Путин може да е агент на ЦРУ, но може да е и на Пекин

26.09.2022 16:50 Валери Найденов
Президентът на Руската федерация Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Той винаги умишлено изпуска влака

През април стремежът да бъда оригинален ме подкокороса да напиша статия под заглавие “Путин – агент на ЦРУ?” (https://www.24chasa.bg/

mneniya/article/11487850) Тогава един наш много сериозен и мастит политолог ме свали на земята - нямало как. Фантазирам. Явно човекът има достъп към досиетата в Ленгли.

Сега обаче съм реабилитиран. Онзи ден лично Алексей Арестович, знаменит експерт и съветник на украинския президент Зеленски, каза следното: Усещането, че Путин е американски шпионин, по-рано ми идваше веднъж на 5 години, а сега веднъж на 15 минути! По-ефективно унищожение на Руската федерация просто не мога да си представя!.

И наистина Путин като че ли нарочно прави всичките си ходове с фатално закъснение. Всеки път умишлено изпуска влака. Миналата седмица например обяви “частична мобилизация”, което очевидно трябваше да стане най-малкото 3 месеца по-рано. В момента руските войски в Украйна са 3-4 пъти по-малобройни от украинските и са размазани на тънко по фронт от над 1000 километра. Много ясно, че ще бъдат пробити. Което и стана по-миналата седмица източно от Харков.

За три дни украинците напреднаха с над 50 километра в дълбочина, превзеха няколко възлови селища и сега застрашават да унищожат цялата руска групировка в Луганск.

Не е нужно да си гениален военен стратег, за да го предвидиш. Украйна започна тотална мобилизация още в началото на юли. В момента твърди, че разполага с армия от 1 милион, но по-вероятно има 700-800 хиляди. Русия държи срещу нея едва 150-200 хиляди и позициите им стават все по-рехави и незащитими. Трябва наистина да си ударен с паве по главата, за да не видиш отрано накъде отиват нещата.

Или да си чуждестранен агент. Сега обаче се чудя чий – американски или китайски? Защото Путин очевидно не е немски, Германия е големият губещ след Русия. Както и да завърши тази война, Европа ще мизерства, а Китай ще получи лъвския дял от руските ресурси.

Твърди се, че на неотдавнашната среща в Самарканд лидерите на Китай, Индия и Турция намекнали на Путин да приключва с тази война. Лично китайският президент Си Дзинпин му дал срок от 3 месеца. Щом се завърна в Москва, руският лидер обяви 3 мерки – неадекватната закъсняла мобилизация, референдумите за присъединяване на завоюваните територии към Русия и още нещо, което би трябвало да стресне и нас в България - че ако не му върви, може да използва тактическо ядрено оръжие.

А че няма да му върви, е очевидно. Според военния министър Шойгу властите смятат да мобилизират 300 хил. средно млади запасняци с военни специалности. Според западните експерти руските казарми нямат условия за повече от 100 хил. новобранци. Докато ги екипират и подготвят, ще минат поне 3 месеца.

Междувременно численото превъзходство на украинците си остава, но постоянно пристигат нови и нови западни оръжия – високоточни гаубици и ракетни системи за залпов огън, които могат да улучат изхвърлена дамска превръзка от 70 километра, насочвани от спътниците на Илон Мъск. Русия е далеч от подобна прецизност. Само 16 американски катюши “Хаймърс” съсипаха логистиката в руския тил. А предстои да дойдат още 40 с още по-далекобойни снаряди, германски танкове “Леопард”, най-новите зенитни системи. Украински пилоти ще се обучават да летят на F-15 и F-16, но кой може да познае дали са украинци? Поляците отдавна владеят тези изтребители.

Наистина на Путин не му остава друг аргумент освен ядрения удар. Но пък това е врата към ада.

Ядрената заплаха изглежда още по-зловеща, тъй като е комбинирана с референдумите в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожието. Путин е легалист, иска да уреди нещата формално. Проблемът е, че формално Русия не е във война, а води “специална военна операция”. В тази операция участват професионални войници и наемници, но не и мобилизирани бойци, които там се наричат “призивници”, т.е. била им е връчена призовка. В момента, в който тези територии се окажат изконно руски, в тях вече ще може да се използват призивници. И както Путин често напомня: “Ако нападнете руската територия, ние ще нанесем удар по центъра за вземане на решения!”.

Къде е този център? В Киев? Или във Вашингтон? Това Путин оставя на въображението. Естествено, никой няма да признае референдумите освен Беларус, Северна Корея и евентуално Иран. Китай - в никакъв случай. Пекин още не е признал Крим.

Бившият шеф на американските войски в Европа, о. з. генерал Бен Ходжис, каза чрез “Дейли Мейл”, че ако Кремъл използва ядрено оръжие, САЩ ще нанесат “съкрушителен удар” срещу Русия. Може например да унищожат руския черноморски флот и неговите бази в Крим.

Това е достатъчно близко до България, но откъде ще се изстрелят ракетите “Круз”? Още по-наблизо.

Дано да е от кораби, а не от бази, защото Русия ще отговори със своите прехвалени ракети “Калибър”.

Оказва се, че огромният потенциал на Русия е омагьосан от лошото управление. Той просто не може да се задвижи, да се превърне в кинетична енергия. Ето как описва ситуацията споменатият по-горе Арестович: Путин не се справи с така наречената “специална военна операция”, нито със замисъла, нито със сложността, нито с логистиката, нито с мотивацията… И какво решиха да направят, след като разбраха, че първоначалният им план не се получава?

Решиха да усложнят задачата си десетократно. Все едно четвъртокласник не се е справил със задача за втори клас и тогава му даваме задача за 11-и клас, някакви интегрални изчисления. И да смятаме, че ще се получи…

Русия се готви за тази война цели 8 години. И какво се оказва? Че още 8 няма да са достатъчни, тъй като на руския олигархичен режим няма да му дойде акълът. Войните по принцип се губят или печелят още преди да са започнали. И както много пъти съм писал, Русия е загубила тази война още от времето на Горбачов, когато се сложи началото на този мафиотско-олигархичен обществен строй, който може да съсипе всяка държава отвътре.

Олигарх ли е – значи е готов да продаде народа си за колкото го е купил. Миналата седмица например се разбра, че руският олигарх Роман Абрамович, близък партньор на Путин, е уредил освобождаването на петимата пленени в Украйна британски наемници. Ясно е, че е готов на всякакви хуманитарни подвизи, за да си спаси имотите в Англия. Бившият руски честен частник, приближен на Елцин и губернатор на Чукотка, от поне 20 години е верен поданик на британската корона и прави всичко възможно да докаже верността си. Нищо чудно утре да го видим баронет. “Сър Абрамович” ще му отива, особено ако се прекръсти на “Ейбръмс”.

Проблемът е, че Путин е точно от същата кръвна група.

*https://www.youtube.com/

watch?v=6mYbah2CLC8&

ab_channel=%D0%A3%D0

%9D%D0%86%D0%90%

D0%9D

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>