Димитър Ганев: Експертен кабинет след сътрудничество "с отвращение" е единствено възможен

06.10.2022 07:00 Мила Гешакова
ДИМИТЪР ГАНЕВ

- Лидерите да се отдръпнем, готов съм на всякакви компромиси, заяви завчера Бойко Борисов, Лорер от ПП реагира, че това е добро начало, а според лидера на ДБ Христо Иванов трябва да се научим да си говорим. Какъв знак дават, г-н Ганев?

- Изброените от вас позиции съответстват на посланието, което се чува от обществото под формата на изборни резултати. Да се върнем малко по-назад. На изборите през 2021 г. имахме съвсем ясен мандат, даден от българите – ГЕРБ да остане в опозиция, а партиите на промяната да формират кабинет. Съотношението и на трите вота беше от рода на 60 на 40. Да, не стана през април, не стана през юли, стана чак през ноември. Но въпреки това и на трите вота през 2021 г. имахме ясно мнозинство, което беше срещу ГЕРБ.

Посланието днес е различно. Българите не казаха на ГЕРБ да се върне, така както управляваше 12 години, но и партиите на промяната не получиха мандат да продължат да управляват. Ако трябва да търсим послание в изборните резултати, то без съмнение е – сядайте и говорете. Българите искат кабинет и данните от социологическите проучвания също са категорични в това отношение. Именно поради тези причини, виждаме и тези политически реакции, които вие изброихте във въпроса си. Ако някоя формация си позволи да каже, че при никакви условия няма да говори с другите и не направи поне символичен жест в тази посока, то тя може да понесе щета на следващите избори, получавайки обвинения за продължаваща политическа криза.

- А вие виждате ли възможност за решаването на политическата криза и съставянето на редовен кабинет?

- На този етап съм скептичен. Вижте какво се получава. Очевидно, ако има някаква възможност за кабинет, тя е около първата политическа сила. Всички други варианти, изглеждат научна фантастика.

В същия момент обаче втората по големите формация - “Продължаваме промяната”, изгради изцяло политическото си позициониране около противопоставянето с ГЕРБ. При партията на Петков и Василев политическото съдържание е на практика само анти-ГЕРБ. Това е легитимация чрез противопоставяне. Ако те например тръгнат на по-сериозно взаимодействие с партията на Борисов, добре си дават сметка, че на другия ден половината от избирателите им ще си тръгнат. Същото важи и за евентуална колаборация с ДПС.

Вторият вариант, който стои пред ГЕРБ, е да започнат да оформят някаква изключително трудна конфигурация с подкрепата на ДПС, “Български възход”, търсейки подкрепата в парламента на още някой. Това обаче, първо, освен че изглежда трудно да се сглоби, ще бъде не особено стабилно и със сигурност няма да изглежда красиво в очите на привържениците на изброените партии и най-вече на самите гербери. Кажете ми тогава каква е логиката за ГЕРБ да се наеме да прави подобен много паянтов и некрасив кабинет, с който да посрещне ударите на социално-икономическата криза и предстоящата зима и всичко това преди най-важните за партиите избори – местните.

- Да разбирам ли, че на практика изключвате възможността за редовен кабинет?

- Не я изключвам, но я намирам за малко вероятна. Трябва да се тръгне все пак в някаква посока, а единствената възможна за мен е ГЕРБ да успее да склони “Демократична България” за евентуално партньорство върху някаква базова програма и върху тази програма да се водят разговори с тези партии, които споделят основните точки в нея. Примерно постигна се някакъв консенсус за еврозона, съдебна реформа, Украйна и прочее и се канят партии като “Продължаваме промяната” и други, които биха подкрепили такъв дневен ред на едно редовно правителство и от тях се търси подкрепа. Това изглежда като най-логичен път.

- В изборното ни тв студио издателят на “24 часа” Венелина Гочева прогнозира, че вариантът експертно правителство може да е работещ - за кратко, с ясна програма, подкрепа и контрол от парламентарно представените партии. Какъв е шансът му?

- Ако има някакъв шанс за съставяне на правителство, това е само този. Правителство без ярки партийни лица. Напълно невъзможна е коалиция във вида, в който сме свикнали да я виждаме – тип “Станишев”, тип “Борисов” 2 и 3, или тип “Петков” – в която лидерът на най-голямата партия става премиер, а основните партийни лица – министри. Ако се постигне някакъв консенсус, той може да е за експертно, технократско правителство, с ясно разписана програма и ограничен хоризонт. Това е единствената работеща формула, за да могат партии да оправдаят сътрудничество помежду си в парламента. Така те могат да отговорят на очакванията на хората за редовен кабинет и да не инкасират прекалено тежки щети от избирателите си. Или по друг начин казано – сътрудничество с отвращение.

- Ако този вариант не се получи, накъде вървим?

- Към предсрочни избори. Те няма да бъдат много бързи. Предполагам, че ще се постигне политически консенсус, в който президентът да използва конституционните буфери, за да се остави 48-ото народно събрание да работи поне 2 месеца, за да могат да се приемат някои жизненоважни закони. Най-малкото трябва да се приеме бюджет за 2023 г., има пакет от законодателни промени и нови закони, които са необходими за усвояването на парите по плана за възстановяване и устойчивост. Така Народното събрание може да работи до края на годината, а изборите да са в ранна пролет.

- Какво да очакваме от такива раннопролетни избори? Повече от същото или?

- Имайте предвид, че всички партии в момента действат и като потенциални участници в нова предизборна кампания. Политическият пъзел е толкова сложен, че всички си дават ясно сметка, че вероятността да има нови избори е голяма, и съобразяват действията си с това. Защото при нови избори българите ще оценяват партиите и по поведението им в следващите няколко месеца. Така например ще се задава въпросът кой е виновен, че няма кабинет, кой отстъпи от червените си линии, кой беше конструктивен и т.н. Но не мисля, че на едни следващи избори напролет например, резултатът като структура ще бъде много различен. Общо взето при такава ниска активност излизат да гласуват най-вече твърди електорати, които доста по-трудно променят гласа си. Не виждам и откъде може да се появи нов политически субект, който за малкото месеци да набере достатъчно сили, за да размести сериозно електоралните пластове. Основният риск е свързан с избирателната активност. Тя може да падне още повече. И освен че това ще доведе до повишаване на тежестта на партиите с твърд електорат, ще нанесе и удар върху легитимността на следващото Народно събрание и евентуално следващо правителство.

- Накрая искам да поздравим и “Тренд” за добре свършената работа с последните проучвания преди изборите и с точната ви работа при екзитпола. Критики, разбира се, пак имаше - Ицо Хазарта ви потърси сметка за по-голямата разлика, която давахте между ГЕРБ и “Продължаваме промяната”. Искате ли да му отговорите?

- Не само “Тренд”, но и другите водещи социологически агенции на тези избори си свършиха добре работата. Нямаше големи разминавания в данните ни. Проучванията преди изборите показаха точно не само победителя, но и структурата на вота. Нещо повече – формулата, която използвахме ние “6+2” формации в новото Народно събрание се оправда напълно. Колкото до разминаванията – първо – социологията не е точна наука, тя прави моментни снимки. По данни от екзитпола ни 18% от всички гласували са взели решението за кого да гласуват в последните няколко дни. Това е огромен дял, който никой не може да улови. Колкото до Христо Петров и неговата критика - той вероятно не е наясно, но аз държа да го уточня - изследванията на всички агенции се правят на територията на България. И разликата между ГЕРБ и “Продължаваме промяната”, като изключим чужбина, е 7%. Предварителните проучвания даваха разлика между 8 и 9%.

CV

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна

Магистър по политология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология. Главен асистент в катедра “Политология” на СУ и преподавател там

Научните му интереси са свързани с проблематиката на българския преход

Съосновател е на изследователския център “Тренд”

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>