Ерос Рамацоти: Вкарвам в песните всичките си лични преживявания

02.10.2022 09:41 Мария Райчева
В момента върви премиерното му турне.
Италианската звезда записа дует с Алехандро Санс.
ЕРОС РАМАЦОТИ

Невероятно щастлив съм, че отново се връщаме към живота и пак тръгвам на турне

След дългата пандемия Ерос Рамацоти отново е на музикалната сцена. Той използва изолацията като време, в което може да работи върху новия си албум Battito Infinito, а с него вече върви премиерното му турне, включващо 10 концерта в 5 града. Световната му обиколка стартира на 30 октомври в Лос Анджелис и с нея ще мине отново през България. У нас италианската звезда ще пее на 25 април догодина в зала “Арена Армеец”.

- В момента върви вашето премиерно турне, а на 30 октомври от Лос Анджелис започва световната ви обиколка. Как се чувствате да се върнете на сцената след тази дълга пандемия?

- Имах късмета предишното турне да приключи в началото на всичко това, през което трябваше да преминем. Така че паузата на практика беше малко по-дълга от обичайната, която правя между две турнета. Невероятно щастлив съм да започна отново, надявам се, че няма да има повече локдаун и ще имам възможността да се срещна с публиката на всички планирани концерти.

Последните няколко месеца бях вече на много изпълнения на други артисти и виждам, че всичко започва отново по възможно най-добрия начин.

- През годините сте правили дуети с много популярни изпълнители. Сега отново записахте съвместно парче, този път с испанската звезда Алехандро Санс. Как се случи тази колаборация?

- Идеята да работим заедно се появи сравнително скоро и решихме да запишем дуетна песен. Но иначе двамата се познаваме от много години, не сме млади вече. (Смее се.)

- Какво цените у него като човек и като музикант?

- Той е класически испански певец и китарист. Трябва да го гледате и чуете на живо. Успява да смесва поп с традиционна испанска музика и го прави по невероятен начин, с който превзе света. Това, което харесвам у него, е комбинация от толкова много неща... но най-много от всичко ме впечатлява фактът, че е изключително скромен, държи се като всеки обикновен човек, въпреки че е невероятен артист със световна слава.

- Защо решихте да кръстите албума Battito Infinito (“Безкраен ритъм”)?

- Идва от идеята, че тази песен е доста дълга - продължава 8,30 минути. Разказва за прераждането, за новото начало след всичко, което се случи през последните няколко години. Живеем в ритъма и това е лайтмотивът. Текстът е за живота на хората, които вярват, че

безкрайният ритъм е правилното нещо

за това, което се случва в момента по света, и това, което ще се случи в бъдеще. Всички ние винаги трябва да сме достатъчно силни, за да продължаваме напред и да се развиваме.

- Любовни песни, текстове, посветени на семейството, автобиографична лирика и Южна Америка, какви други теми засягате в новия си албум?

- Албумът препокрива преживяванията, които всички ние сме имали по време на пандемията. Аз съм късметлия, защото имах възможността да се изразявам по различен начин. Използвах времето на изолация да запиша на спокойствие всички нови идеи, които се появяваха в главата ми. Доста време прекарах в студиото и се надявам да харесате резултата, защото това е всичко, на което един артист се надява, когато създаде нещо ново. Без значение какъв е творецът - поет, писател, композитор, художник, преживяванията на артистите неминуемо оказват влияние върху изкуството, което създават. За мен винаги е важно да правя хубави песни, които хората да харесват, да ги накарат да се чувстват щастливи, да могат да разбират текстовете и

да се припознават в историите

Най-важното нещо е да бъдеш позитивен и музиката трябва да предаде именно това. Тя е и начин да избягаш от реалността. Песните идват от сърцето ми, всичко, което е минало около мен, е в този албум.

- В албума имате още една дуетна песен - Figli Della Terra, която изпълнявате с Джованоти. Какво е посланието на това парче?

- Песента е за това, че разрушаваме планетата си и новото връщане към живота трябва да е с респект към природата. Земята не ни принадлежи, ние сме пристигнали тук, сложили сме шатрите си, образно казано, и сме я погубили. Песента представя начина, по който хората трябва да променят отношението си към природата. В своята част от песента Джованоти разказва за дървото като символ на живота. А аз съм този, който разрушава планетата. Това трябва да се промени. Как да се случи? Да обърнем нещата към по-добро сега, веднага!

- Какъв артист е Джованоти?

- Той е невероятно креативен, много ярка личност. И му идват страхотни идеи, независимо дали прави албум, или работи само над една песен. На сцената е като ураган, нямам идея как успява да бъде толкова енергичен непрекъснато, и то в продължение на 7-8 часа. Джованоти е брилянтен.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>