Колко устойчива е България на ударите на инфлацията

06.09.2022 18:05 Юлиан Попов
Високата инфлация си остава основен проблем за домакинствата в Европа.

Днес всички говорят за Съединението. Честито на всички! Аз пък искам да кажа нещо за инфлацията.

Гледам, че политици се замерят с обвинения за това, кой е докарал високите цени. Нека да внесем малко яснота.

1. Високата цена се състои от три неща (а) колко е висока, (б) можеш ли да си я позволиш и (в) много ли трябва да си купиш от скъпото или малко.

2. Затова трябва да питаме не само защо цените са високи, но и защо българинът е на такова дередже, че за много хора високите цени натискат яко ножа в кокала. Дереджето на българина е резултат от 10 или 20 години мижава и много плахо водена икономика.

3. Самата висока цена на хляб, електричество, месо е резултат преди всичко от външни фактори, да не кажа само от външни фактори. Основните са (а) разрушените от Ковид вериги на снабдяване, (б) рязкото и хаотично възстановяване след Ковид (в) манипулацията на руските газови доставки от втората половина на 2021 и (г) войната на Путин срещу Украйна, в която той напълно ликвидира Газпром и мобилизира за военни цели енергийния износ на Русия.

4. Има обаче една друга страна. Колко устойчива е България на тези удари. По отношение на енергията - не много. Причината е, че българинът живее в енергийно неефективно жилище, а и цялата българска икономика е енергийно най-неефективна в ЕС. Защо е така? Ами ако си ляв ще кажеш, че е заради последните десет правителства, които не са се погрижили и една програма за енергийна ефективност да работи като хората. Ако си десен, ще обвиняваш пазара. А ако знаеш малко повече, ще виеш на умряло как така Топлофикация София не работи човешки и кой допуска хора като Доган и Ковачки в енергийния сектор. Така или иначе, българинът е принуден да купува много повече от скъпото, отколкото германецът или австриецът.

5. България също няма и социална политика. Пак, ако си ляв, ще обвиняваш последните десет правителства. Ако си десен, ще си намериш друга причина, например, че откак България влезе в ЕС, не се намери и едно правителство, което да си мръдне … каквото и да било … за да използва европейските фондове като лост за инвестиции. Съответно - в социални дейности се наливат средства, не се инвестират. Бедният българин не е защитен и на него не му се помага да излезе от дъното.

6. Тук стигаме до един фундаментален проблем, свързан със защитеността от инфлацията и с благоденствието на българския гражданин - образованието. България е на абсолютното дъно в почти всяка образователна статистика, която можете да си прдставите - стандарти на грамотност, следдипломно обучение, достъп до интернет, участие на възрастни в обучение през целия живот, дял БВП за образование, дял БВП за научни изследвания и какво ли още не. Няма как да седиш край пясъка и да чакаш нещо да поникне без дори да си хвърлил и едно зърно.

7. Накрая едно полуположително нещо - България има стабилна макроикономика (нисък дълг, валутен борд), която позволява страната да бъде поддържана в икономически устойчива антисолидарна мизерия. С други думи България няма да се срути, държим се.

8. В заключение:

(а) Всеки, който разправя как служебното правителство или това преди служебното, или онова преди него, или другото преди него е предизвикало инфлация в България се занимава с най-обикновен неграмотен популизъм по Главната или на Мегдана и или плаши гаргите или се опитва с шепа трици да хване няколко маймуни, да гласуват за него.

(б) Инфлацията е основно предизвикана отвън, за което никой в България няма никаква вина.

(в) Големият проблем е ниската социална устойчивост на страната, уязвимост и крехкост, които са трупани чрез некадърност, кражби и страх в продължение на поне едно десетилетие, а по-скоро две или три. Може и повече.

(г) Когато ви почукат на прозореца или на телевизора, да ви кандърдисат да гласувате, задавайте два въпроса. Първо, какво точно ще направиш, за да е по-поносима зимата. Ясно и конкретно. Второ, как ще измъкнеш България от блатото на неграмотността, за да се върнат децата ми от чужбина. Защото иначе няма да се върнат, а ще ми пращат по 200 евро на месец, докато ми дойде края в някоя пропита от корупция болница, в която трябва да си занеса чаршафи и да си платя за кръв.

Честито Съединение!

(От фейсбук)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>