Волен Сидеров: Ако стана премиер, ще подпиша за излизане от НАТО

01.09.2022 07:00 Румина Димитрова
Волен Сидеров

- Управляващите коалиции са 2 типа - искаме ли България да стъпи на крака, или да бъде територия за секстуризъм, да ни използват за фронт, както Америка срещу Русия

- Политиката на САЩ не е добра за нас и ние можем да им го кажем

Много неща могат да ми намерят, но не и национално предателство,възпитаване в чалга култура, разпродаване на българската индустрия, договаряне на неизгодни за България неща, казва лидерът на "Атака"

- Г-н Сидеров, на тези избори пак липсва голямо патриотично обединение. Окончателно ли партиите в този сектор затворихте вратите помежду си?

- Патриотичният сектор е условно понятие. Там се вписват някак по инерция различни партии. През 2016 - 2017 г. положих много усилия за общо явяване с ВМРО и НФСБ. С компромиси от моя страна предложих да издигнем Красимир Каракачанов с Явор Нотев като президентска двойка. Направихме много добър резултат - трети поред. Хората казваха - браво, че се помирихте. Е, сега голяма част от същите тези хора казват - защо се събрахте с тях? Но не мога да им се сърдя.

През 2017 г. стигнахме до трета сила и изместихме ДПС. Грешката бе, че Каракачанов и Валери Симеонов станаха вицепремиери, аз останах в парламента. Не предявих нито за момент претенция да бъда в изпълнителната власт, макар там да са реалната власт, лостът за влияние и финансовите средства. Те се изкушиха, отидоха там и връзката между нас прекъсна. Не приеха критиките ми, а накрая казаха, че ме изключват от групата, което беше смешно, защото аз бях неин създател.

Бях несъгласен и с много от политиките.

Имах идея да повлияя на Борисов, защото го познавам от години

Знам, че премисля, понякога може да вземе добро решение, понякога не. В крайна сметка не успях. Той се съгласи да направи тази безумна сделка с F-16 с Америка. Предплатихме 2,5 млрд. авансово за нещо, което го няма и няма да го има и следващите години. В същото време се говори дали Русия и “Газпром” са надежден партньор. А защо не говорим за това, че САЩ и “Локхийд Мартин”, фирмата, която произвежда F-16, не изпълниха договора си?

Ценител съм на американската култура. Още 70-те г. четяхме Стайнбек, гледахме качествени американски филми през соца. Мога да изнасям лекции за американски писатели. Имам автограф от Ърскин Колдуел, Уилям Сароян и др. Затова сега някой, като ми каже - ама ти си срещу Америка? Не, не съм. Там живее добър, трудолюбив народ, има много християни. Въпросът е, че политиката на САЩ в момента не е добре за нас. И ние можем да им го кажем.

Сега ще ви разкажа една случка, която не съм разказвал медийно. 1990 г., когато бях главен редактор на “Демокрация”, цяла делегация отидохме в Сиатъл в заводите “Боинг”, защото България щеше да вземе за първи път такъв самолет. На вечерята до всеки застана вицепрезидент или служител на “Боинг”. Пред всеки сложиха кутийка със сувенири - нож за писма, химикалка и др. Човекът до мен от компанията ми даде и неговия подарък. Изгледах го възможно най-възмутено и попитах: “Вие за какъв ме смятате? Аз не съм от Африка, аз съм от България”. Човекът много се притесни. Но това са 90-те, пристигат хора отвсякъде, даваш им сувенир, те прибират още един. На изпращането на другия ден той дойде да се извини. Тоест - ако ти се държиш с достойнство, без значение как си облечен, отсреща те уважават. Въпросът е дали управлението на България показва такова достойнство. За съжаление, не. Идват и ни казват - скъсайте сега връзките с Русия. Кирил и Асен козируват. Сега, който и телевизор да включа, чувам как от 1 октомври няма да имаме газ.

- А как трябва да се реши газовата криза?

- Кирил и Асен се направиха на по̀ католици и от папата и казаха, че с “Газпром” няма да преговарят. В същото време това направиха Германия, Австрия, Белгия и цяла Западна Европа. “Газпром” каза - трябва да ни плащате в наша банка, за да не ни крадат парите, след като им взеха 320 млрд. западните банки. Това беше изискването. А не “ще плащате в рубли, донги и юани”. Кирил и Асен казаха - няма да клекнем. Сега “Топлофикация” е застрашена, торовите заводи, ще спрат оранжерии и др. Нанесоха удар върху собствената ни страна.

Четох, че Корнелия Нинова иска да възобнови разговорите, но тя тогава бе вицепремиер. Защо не каза на Асен Василев, защо не направи скандал? Те приключиха мандата си и сега БСП излиза да си спасява имиджа.

“Възраждане” пък претендират, че са много яростна опозиция, а над 60-70% гласуваха с ГЕРБ, ДПС, ратификация на договора за F-16, декларацията срещу Русия - 4 от 8 точки бяха “за”. Ако аз бях в НС, щях да го обърна с главата надолу, да кажа, че това изобщо не подлежи на гласуване. Не може да гласуваш, че Русия е агресор, а след това да кажеш, че ще оправиш газовите връзки. Кое точно е агресия? Нали Костадин Костадинов е историк - да се разрови в историята и да види какъв е бил Крим през вековете, каква е тази територия Украйна, дали е регистрирана в ООН, защото Бан Ки Мун през 2014 г. каза, че не е регистрирала границите си. Това е измислена територия, създадена 1991 г. под американски натиск и сега наричаме агресия защитната реакция на Русия. В Донбас клаха и избиваха хора, православни свещеници, всякакви. Русия се опитваше да говори със Запада и да каже - стига, спрете. Но Западът се хилеше. Украйна бе превърната в ракетна установка срещу Русия. Там бяха направени биолаборатории. Тези дела ще излязат. Русия защити себе си. Тази полемика в парламента не я чухме, затова “Атака” има намерението да влезе в НС и да казва как стоят нещата.

- Работещ вариант ли са за вас широките управленски коалиции?

- Те са широки само на пръв поглед, всъщност са много тесни. Сега се търси коалиция, която да управлява евро-атлантически. Т.е. да продължи колониалната политика. Днес сме без собствена индустрия, а бяхме в първите 26-27 държави в света преди 1989 г. Сега сме износители на суровини - руда, злато, жито.

Коалициите, които управляват, трябва да се разделят на 2 типа - искаме ли България да стъпи на краката си, или да бъде територия, на която идват за секстуризъм, да ни използват за фронт, както американците срещу Русия. Сега те започнаха да палят фитила и в Косово. Изтеглянето от тази опасност започва с изтегляне от НАТО. “Възраждане” защо забравиха тази тема? Сега говорят за еврото, а то е абстракция за България. Излизането от НАТО трябва да е така, както влязохме - нямаше референдум, отиде Мони Паси, отиде Сакскобургготски и подписаха един договор. Ако аз стана премиер, ще подпиша, че излизаме от НАТО, защото това нанася щети на България. Така, както го направи Шарл дьо Гол в началото на 1966 г. Излезе от съюза и каза на американците да изнесат всичките си бази - над 100.

Българинът трябва да реши кого ще избере. Той е точно толкова отговорен, колкото политиците. Защото кой ги избира? Кои бяха 1,6 млн. души, които избраха Борисов през 2009 г., без да е произнесъл едно слово. Аз се спуквах, 2000 статии, речи, с часове на площада. Сега “Промяната” - 600 хил.

Кои са тези, които гласуват за хора, които падат с дъжда?

Кои са тези, които издигнаха Слави Трифонов и ИТН в първа сила? Това ли е новото лице? 25 г. той бе певецът на мутрите, лансираше Доган, Кунева, която затвори блоковете на АЕЦ. Толкова ли сме късопаметни? Много неща може да ми намерят, но национално предателство, възпитаване в чалга култура, разпродаване на българската индустрия, договаряне на неизгодни за България неща - няма.

Наричаме “Възраждане” менте, защото Костадинов говори неща и никога не се позовава. Не може да повтаряш моите думи, без да кажеш: “Това Волен го направи преди 15-16 г. Да, може да сте критични към него, но това е пътят, който той е проправил”. А не да се правиш на паднал с вчерашния летен дъжд и да кажеш, че си новият. Кой нов? Той беше 10 г. заместник при Каракачанов, носеше му чантата и го гледаше в очите. Беше мой кандидат за кмет на Варна заедно с други партии. Кажи си - вървя по този път, който вече е направен. Това е честното.

- Пак се заговори за президентска република. Вие как гледате на тези идеи?

- Когато Симеон тръгна да се връща, много хора говореха, че ще върне монархията. Но това е промяна в строя - ВНС, мнозинство от 2/3 да гласува нова конституция, това изисква нова нагласа. Другото са приказки във фейсбук. Може да се предложи България да е монархия. Аз съм за теократична монархия.

Спомням си и кръглата маса преди последните промени - обсъждаше се каква да е формата на управление. От земеделците бе предложено да има председател на републиката. Стоян Ганев, който бе конституционалист, попита какво е това животно. Тренчев каза: “Това председател да не е на ТКЗС, трябва да е президент”. Обединиха се около понятието председател и в скоби президент. Така се водеше Петър Младенов до оставката му. Така че теоритично е възможно. Формата на управление не е нещо страшно. След това трябва да се внимава кого избираме за президент, защото имахме и комични фигури. Но всеки има шанс да се развие като застане на този пост.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>