САЩ ли са отговорни за саботажа на "Северен поток"? Проверка на фактите:

30.09.2022 13:05 Йоша Вебер, "Дойче веле"
Потребители в социалните мрежи твърдят, че подобен американски хеликоптер е прелетял на 2 септември над газопровода "Северен поток"

Пробойните по газопровода "Северен поток" междувременно станаха четири на брой. Експерти и политици са категорични, че за течовете може да има само една причина - саботаж. "Всички налични информации говорят за това, че течовете са резултат от умишлени действия", заяви европейският отговорник за външната политика Жозеп Борел от името на 27-те страни членки на ЕС. Големият въпрос е кой е извършил саботажа?

Докато много експерти сочат Русия като извършител, потребители в социалните мрежи твърдят, че зад предполагаемия саботаж стоят САЩ. Като аргумент те посочват присъствието на американски морски части в акваторията на Балтийско море. Подобни изказвания правят включително и представители на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Част от техните твърдения дори станаха вирални през последните няколко дни, съобщава "Дойче веле". 

Твърдение: "Има и случайности…", пише потребител в Телеграм, който твърди, че американски хеликоптер, извършващ полет номер FFAB123, е прелетял на 2 септември над "Северен поток" 2, и още по-точно - над местата, от които сега изтича газ. Оригиналната публикация на руския мозъчен тръст Ватфор за американския хеликоптер дотук има 1,7 милиона прочитания. Информацията се разпространи бързо и в Туитър. Наистина ли американски хеликоптер е извършил саботажа?

Проверка на фактите: Информацията е заблуждаваща.

Засега остава съвършено неясно кой стои зад предполагаемия саботаж на тръбите. По информация на ДВ назованият хеликоптер не влиза в сметките по чисто географски причини: датската морска администрация разполага с точните геокоординати на три от общо четирите пробойни по тръбите. Четвъртият теч на газ е открит от шведската брегова охрана и засега точните му координати не са обявени публично.

Втората стъпка от проверката на ДВ включва проследяване на траекторията на полет FFAB123 чрез специализирания софтуер Flightaware. Тази проверка показа, че на 2 септември има регистрирано такова прелитане източно от остров Борнхолм, което отговаря на публикациите в социалните мрежи. Но когато се сравнят геокоординатите на този полет и на течовете по "Северен поток" се получава съвсем различна картина от тази във въпросните постинги.

FFAB123 не е летял над тръбопровода, дори не се е приближавал до местата, от които сега изтича газ. Особено северните течове се намират на голямо разстояние от маршрута на полет FFAB123 - по наши изчисления съответно на 9 и на 30 километра от местата на пробойните.

Извод: Станалото вирално в Телеграм твърдение на руския мозъчен тръст, че американски хеликоптер, извършващ полет FFAB123, е причинил течовете на газ, не се потвърждава и е подвеждащо. Въпросният хеликоптер изобщо не се е доближавал до местата на пробойните по тръбите.

Остава неясно кой е извършил саботажа на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, но саботаж от въздуха изглежда малко вероятен. Германският експерт по морска сигурност и капитан на фрегата Гьоран Свистек смята, че по-скоро става въпрос за експлозии, причинени от взривни устройства, които може да са били поставени на тръбите с помощта на подводни апарати. "От личен опит знам, че през последните години Русия изпълнява амбициозна програма за изследване на подводния свят", каза Свистек в интервю за телевизия ZDF. Точно с такива подводни дронове неотдавна Русия извърши тестове в близост до важни комуникационни кабели по дъното на Северно море и в северната част на Атлантическия океан.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>