Защо ПП няма да се коалира с ДБ

15.08.2022 13:20 Евгени Кънев
Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от ПП разговарят в парламента. СНИМКА: "24 часа"

ПП ще обявят това, което беше ясно от километри за всеки политически анализатор - че няма да се коалират с ДБ.

За да не отхвърлят ad hoc такава вероятност, уж чакаха някакви изследвания, които казаха това, което самите лидери ги сугестираха да кажат: че явявайки се самостоятелно, ПП и ДБ ще имат общо повече мандати.

И това е толкоз просто и логично - както би казал поетът.

ПП от самото начало по маркетинг причини таргетираха свободното от БСП център-ляво пространство - където нишата е огромна.

Това е така по много причини, ще изброя трите най-важните:

1. Масова бедност

Огромното мнозинство българи изгубиха от Прехода - те чакат някой да възстанови справедливостта. И понеже сами не могат да получават по-високи доходи- по възрастови, образователни, социални и други причини, разчитат това да стане през държавата. Гранд групата тук е на пенсионерите.

Общо взето, това им предлага ПП с подходящата Робинхудска фразеология за наказване на разбойниците и връщане на отнетото.

2. Залязваща БСП

Изключително ниското и спадащо доверие към БСП е причината защо същите или подобни послания не увеличават вота й. Недоверие към лидера, към практиките й, към наследството й. И така се появява огромната избирателна ниша.

3. Липсата на конкуренция

Това е така, защото всички проекти на политическия инженеринг у нас - НДСВ, ГЕРБ, РЗС, Воля, Без цензура, ИТН и т.н. са замислени като десни проекти, за да подтискат традиционната десница, в момента ДБ, откъдето би могла да дойде единствената заплаха за мафията. И поддържат виталността на БСП без конкуренция.

Обединение с ДБ вероятно щеше още да свие периферията на ПП, която вече олекна откъм геополитическия и президентския вот, получен на последните избори, заради войната. В съюз с ДБ, най-вероятно ще бъде загубен левичарският вот, който не е тясно свързан с пропутински тежнения.

В крайна сметка е предпочетен рискът ПП да се окаже втора политическа сила и да се загуби премията на суинг вота на избора ние -те. Вместо риска заедно ПП и ДБ да имат по-малко мандата, отколкото поотделно.

Това ще внесе напрежение и излишна конкурентност в кампанията, но ще помогне да се изчистят посланията не само по оста дясно-ляво, но донякъде и геополитическите.

ДБ няма нужда да поема ангажименти да решава бедността през бюджета с риск да помпа инфлацията и трябва да приеме по-твърда линия към Газпром, Лукойл и оръжията за Украйна - където ПП е склонна на някакви компромиси.

Колко “дясна” е политиката на ДБ е много важно за немалка част от нейните избиратели.

Колко “компромисна” е ПП към "Газпром" и оръжията за Украйна и готова да ги компенсира през бюджета за инфлацията - е важно за левите избиратели.

Ядрата на двете формации са най-вече обединени от мисията за смяна на клептократичния български модел на Прехода.

Така че - на добър път и дано двете формации успеят в своята ключова мисия.

(От фейсбук)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>