Хартиена рецепта спасява лекарствата за много болни и възрастни пациенти

07.09.2022 13:57 Константина Костова
Служебният здравен министър запазва изписването на лекарства електронно и на хартия. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Здравното министерство сложи край на лутането

Служебният министър чу исканията на джипитата, запазва два варианта за изписване на медикаменти - на бланка или електронно

 Медиците доволни, Здравната каса и аптекарите - не

 Лошите интернет връзки и забавено приложение спряха досега старта на дигиталните

Много болните пациенти и възрастните от по-малките селища ще имат осигурен достъп до лекарства и след 1 ноември. Това става възможно, след като служебният министър на здравеопазването реши да запази възможността т. нар. бели рецепти да се издават както на хартиена бланка, така и електронно.

Досегашните текстове на Наредба №4 предвиждаха от 1 ноември всички лекарства в България да се изписват само с електронна рецепта.

Нямаше обаче решение как изписват медикаменти лекарите

при домашно посещение при много болен или възрастен пациент, какво се случва при срив в системата или при лоша интернет връзка. Проблеми, които досега бяха повдигани от лекарите, но нямаше решение от страна на държавата.

Белите рецепти, ползвани за изписване на лекарства, които не са класифицирани като наркотични, да се издават и на хартия, и електронно, предлага като промяна в наредбата обаче служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Така на практика се отменя отпадането на хартиените рецепти и преминаването само към електронни. Предложената промяна е приета единодушно както от здравните власти, така и от лекарите.

Въвеждането на електронните рецепти като единствен вариант за изписване на лекарствата бе забавено с повече от година и половина и отлагано многократно. Първоначално аптеките не бяха адаптирали софтуера си към националната здравна система. Тогава здравното министерство удължи срока, в който може да се ползват хартиени рецепти. Следващата пречка да се въведат изцяло електронни предписания бяха множество сигнали от страна на лекари, които твърдяха, че по този начин работата им ще се затрудни. След няколко отлагания цялостната електронизация трябваше да влезе в сила от 1 ноември.

Ако предложението на служебния министър д-р Асен Меджидиев обаче бъде прието след общественото обсъждане, от 1 ноември си остава възможността всички медицински специалисти да изписват медикаменти и по двата начина. “Така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до тях”, мотивира промените здравното министерство.

“Категорични сме, че трябва да останат двата начина за изписване на лекарства - хартиените и електронните рецепти. Няма как при всяко положение да се минава през електронната система,

няма как винаги лекарят да изписва предписание чрез компютър”,

коментира председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред “24 часа”.

За двата начина на издаване на рецептите настояват и от Българския лекарски съюз. През май съсловната организация направи проучване, според което над 90% от лекарите са против отпадането на хартиената рецепта.

“Хартиената рецепта постепенно ще изживее времето си,

както го изживя и кабелният телефон, но не смятам, че това може да се случи със забрани”, коментира тогава председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Според проверката на лекарското съсловие всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта.

“Пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба №4, е необосновано, неразумно и нерационално. Подобна практика

нарушава правата на пациентите и възпрепятства лекарите

в изпълнението на служебните им задължения и посочените данни за практиката в Европа доказват това по категоричен начин”, гласи обобщението на БЛС.

Пълната електронизация възпрепятства и пациентите, категорични са медиците.

“Изписани са ми четири лекарства в електронна рецепта, но в аптеката липсват две от тях. Няма как да ги потърся в друга аптека обаче, тъй като компютърът изписва, че рецептата е изпълнена, въпреки че тя не е изпълнена изцяло”, разказва пациентката Росица Цветанова.

Сред останалите проблеми, за които сигнализират читатели на “24 часа”, е невъзможността лекарят да изпише лекарство по електронен път, докато прави преглед в дома на пациента. Там медикът няма компютър, на който да издаде рецепта, която за пациента е от жизненоважно значение. Именно за да премахнат този проблем, от здравното министерство ще пуснат мобилно приложение, чрез което лекарите ще издават рецепти на път или в домашни условия. 

Слабият интернет и дори липсата на такъв в много населени места също е пречка за цялостната електронизация. Джипитата в тези отдалечени градове и села нямат възможност да предписват по електронен път. С предложението на здравните власти те ще продължат да пишат на хартия.

“Много от колегите не работят с електронна система, защото са възрастни

а отделно има сривове в интернет връзката”, обясни д-р Миндов. Според него обаче най-важното за издаването на рецептите не са нито дали са електронни, или хартиени, а дали се спазват и контролират.

“Фармацевтите дават лекарства без рецепта, това трябва да се промени

Навсякъде в Европа се спазва законът да не се дават медикаменти без лекарско назначение, но у нас не се спазва”, уточни още Миндов.

Предлаганите промени от министерството обаче не радват здравната каса. Според бившия председател на Надзорния съвет на здравната каса д-р Васил Пандов те са значителна крачка назад в електронното здравеопазване.

“Отпадането на електронните предписания е неправилно, защото

прави невъзможно създаването на цялостно пациентско електронно досие

и затруднява работата на медицинските специалисти при преценка на нова терапия, поставяне на анестезия и други дейности. Така се намалява ефективността на електронното здравеопазване и проследяването на приложението на лекарствената терапия, съответно предотвратяването на рискове, свързани с нежелани лекарствени реакции и несъвместимост”, написа Пандов в профила си във фейсбук.

За голяма част от аптекарите с е-рецептите се избягват много проблеми

Сред тях са неправилно попълнени хартиени, грознопис и глоби заради компромисно отпускане на лекарства, тъй като пациентът “си е забравил рецептата”.

“Дигитализацията е позитив, електронното здравно досие е бъдещето, тъй като лекарите ще имат ясен поглед в терапията на пациента назад във времето”, коментира магистър-фармацевтът Петър Буцев. Той даде пример с лекар, който е предписал лекарство на пациент, което преди години е предизвикало медикаментозно алергична реакция. Специалистът обаче не е знаел за реакцията, тъй като никъде не е отбелязана. “Ако има цялостна електронизация на системата, лекарят ще види всички здравословни проблеми на пациента”, твърди Буцев.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>