Кънчо Стойчев: Ескалацията в Украйна след изборите у нас ще промени решително конфигурацията

26.09.2022 07:30 Мила Гешакова
Кънчо Стойчев

Ако след 2 октомври изобщо се състави кабинет, ще е обединен около цели и задачи и с лимитиран срок – в добрия случай година до местните избори

Радев е длъжен да води балансирана политика, но това не го прави проруски, той е висш натовски офицер в пълния смисъл на думата

Възможно е изборите в неделя да ни изненадат с невъзможна класация по места и подредба на партиите

- Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация и заяви, че нищо няма да го спре да употреби ядрено оръжие, а войната е на 400 км от България. Застрашени ли сме като натовска държава, г-н Стойчев?

- Въпросът е риторичен. Ние самостоятелно и в съвременния смисъл армия нямаме. Нашата отбрана е в ръцете на НАТО и най-вече на САЩ. Нашата територия от гледна точка на, недай боже, разширяване на конфликта, е ключова. Тоест заплахата за нас е значителна и, за съжаление, напълно реална.

- Не закъсня ли президентът Радев с реакцията си на Путиновата мобилизация и какво означават думите му “партиите да си поемат отговорността”?

- Напоследък наблюдаваме доста нескопосани словесни упражнения върху името на Радев. Изричат ги главно индивиди със свръхпретенции за елитарност, но на практика неспасяеми провинциалисти в духовен и политически мащаб.

Професионално в последните 30 години имах възможността да работя близко с висши военни по целия свят и особено от САЩ. Едва ли ще ви изненадам, като кажа, че като цяло военният елит е против войната, тъй като много по-добре разбира за какво става дума. Американските висши военни в огромната си част са наистина цветът на нацията и превъзхождат в пъти политическия елит. Нашият президент през целия си живот е бил военен, той изцяло се е самонаправил и е стигнал до върха в кариерата си - факт, отчетливо оценяван от нашите американски военни партньори. Сега може би по-добре разбирате употребената от мен по-горе дума “провинциализъм”.

Радев е длъжен да води умерена и балансирана политика, което по никакъв начин не го прави проруски. Президентът ни е висш натовски офицер в пълния смисъл на думата. Но в момента той е преди всичко представител на българския народ и основното му задължение е да няма война.

В този смисъл той призова всички значими партии у нас да поемат отговорността си.

- Анализатори прогнозират, че обявената от Путин мобилизация е предвестникът на по-радикални мерки спрямо самия него. Очаквате ли вътрешен преврат?

- Разказите за вътрешен преврат в Русия са по-скоро wishful thinking - тоест пожелателни разсъждения, които от десетилетия се тиражират от спонсорирани автори. Като цяло руското общество е консолидирано. Но за съотношението на силите на самия му връх ние много малко знаем, за да правим изводи.

- Дали по-нататъшни санкции на Запада могат да отслабят и спрат руската военна експанзия в Украйна?

- Не, за съжаление. Няма случай санкции да са сменили политиката на голяма и силна държава. САЩ обаче печелят от тези санкции, докато за Европейския съюз те са самопрострелване в коляното…

- Кога да очакваме край на тази война?

- Иска ми се още утре сутрин тя да свърши. Но, за съжаление, май още не е започнала.

- Ще повлияе ли руската военна експанзия в Украйна върху изхода от предстоящите парламентарни избори у нас?

- На избора на хората за кого ще гласуват няма да повлияе значимо. Но решително ще повлияе след изборите - каква конфигурация да бъде съставена.

- Социолози твърдят, че до урните ще отидат под 2,5 млн. българи, т.е. по-малко от ноемврийския вот миналата година. И твърдят, че българинът е силно концентриран върху цените, доходите и бита, а не във войната. Съгласен ли сте?

- Активността ще е като на миналия вот, вероятно малко по-ниска поради разочарованието от “Продължаваме промяната”. Икономическата криза действително доминира масовото съзнание, но все още много малка част от избирателите гласуват според икономическите си интереси.

- Състоянието “оцеляваме някак” от десетилетията на прехода помага ли в тази ситуация?

- На кого да помага? Или питате за България? Да, калени сме в кризи и сме много по-устойчиви от западните ни братя. Но все пак да не забравяме, че е нормално да няма криза, а не да има. И че е по-добре да сме шампиони по развитие, а не по оцеляване.

- Охладняването на отношенията между президента Радев и “Продължаваме промяната” ще повлияе ли на резултата им?

- Несъмнено. Та те се извозиха именно на авторитета на Радев, но май в Харвард са пропуснали урока за авторитетите.

- На предишни избори “Промяната” дърпаше гласове от “Демократична България”. Сега какви ще са най-вероятните преливания на гласове?

- “Демократична България” е важна, но бутикова партия. Тоест тя не подлежи на кой знае колко значими дърпания или вливания.

- Тези дни социологически агенции регистрират между 5 и 10% дистанция между ГЕРБ и “Продължаваме промяната”. Ако тази дистанция продължи да расте в полза на ГЕРБ, има ли вариант партията на Бойко Борисов самостоятелно да състави правителство?

- Никой няма да може да управлява самостоятелно. Но който стане първа политическа сила, печели значима легитимация и тежест, дори да остане в опозиция. Както впрочем видяхме наскоро…

- Българите в чужбина ще бъдат ли толкова активни на тези избори, колкото на предишните три? И за кого ще гласуват в тази ситуация?

- За съжаление, не мога да дам аргументиран отговор на нито един от двата въпроса - просто нямам достатъчно и надеждна информация. А съчинения по съображения избягвам да правя.

- Между 6, 8 и даже 9 партии в 48-ото НС допускат прогнози. Какви са вашите варианти за коалиции и съставяне на редовно правителство?

- Не очаквам съставяне на каквато и да било коалиция в собствения политически смисъл на тази дума. Ако изобщо се състави управление, то по-скоро ще е обединение около цели/задачи и с лимитиран срок - в добрия случай година до местните избори.

- Невъзможно ли е, както смятат повечето анализатори, съставянето на редовно правителство след 2 октомври?

- Всяко съставено след избори правителство е редовно.

- Мнозина говорят за проруски настроен 48-и парламент. Това какъв знак носи за страната?

- Кои са тези мнозина? Ако го изясните, ще се изясни и защо говорят така. За тях всичко, което не е антируско, е проруско. Това е примитивизъм, черно-бяло мислене, Том и Джери.

- Анализатори не харесват института “служебно правителство” и го смятат за излишен. А вие?

- Не е важно кой какво харесва в случая, а дали е полезно за политическата ни система и политическия ни живот. Според мен този институт, както го нарекохте, е мъдро основан от създателите на новата ни конституция.

- Споделяте ли прогнозата за поредна спирала от избори и през 2023 г.?

- През 2023 г. по-скоро очаквам едни избори - местните.

- Каква според вас би била най-голямата изненада на предстоящия вот?

- Подредбата на партиите, класацията по места: възможно е да видим доскоро невъзможна класация.

CV

l Роден през 1960 г.

l Завършил е социология в СУ

l През 1991 г. основава агенцията за социологически изследвания ББСС “Галъп Интернешънъл”

l През 1998 г. ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб

l Главен изпълнителен директор на TNS за Балканите

l Кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция

l През 2021 г. бе преизбран единодушно за втори мандат като президент на световната Асоциация “Галъп Интернешънъл”

l Женен, има син и две дъщери

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>