Евгений Тодоров, журналист: Отдавна търся непознатия Пловдив, в който се крият неговият дух и характер

06.09.2022 14:54 Ваня Драганова

Този град е една малка вселена и цял живот съм се опитвал да открия уникалните детайли в нея

Потърсихме хора, свързани с Пловдив - родени и още живеят в него или родени, но преместили се в друг град. Те разказват за Стария град, за близките си, за местата за мечти и, разбира се, за любовта си към неповторимия Пловдив.

Мразя да се говори за Пловдив с общи приказки, колкото и да са романтични. Преди 15 г. бях в центъра на инициативата за създаване на химн на града. През мен минаваха всички текстове и ги качвах в интернет. В тях имаше много празни думи, с които се правеха опити за възхвала на Пловдив. В текстовете, разбира се, присъстваха задължително тепетата и реката между тях, като най-често Марица се римуваше с тракийска колесница.

След това изпитах омерзение към начина, по който се правят филми за Пловдив. В тях винаги има едни и същи 5-6 кадъра, напоследък ги правят с дронове: Античния театър, Главната, Стария град, Римския стадион и ... горе-долу е това.

И се дразня на информации от типа: CNN засне филм за Пловдив, защото поглеждам клипа - той е от минута и половина и там са същите тези 5 кадъра. Затова от години се занимавам с обратното - търся един друг Пловдив и с нашите зрители вече сме направили над 70 филмчета за непознатия или малко познатия град, в които може да откриете пловдивския дух и пловдивския характер.

Вече не обичам да ходя в Стария град, нито пък в “Капана”, който напоследък е любим на софиянци. Идват специално в квартала,

наемат си скъпи хотели - по 200 лв. на вечер, но дали усещат истинския Пловдив

В едно от заведенията салата №1 в менюто се казва “Софийски окръг”. Това не харесвам у пловдивчани - имаме един особен провинциален комплекс да обичаме външните хора и да им се кланяме, като го съчетаваме с голямото самочувствие, че в никакъв случай не сме вторият град и че все някой ни пречи.

Истинският пловдивчанин не само обича Пловдив, на моменти той го мрази и му се иска да избяга от него, но в крайна сметка си остава тук. Познавам стотици способни пловдивчани, които са били канени в София, но са избрали да останат в родния си град. Дали от страх пред неизвестното, дали от любов към града, дали от някаква комбинация от двете... И едва момент, когато разбираш, че този град не оценява саможертвите.

Моята гордост е, че успях да събера спомените на стотици пловдивчани, живели между 20-те и 60-те години на миналия век. Впрочем Пловдив е градът, за който са написани най-много книги със спомени. Може би това се дължи на факта, че тук има 3 много добри издателства, които охотно публикуват такива текстове. Оказа се, че спомените са най-четеният жанр - прозорчето към истинския град.

Господ ми даде и време, та можах да ги обработя. Написах и един роман, в който диалозите са на пловдивски жаргон. Всъщност речника на пловдивския жаргон цял живот го събираше старият пловдивчанин Александър Кондодимо, който ми го завеща. И се ядосвам, когато дори жаргонът се комерсиализира.

Например тази дума айляк, която беше превърната едва ли не в емблема на Пловдив - това е пълна глупост, но се продаваше по време на Европейската столица на културата. Един от последните филми, които направихме, е за водохранилището на Бунарджика.

Преди 20 г. тогавашният кмет Иван Чомаков ми гостуваше в телевизията и ми донесе един албум със снимки на това съоръжение. То е изградено от белгийска фирма през 80-те години на XIX век и наследници на строителите подарили албума на Чомаков.

Стана ми драго, когато една зрителка ме спря на улицата и ме помоли да дойде и да разгледа албума, искала да го пипне. Дойде.

В “Прослав” пък живее възрастната учителка Димитрия Иванова-Вангелова, която е написала 4 тома история на квартала. Разговаряла е с всички баби и дядовци, когато е била по-млада. Тя ми предложи да направя филм за т. нар. Мичкюрска могила (Мичкюр е старото име на “Прослав”). Според сериозни историци там се е родил Пловдив.

Вълнува ме и историята на емблематични сгради - днешното бинго “Балкан” преди беше кино, а по-назад във времето сладкарница и бирария, а най-отдолу има римска баня. Колко хора знаят това?

Това е голяма тема - подземният Пловдив

В света хората предлагат маршрути по катакомбите, а ние не знаем за много неща, които са буквално под краката ни. Тези дни пловдивчанин на моите години ми разказа, че когато разкопавали района около Понеделник пазара, видял тунел, в който човек може да се разхожда в цял ръст. Никой не знае къде е водил.

Години събирам спомени за пловдивската кухня, следи от която може да се открият в много малко заведения. Характерни за града бяха ястията, приготвени от дреболии, готвеха ги в прочутия Бумбарник към “Тримонциум”, но вече го няма.

Специалитетите от шкембе, дробчета, черва са дошли от някогашната Католическа махала. Мъжете работели основно в касапници и собствениците давали безплатно карантиите на работниците си. В онези бедни времена жените започнали да експериментират и да приготвят различни неща с дреболиите.

В много от тогавашните кръчми не е имало кухня - предлагали са се питиета и най-много нарязано кисело зеле. Но католиците предлагали сготвеното от жените си. И кандидатът да изпие някоя ракия, си купувал малко шкембе или малко бумбар и влизал с това мезе в кръчмата. А днес ядем пици и дюнери. Градът постепенно губи своята уникалност. Расте, но в резултат на т.нар. механичен прираст. Идват хора без памет. Кой ще ги научи какво наследяват?

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>