпадъците у нас?

- В дългосрочен план опазването на околната среда и климата е може би най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени днес, както като отделни страни, така и колективно. Примерите, които споменавате, ми дават възможност да посоча две общи характеристики на швейцарското сътрудничество. Първо, като надграждаме резултатите от предишната програма, ние ще продължим нашата подкрепа за значително и устойчиво намаляване на риска от излезли от употреба пестициди. Това показва, че сме готови да полагаме понякога повтарящи се усилия за справяне с проблеми, които не могат да бъдат разрешени с еднократна намеса. Второ,

Швейцария винаги търси проекти, в които има специфично ноу-хау и които имат потенциала да привлекат други средства. Създаването на устойчива инфраструктура и модел на управление на туризма в Национален парк Рила е друг отличен пример за този подход.

- До момента със съдействието на Швейцария бяха изградени детски градини в ромските квартали в Монтана, Сливен, Бургас и други градове. Според много хора у нас обаче тази кауза е изгубена. Какво показва вашата практика, могат ли подобни проекти да имат дългосрочен ефект?

- Тази кауза не трябва да бъде изгубена! Това е въпрос на основни права и справедливост, както и на икономическа и социална целесъобразност. Именно проекти като подкрепения от Швейцария проект “Здраве и образование за всички” (ЗОВ) демонстрират необходимостта и възможността за включване на всички групи, без значение на етнос, религия или пол, в общо бъдеще и разгръщане на потенциала им за принос към развитието на България. С необходимата подкрепа и ромските деца в Монтана, Сливен или други градове ще могат да реализират своите стремежи и да станат продуктивни граждани. Смятам, че точно такива проекти са модел, който трябва да се възпроизвежда и прилага навсякъде, ако целта е силна и просперираща България.

- Как може да се подобри бизнес средата, за да се привлекат нови швейцарски инвеститори?

- За да бъдат успешни инвестициите, на първо място от огромно значение са рамковите условия - добра инфраструктура, но и добре образована квалифицирана работна ръка. Ключово е и доброто функциониране на институционалните условия като закони, регулации и отговорни органи, които се грижат за налагането на предвидими, прозрачни и ефективни стандарти. Така предприемачите биха имали увереност, че ако инвестират парите си и поемат риск, те ще знаят какво да очакват. В Швейцария има много средни предприятия, които работят активно на международния пазар. Те проучват не само обема на пазара, към който са се насочили, но и условията, които споменах - квалифицирана работна ръка, както и дали средата е достатъчно предвидима. Световната банка публикува ежегоден доклад относно за бизнес средата с класация за важните за инвеститорите елементи. България не е на челно място, но ако дадена компания види тенденция за подобряване, би поела риска да инвестира.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>