Изчегъртай чиновника е любимата игра на политиците

15.08.2022 08:00 Виктор Иванов
Заседание на служебния кабинет на Гълъб Донев

За да няма политически уволнения, просто трябва да се забранят политическите назначения и администрацията наистина да се отърве от “своите хора”

Чиновниците в България при работата си трябва да бъдат водени принципно от закона и да не показват политически пристрастия. Но дори и за най-високия клас – държавните служители, не е забранено да членуват в политически партии.

Съществува единствено ограничението да не са в ръководните им органи.

Резултатът от тази половинчата деполитизация на гръбнака на държавата, какъвто трябва да е администрацията, го търпят всички данъкоплатци. А той е раздути щатове по ведомствата, за да се намери място за още един от нашите, тромави процедури, изпълнявани от хора, които не искат истински да работят, и огромен брой загубени часове за гражданите и бизнеса, които реално крепят държавата с данъците си.

А колко много е завладяна администрацията от политическите партии, се вижда при всяка смяна на правителство. С вълните от уволнения на чиновници, с които започва всяко управление.

В момента е ред на БСП да недоволстват, че техни кадри се уволняват политически. И дори да кълнат “своите” трима служебни министри, защото “социалисти уволняват социалисти”. Преди това обаче беше редът на ГЕРБ, преди тях на СДС и НДСВ. Няма партия, която да не се е оплаквала, че новите изчистват нейните кадри.

Това, което обаче нито един политически лидер от Иван Костов през Бойко Борисов та до Корнелия Нинова някак си не успяват да разберат, е, че воплите им са смешни до абсурд.

Най-малкото защото е нормално да има политически уволнения, след като преди това е имало политически назначения. А нерядко уволнените, независимо дали ги наричаме пометени, изчегъртани или просто изгонени, бързичко намират пристан в партийните листи, за да не остане никакво съмнение, че напълно основателно са изхвърлени от администрацията.

Лошото е, че при завръщане на “нашите” на власт същите тези политически чиновници отново се завръщат на работа и затлачват администрацията. А една нова вълна от политически назначения започва да вие на умряло, че са уволнени политически.

Миналата година именно заради поредната вълна от уволнения, която направи служебното правителство на Стефан Янев, “24 часа” направи проучване кое правителство в последните 30 години доколко е прочиствало администрацията от политически врагове и е освобождавало хубави топли местенца за своите.

И се оказа, че има кабинети, които с лекота са изчиствали по над 3000 души за месец. А дори приетите от началото на този век закони за държавния служител и за държавната администрация не могат да намалят чегъртането под 1000 души на правителство.

Като тук дори не се слагат зам.-министри, членове на политически кабинети и областни управители – те по дефиниция са политически длъжности и трябва да бъдат сменени от всеки нов министър-председател. Дори и конкретният премиер да иска да остави някой зам.-министър например, той първо го уволнява и след това го назначава наново.

Политическото чегъртане в администрацията всъщност разкрива единствено доколко държавата е превзета от котерии. И то на позиции, които имат огромно значение не само към всекидневната работа на администрацията с граждани, а на места, където поразиите може да са в изключително големи размери.

Корнелия Нинова в момента плаче горко, че уволняват кадри на БСП по политически причини. Но удобно забрави чистките и странните назначения, които бяха извършени именно в “социалистическите” министерства в последните седем месеца.

Самата тя неколкократно сменяше шефове на оръжейни заводи без някакви много смислени обяснения, в земеделието пък Иван Иванов подмени всички шефове на горски предприятия. Което доведе до открита война от страна на депутата от “Продължаваме промяната” Александър Дунчев, който всеки ден публикуваше безобразията, извършвани от червените кадри в горите. Същата червена метла игра и в социалното министерство, където в момента отново тече усилена подмяна на кадри.

И Нинова не бе изключение, въпреки че в момента БСП са най-шумни за политическите уволнения.

Заради феодалното парцелиране на министерствата в правителството на четворната коалиция реално всеки от министрите от всяка една от партиите създаваше собствена котерия.

Асен Василев например бе тръгнал да прави изцяло нова структура, за да се отворят работни места, Гроздан Караджов постоянно разместваше някакви шефове по дружествата към регионалното министерство, а транспортният Николай Събев май всъщност седем месеца не работеше нищо друго, освен да уволнява и назначава.

Понякога и назначението, и уволнението за един и същи човек идваше даже в рамките на денонощие.

И при това наследство хич не са странни всъщност действията на кабинета на Гълъб Донев. Просто няма как което и да е правителство да има доверие на чиновници, които са политически ангажирани с другиго.

А лечението на този проблем е просто. Следващото парламентарно мнозинство да се осмели да се откаже от това да назначава свои хора и да забрани изцяло политическите пристрастия в администрацията.

Както е това в МВР и армията, въпреки че и там хора с уж “офицерска чест” обичат да се поставят в услуга на политици.

Ако пък това не стане, “Изчегъртай чиновника” ще си остане любимата игра на политиците. Но правилата на играта са такива, че като си чистил, ще си готов да де чистят. Все пак, както казва Бойко Борисов: “Тарикат мъж не писка”. А Нинова нали много иска да е като Борисов, да се учи.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>