Ан Апелбаум: Путин иска тотално господство

13.08.2022 17:17 Ан Апелбаум
Знакът "Z" - символ на подкрепа за Русия

Паралелите между путинова Русия и диктатурите в нацистка Германия и в Съветския съюз са факт, казва американската историчка Ан Апелбаум. Тя е убедена, че Путин иска тотално господство и контрол.

Как бихте описали днешната политическа система в Русия?

Ан Апелбаум: Русия е автократична система, която има много сходства с фашистките и с комунистическите диктатури от миналото. Това е система, създадена за един-единствен лидер, който е безгрешен и несменяем. Няма нито установена процедура за избор на негов наследник, нито легитимен начин той да бъде критикуван. Няма и възможност за оказване на съпротива. Днес в Русия всяка форма на опозиционна дейност е забранена, както и всички видове неправителствени организации.

Можем ли да се каже, че Русия е фашистка страна?

Ан Апелбаум: Употребих много предпазливо понятието "фашистка", защото това напомня за избиването на евреите по време на Холокоста. Но в конкретния случай бих казала, че можем да използваме определението "фашистка". Начинът, по който сега руснаците говорят за украинците, носи белезите на геноцид: украинците били хора, които не заслужавали да съществуват и трябвало да бъдат изтрити от картата на света, както и цялата им "раса", даже името им. Украйна не била истинска страна, а руските войници обясняват на украинците как трябвало да ги освободят от боклука и да ги премахнат от лицето на земята. Този език го познаваме от нацисткото ни минало.

А какво ни казва за режима в Русия използването на символи като знака Z?

Ан Апелбаум: Знакът Z е странен символ - той няма никакви традиции в Русия. Отначало дори се питах дали не служи за разграничаване на държавата от войната - в случай, че Русия загуби тази война. Но все повече виждаме как той се използва като връзка между руската държава, руската история и руското общество с войната, а хората го свързват с държавата и победата. Днес символът Z се използва в Русия подобно на пречупения кръст в нацистка Германия - като символ, напомнящ на хората, че не трябва да критикуват, че държавата е единна, и че е безпредметно да се отвръщат от нея.

Когато казвате, че Русия е фашистка държава, означава ли това и, че приравнявате Русия с нацистка Германия?

Ан Апелбаум: Важно е да правим разлика между различните видове общества. Аз не смятам, че всички форми на авторитарно господство са еднакви, но си заслужава да ги сравним, за да ги разберем по-добре. Интересно е например да сравним путинова Русия със съветския комунизъм. Бих искала да напомня, че в путинова Русия днес има повече политически затворници, отколкото по времето на Брежнев в Съветския съюз.

Можем да сравняваме путинова Русия и с хитлеристка Германия. Путин еднозначно използва техники и тактики от времето на хитлеристка Германия. Да вземем например символа Z на мястото на пречупения кръст, или показването по телевизията на организирани маршове. Така хората трябва да бъдат убедени, че обществото е единно. Путин обаче използва и техники от съветско време, за да задуши всяка форма на гражданското общество.

Част от руската пропаганда са опитите за фалшифициране на историята. Каква роля играят те?

Ан Апелбаум: Подменената история играе огромна роля в руската пропаганда - точно както в миналото при авторитарната фашистка и съветско-комунистическа пропаганда. Идеята е да се представи на хората фалшива версия за миналото, за да могат да бъдат контролирани.

Версията на Путин включва убеждението, че е съществувала една естествена Руска империя, включваща голяма част от днешна Източна Европа, но вероятно и части от Германия, както и някои неруски и неславянски райони. Путин смята, че това е естествена територия, над която Русия трябва да продължи да доминира. Именно заради това подменено минало Русия трябва да владее тези територии и в бъдеще. Точно тази история Путин поднася на руснаците, за да мотивира своя стремеж към тотално господство и контрол.

Какво означава това за преговорите с Русия по отношение на войната в Украйна?

Ан Апелбаум: За край на тази война можем да мислим едва тогава, когато Русия бъде победена, или когато самата тя разбере, че е загубила или може да загуби тази война. Не вярвам, че войната ще спре, преди руснаците да са се убедили, че тя е загубена, че те са се държали като империалисти, а фашистката им идеология е претърпяла поражение.

Ан Апелбаум е историчка и публицистка, носителка е на наградата "Пулицър". Преподавателка е в университети в САЩ и в Европа.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>