Костадин Костадинов: Искам да преоснова България, не да си начеша егото, че ще я управлявам

19.08.2022 07:00 Румина Димитрова

- “Промяната” ще претърпи крах на тези избори, но не защото не им се разбира какво говорят, а защото се видя какво правят

- ГЕРБ все още ухае на 12-годишното си корупционно управление, а ДПС са радиоактивни - никой не иска да ги докосва

- Само ние можем да оправим отношенията с Русия, защото можем да им кажем в очите нашите условия

- Производството ни бе доведено до фалит заради ЕС. Само хляб, мекици и казанлъшки понички правим, другото го внасяме

Как големите партии влизат в предизборната кампания и ще променят ли поведението си? “24 часа” отправи покани към лидерите на 7 парламентарно представени политически сили, за които социолозите дават шансове да са и в следващия. В откровен разговор с журналистите от “24 часа” лидерите на партиите ще опишат вижданията си. А всеки читател ще може сам да проследи отговорите във вестника, сайта 24chasa.bg, както и в ютюб канала ни. Днес отговаря Костадин Костадинов.

- Г-н Костадинов, на прага сме на нови избори. Тръгвате със заявка, че ще сте първа политическа сила. Защо сте толкова сигурни, че ще управлявате наесен?

- Защото България просто няма друг избор. Или “Възраждане” ще управлява държавата и тя ще продължи да съществува и ще нормализира живота на своите граждани, или България ще бъде доунищожена от тези, които го правят вече 33 г. Фактите са такива.

- Не виждате партньор, с който да управлявате. Минало ли са старите патриотични партии, чиято ниша “Възраждане” вече иззема?

- Няма стари патриотични и нови патриотични. Има просто български политически организации. Тези, които живееха с мисълта, че представляват българския патриотизъм, и бяха превърнали патриотизма в една софра, от която се хранеха с мазни пръсти, са в историята и на гробището на политиката. Друг е въпросът, че някак заради етикетите, които се слагат, някой все още си мисли, че има патриотични организации и разни други. Всички български организации трябва да бъдат повече или по-малко патриотични, защото трябва да защитават българския национален интерес. С оглед на действията - не на думите, на партиите и субектите най-вече в парламента и 2-3, които са извън него, но са по-шумни, виждаме, че само “Възраждане” защитава националния ни интерес. Всички други са метастази на американското или турското посолство, включително и т.нар. патриотични партии. Докато бяха в управлението, те най-яростно защитаваха турските и американските интереси. Нека не ги наричаме патриоти, защото утре може да се нарекат и космонавти. Могат да се наричат както си искат, но друг е въпросът каква е оценката, която им дава българският избирател, а той вече го направи.

- Чували сме клетвите ви, че съюз с ДПС и ГЕРБ никога няма да направите, но гласувахте заедно по ключови теми в предишното НС, една от които доведе и до свалянето на правителството?

- Първо - никога не сме давали клетви, звучи малко мелодраматично. Второ - щях да питам за какви ключови гласувания става въпрос. Казвате, че ние гласуваме с тях. Те гласуваха с нас. Ние първи поискахме оставката на кабинета още на 16 януари заради въведените тежки ограничителни мерки. След това я искахме десетки пъти с всяко действие и изказване от парламентарната трибуна. ДПС и ГЕРБ в този период мълчаха срамежливо. ГЕРБ, защото все още ухаят на корупционното си 12-годишно минало, а ДПС, защото са тумор в българската политическа система, при това доста заразен. Те са радиоактивни и никой не смее да се докосне до тях - затова мълчаха. В един момент не само те, а и ИТН, виждайки какво се случва, решиха да подкрепят позицията ни. Излезе, че ние сме гласували с тях. Я пак!? Т.е. трябваше ние да се откажем от политическите си действия и стремежи да изхвърлим това вредно, антибългарско управление, защото ДПС и ГЕРБ щели да направят това, което и ние правим. Това е безкрайно инфантилно. Следваме нашата политика, а те не са се променили по никакъв начин.

ДБ и ПП са същите като ГЕРБ и ДПС, както и БСП - те са двете страни на една монета, там няма разлика, всички ходят на отчет или на закуска, както вече се казва, в американското посолство. В деня на втория кръг от консултации при президента, падаше се петък, в 9 ч сутринта в американското посолство беше привикан българският политически елит на закуска. Заминавал си някакъв секретар от посолството, а щял да идва друг. Затова поканили по един български представител от партиите в парламента без “Възраждане”, за да закусят заедно. Никой от българските политици няма право да ходи на такъв тип мероприятия. Това е привикване, очевадно и грозно. След този акт на американците изведнъж тези, които казваха, че не могат да работят помежду си, заявиха - да, да, няма проблем, можем да работим, трябва да помислим как да направим общо правителство в името на евро-атлантическите ценности. До момента, в който не излезе записът с много откровеното поведение на Христо Иванов, който не знаеше, че го снимат. На този фон изпратихме сигнал в прокуратурата. В понеделник на 15-и получихме отговор, че отказват да образуват производство, защото смятат, че няма проблем. Но има повдигнато обвинение в момента срещу лидер на българска политическа партия - Николай Малинов, заради обвинения, че се срещал с руския посланик.

- Вие също имахте среща с руския посланик.

- Да, на официалния им празник на 12 юни, където в посолството бяха поканени 800 души и там имаше няколкостотин български граждани. Бях на официалния празник и на полското посолство преди това.

- Но те могат да кажат същото за закуската в американското посолство.

- Надявам се, че правим разликата между това да поканиш 500 души на прием, да си кажеш “наздраве” и протоколно две-три приказки с всеки, и това да поканиш по един представител на всяка партия на най-високо ниво, за да закусваш с тях. В единия случай няма кой да те снима, да те документира, всичко остава скрито и покрито. В другия случай има десетки камери, показаха се и стотици снимки. Каква е разликата? Огромна. Но Николай Малинов е обвинен в шпионаж само защото се срещал с руския посланик. Значи не е проблем да закусваш с американски секретар - даже не с посланика, защото нашите там вече не ги броят за важни. Предполагам, някакви секретарки им свеждат задачите. Но ако се срещаш с руския посланик, е сериозен проблем. Това показва, че България не е независима държава. Тя е американска колония, командвана пряко от американците, които определят състава на правителството. Те посочват пряко премиера и слагат такива неадекватници начело на държавата, за да ни е срам, защото казваме: “Ние ги избираме”. Колко ги избираме ние или хората, заблудени от медийната пропаганда, е съвсем друг въпрос. България няма истинска демокрация.

Няма да забравя, когато през 1997 г. бяха организирани първите нормални избори в Хърватия, спечелени от Франьо Туджман, герой от войната. Американците го подкрепяха и пратиха наблюдателски екип. Той си направи изборите като класически диктатор - смаза опозицията и спечели. Коментарът на американците беше: “Изборите бяха свободни, но не бяха честни”. Това важи и за нашата страна. За свободни не бих казал много, а за честни да не говорим. Защото честно ли е законът да бъде направен така, че по медиите да могат да се появяват само тези, които имат възможност и плащат по време на избори. Ние искахме да направим такава поправка в закона.

- Има медийни пакети за целта от ЦИК.

- Те са 40 хил. лв. Можете ли да ги сравнявате с няколко милиона на ГЕРБ или ПП. На “Промяната” само рекламата им в интернет беше няколкостотин хиляди лева. Нашата реклама във фейсбук за цялата кампания беше под 10 хил. лв.

Всичко това показва, че имаме параванна, симулирана демокрация. Казват: “Избирай”, но предлагат 4-5 еднакви неща в различни опаковки. А като попиташ само това ли имате, казват: Да. Иначе, като вървя по улиците, ми казват, че има много партии и не могат да изброят всичките в парламента. Става малко като интервю на Димитър Пенев - тоя, оня, Гошо вратарчето и още двама-трима. Хем имаме избор, хем нямаме.

Сега нещата са различни, защо има “Възраждане”. Тя успя да пробие медийната блокада, да счупи тавана, който беше сложен на политическия живот, и от миналите избори българите имат възможност реално да правят избора между нас и всичко останали. Затова отговарям с усмивка на въпроса: “Не мислите ли, че след като никой не иска да прави коалиция с вас, сте в изолация?”. Не, имате грешка, други са в изолация. Ние не искаме да правим коалиция с тях. Ако искаме такава, ще е с българския народ. Всички останали са партии на прехода и е време да отмрат. Както изпратихме на политическото гробище т.нар. патриоти, ще изпратим и всички останали. За да дойде моментът, в който България да бъде преоснована и дори да имаме началото на процес на превъзпитание на българския народ.

За 33 г. нашият народ понесе много тежки ментални щети. Бяха накърнени основните ни ценности, беше ни отнето самочувствието. До 1989 г. сме един от работливите и умни народи. Помня, когато след 1989 г. обясняваха, че сме вторият народ по интелигентност след евреите. Говореше се за традиционните български добродетели - спестовност, чистота и трудолюбие. Поглеждайки мръсните улици, по които се движим, и говорейки за това как в България много трудно може да се намери работна ръка, а за спестовността да не говорим - всички са затънали в кредити, включително и аз имам, си задаваме въпроса имаме ли общо с тези българи, за които се говори? Имаме ценностен проблем. Смятаме, че не ставаме като народ. Политиците ни го обясняват - Бойко Борисов с лошия материал, бившият цар, че трябва да сменим чипа. Пак Борисов - как българите са като кучетата и трябва да се дресират. Това говорят политиците, но по-лошото е, че започват да го говорят и хората. Непрекъснато се срещам с такива, които казват, че българите са много прости. Това е в резултат на работата на тези партии, но те не са партии, те са фирми. Единственото национално движение в момента е “Възраждане”. Затова ще спечелим изборите и ще управляваме независимо дали сега, или след няколко месеца. Не могат да ни спрат, могат само да ни забавят.

- Да си представим, че сте спечелили изборите и като ИТН нямате мнозинство в парламента...

- Не управляваме.

- Избори до дупка?

- Да, докато не започнем да управляваме. Аз искам да управлявам държавата, но не искам да го правя, за да си начеша егото. Искам да преоснова България и тя да бъде свободна и независима. Да направя кардинална, радикална промяна във вътрешната и външната политика, да се превърнем от обект в субект на международното право, да предоговорим условия по договори и блокови партньорства, да има нови.

Тук, в нашия централен офис, който е 18 кв. м, използвам случая, за да кажа, че 5 г. държавата не ни предоставя такъв. Те си мислят, че ни пречат, но аз ходя по улицата и се срещам с хората, колата ми е много по-голям офис. В този наш офис имахме среща с китайския посланик по негова инициатива. Говорихме, че България може да участва в най-големия световен инфраструктурен проект, който е финансиран от Китай. Предложихме страната ни да се включи с 2 мащабни инфраструктурни проекта плюс още 2. Варна и Бургас - пълна модернизация на пристанищата, като във Варна са две - Изток и Запад. А вторият пакет е с модернизацията на жп линията, която свързва двете пристанища със София, извън България и помежду им, защото в момента нямат пряка връзка. Да не говорим, че още няма магистрала. А китайците казаха: Ние работим най-бързо, най-качествено, най-евтино и ако искате да работим, ще го правим. Това може да стане, ако “Възраждане” управлява. Същото важи и за отношенията с Русия. Няма политическа сила, която може да ги нормализира, освен нас.

- Защо?

- Не защото сме проруска партия, както твърдят финансираните от “Америка за България” медии. А защото “Възраждане” може да застане, гледайки руснаците в очите, да им каже условията и те да бъдат приети. Нашите условия са условията на България.

Това, което искаме да направим, минава през власт без компромиси, свързани с коалиции, с нечистоплътни политически типове, зависими от 1 млн. души най-вече от чужбина. Да не говорим за нашите мътни, олигархически, мутробандитски кланове и връзки.

Всичко това минава през еднопартийно управление от минимум 121 депутати. Коалициите ги видяхме. Помните тройната от 2009 г. 3:5:8 е една игра на карти, която се нарича блато. Борисов дойде и каза, че ще измъкне България от блатото, и ни набута в това на ГЕРБ. България продължи да умира с темпове 100 хил. души на година. Дойде четворната коалиция. Още по-голям ужас. За първи път в историята се сблъскахме с премиер, на когото трудно му се разбира. Те на тези избори ще претърпят огромен крах. Не защото трудно им се разбира, а защото се видя какво правят. Обслужваха само американските интереси по безпардонен начин.

- Настоявате да се преразгледат договорите с НАТО и ЕС. Предизборните обещания са едно, но когато влезете във властта, има ли вероятност да не ги изпълните?

- Как? Казали сме, че за НАТО трябва да има референдум. Същото важи и за предоговаряне на членството ни в ЕС. Преди 3-4 месеца имах среща с представител на “Ню Йорк Таймс”. Направихме дълго интервю, държа се арогантно. По едно време каза: Вие искате да напуснете ЕС и да влезете в евразийския съюз. Казах на Андрю Хигинс: Вие, англичаните, като напуснахте ЕС, в него ли влязохте? Той отвърна: Ние сме англичани. Попитах дали иска да каже, че са нещо повече от нас, и той замълча.

- Но Великобритания имаше проблеми дългово време след като напусна ЕС, докато договори как ще работи с останалите държави от съюза.

- Не сте права! Никакъв проблем нямаха. Напротив - британската лира поскъпна и икономиката им се развива много по-добре от тази на ЕС.

- Каква е алтернативата ни тогава?

- Предоговаряне на условията на членство в ЕС. Ние сме нетен донор на ЕС. Получаваме от фондовете, но и даваме. Вноската за тази година е 2 млрд. лв. Ние даваме пари кеш, а насреща идват само ако защитиш проекти - сметката май е танто за кукуриго. Откакто сме в ЕС, земеделското производство ни фалира, три пъти е паднало производството. Имаме точно две неща, които произвеждаме в достатъчно големи количества, че да изнасяме - пшеница и олио. Тоест можем да си правим хляб, мекици и казанлъшки понички. Всичко останало внасяме, и то в огромни количества. Само 20% от стоките в хранителните магазини са български.

Никой не ни ги е наложил насила тези неща, никой не ни каза да затворим блоковете на АЕЦ “Козлодуй”. Направихме го ние под ръководството на Меглена Кунева и хората, които наричаха yesмени. Всички ни обясняваха как това е единственият избор, цивилизационният. Ще върнем на българския народ самочувствието, че можем сами да се управляваме. Ще върнем и българите от чужбина. Току-що говорих с наша сънародничка от Канада. Каза: Чакаме вие да започнете да управлявате, за да се приберем. Навремето заминали, защото съпругът ѝ бил пребит от мутри.

- Вие сте против еврозоната, но излязоха декларациите на КПКОНПИ, от които се видя, че някои от вашите депутати държат сметки в евро.

- Ние сме против златните концесии. Това означава ли, че не трябва да даваме на жените си златни халки. От мед или цинк да ги правим? Сериозно ли питате това?

- Да.

- Доколкото знам, са двама души. Единият има имот, който е закупил в евро. Така е оценен. Какво е трябвало да направи? Да каже “Няма да го купя, защото е в евро”? Ние сме против членството на България в еврозоната и нашият лев да бъде унищожен, но чуждите валути са си чужди валути. Против американската политика сме и нейната доминация в България. Това означава ли, че цялата ни външна търговия минава в долари, в евро и трябва да спрем да търгуваме с тях? Това са инструменти. Говорим за политика - ако въведем еврото, ще има инфлационна спирала, обезценяване на доходите, на спестяванията и смърт на българската икономика. Ще стане като в Гърция, прибалтийските държави и т.н.

- Каква е магическата ви пръчка да се реши проблемът с инфлацията?

- Няма магическа пръчка. На първо място трябва да се реши въпросът с доставките на газ, на второ - ценовата политика за тока. Хората, които ни управляваха, извършиха 8-месечен терористичен акт. Трябва да имаме договор за доставки за газ поне 10 г. напред, както са традиционните договори с “Газпром”.

Трябва да преформулираме ценовата политика в производството на ток. Евтиният български ток заминава на чуждия пазар, а ние купуваме скъпия ток от американските централи “Марица 1 и 3”. Ако утре решат да спрат работа, България минава на режим на тока.

Говорят ни само за газа. Да, зависими сме и това ще е така, докато не си намерим собствени газови източници. А ние имаме възможност да изследваме нашите залежи в Черно море, защото румънците откриха в тяхната част на шелфа. Можем да изследваме възможността на газовите клетки на дъното на морето. Докато това не се случи, сме зависими от газа, но и от тока.

Инфлацията може да бъде овладяна. Решенията ще кажем по време на кампанията.

- Кои са първите 3 стъпки, които трябва да се направят наесен с новия парламент?

- Парламент или правителство? Нека говорим за правителство, защото то ще трябва да действа. Говоря, ако аз управлявам държавата. Първо - веднага оттегляме плана за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г. Второто е максимално бързо да се урегулира газовият проблем - в рамките на 2 седмици, тъй като договорите ни с “Газпром” са до края на годината. Говори се, че тогава се очакват цени от 4 хил. долара на кубически единици. Ако те са реални, ще имаме сериозни проблеми и ще трябва да направим чудеса от храброст, за да получим добра цена. Няма кой друг да го направи освен нас. Третото е предоговаряне на политиката за цената на тока.

Разказвах ви за колегата ви от “Ню Йорк Таймс”, който с имперско самочувствие ми каза: Великобритания не успя да предоговори условията с ЕС, та вие ли? Така гледат на нас. Това партньорско поведение ли е, или господарско? Българските граждани трябва да отговорят искат ли да изберат управленци, които ще се държат като подчинени спрямо господарите си. Нека да изберем такива, които да накарат българския народ да се самоуважава и могат да възродят България. Защото България има нужда от възраждане.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>