Красимир Узунов: За три години Варна може да стане Карлови Вари

13.08.2022 07:40 Надежда Алексиева

Морската градина на Варна е труднодостъпна. За мен проблемът със заведенията е безобразният шум, който се носи до ранни зори и тормози хиляди варненци, казва бизнесменът

Лакомията е смъртен грях - направих едно по-различно място за живеене, продавам за около 1000 евро квадратния метър

- Г-н Узунов, какъв човек сте?

- Човек на действието, обичам новите неща, обичам да решавам всички проблеми - както в бизнеса, така и житейски, като събереш всичко това, става - щастлив човек! (Смее се)

- Кое е най-важното качество за един бизнесмен?

- Да си пази името, да си плаща сметките на държавата, визирам онези 10% данък печалба. Обичам чисти сметки - първо, за да ми е спокойно, и второ - за да не те закачат по този начин на някоя въдица.

Много хора са закачени така и ги дърпат от време на време.

- Вие сте един от най-богатите хора в България. Трудно ли се успява у нас?

- По принцип е трудно, да. Но като хванеш правата пътека, става много лесно. Като си плащаш данъците и си организираш нещата като в казарма. Аз съм бивш военен, навремето изключен от партията и оставен на произвола на съдбата след 10 години честна служба.

Тогава си реших проблема с две стари копирни машини и отворих първото частно копирно ателие

във Варна, от което печелех много пари на ден!
И така досега. Но най-важното е да правиш нещата честно и почтено, няма да чуете, че Узунов дължи пари на някого.

Имам назначени около 280 служители, отделно по различни договори още 150 - до последния работник никой няма да се оплаче от мен.

- Как се роди идеята за един от най-модерните жилищни комплекси в града - “Варна сити парк”?

- Да, той е моята гордост - беше абсолютно предизвикателство да прокопаеш със собствени пари земята на 2000 метра, да откриеш минералната вода, част от нескончаемия водоносен слой край Варна - нескончаем източник на енергия.

През социализма тук са търсили нафт, изкопали са близо 50 кладенеца, но вместо него са открили минерална вода.

Аз имах тази информация и отидох в Басейнова дирекция, попълних нужните документи и след един месец имах разрешение да копая в мястото, на което се намира сега комплексът, което вече бях купил.

Прокопаването струваше 100 лева на метър - по 2 км, стана 2 милиона. Аз имах парите за това от продажбата на мол “Варна”. Излезе прекрасна лековита гореща вода на 48 градуса с дебит 100 кубика на час.

Идеята беше да пречистим водата и да я използваме за пиене и отопление. Направихме специална инсталация, с която я пречистваме. Следващата стъпка бе да я озонираме и такава тече в комплекса.

Със специализирана система изстудяваме водата, така че

в чешмите тече топла и студена минерална вода

И сега се изгражда комплекс “Варна сити парк - юг плюс”, който също е базиран на нова концепция, според която на 20 декара площ се разполагат само 3 блока, които са на отстояние 100 метра един от друг.

По този начин няма засенчвания и северни изложения.

Първият комплекс е разположен в 16 декара ограден парк, живеещите тук могат да си пускат спокойно децата да си играят на криеница, да карат ролери и през цялото време да ги наблюдават от балконите.

Създадена е и специална алея за кучета. Няма безразборно паркирали автомобили навсякъде, вместо тях - красиви беседки, зеленина и сянка за летните жеги. В комплекса си ходят на плаж в парка - басейнът работи целогодишно, може и Нова година да посрещат във водата дори.

Предстои да отрежем лентата на новия разширен комплекс на юг до две години.

Направих едно по-различно място за живеене, продавам за около 1000 евро квадратния метър. Питат ме - защо не искаш 1500? Отговорът, който давам от 2008 година насам, е - лакомията е смъртен грях.

Питат ме - защо нямаш самолет? Ами мога още утре да имам, но не ми трябва. Бизнесът ми е тук и ако искам да пътувам, мога.  

- Може ли тези находища на минерална вода да се използват за нуждите на повече граждани на Варна?

- Варна лежи върху находища от тази вода, има вече прокопани десетки кладенци и ми хрумна следната идея. За да се спре цикличността на туризма във Варна - да направим града ни новите Карлови Вари и

да приемаме туристи почти целогодишно

Вече съм представил идеята на кметската и областната управа, на някои варненски депутати.

Убеден съм, че може да работи - имаме всичко необходимо - вода, която е лековита, готови кладенци, за които няма да плащаме, материалната база - хотели и места за отсядане, персонал, който да обслужва туристите, и не на последно място - летище.

Дори не трябват и много инвестиции. В момента общината стопанисва минералната вода. По времето на COVID заболеваемостта сред обитателите на комплекса беше три пъти по-ниска - отново заради полезните свойства на водата - ползите са безкрайни.

Убеден съм, че Варна може да стане Карлови Вари до 3-4 години.

- Какви други ползи може да има Варна от топлата вода?

- Другата ми идея е да се добави малко температура от термопомпи към минералната вода на града и да се използва за отопление на жилищни сгради, където има инсталации, а където няма - може да се прокарат.

Това се прави на много места в Европа. С тези 40-50 кладенеца, които съществуват в момента, можем да стоплим Варна.

Както се казваше в една поговорка - “Във вода газиш, жаден ходиш” - надявам се това да се промени

и да използваме това богатство под краката ни рационално.

- Паркирането във Варна е голям проблем, като визионер имате ли идея как можем да се справим с него?

- Имах идея още когато бях общински съветник преди 12 години. Тогава поръчах проучване, което лично финансирах за възможностите за построяване на подземни паркинги в центъра на Варна.

Оказа се, че това може да стане на няколко места, едно от които е в сърцето на града - пред Катедралния храм, между двата съществуващи надземни паркинга. Исках да го направим съвместно с общината в публично-частно партньорство, законът за което обаче така и не беше приет.

Само там могат да паркират 800 автомобила. Има още няколко подходящи места, ако някой се интересува, готов съм да му ги кажа.

- Какво мислите за забраната на автомобили в част от крайбрежната алея?

- Зависи кого питате, мненията са разделени. Собствениците на автомобили искат достъп с колата си - на ресторант не се ходи с автобус.

На практика Морската градина е труднодостъпна. За мен проблемът със заведенията е безобразният шум, който се носи от тях до ранни зори и тормози хиляди варненци.

Звукът стига до общината, пропищели са и жителите на кварталите “Чайка” и “Левски” - дрънчат им прозорците в 2 посред нощ - това е недопустимо.

- Сега вълнувате ли се от политика?

- Не, след като бях там и видях как се правят избори. Приветствам машинното гласуване - то е най-чисто и честно.

- С кое свое начинание се гордеете най-много?

- С построяването на мол “Варна” и най-вече с неговата продажба. С годините нещо се обърка в мениджмънта му и не беше успешен. Сега новите собственици смятат да го трансформират в здравен център.

- Имате ли идея, която смятате за реална и успешна, но не сте осъществили по някаква причина?

- Да, проектът за нова болница на мястото на МБАЛ “Света Анна”. Като бях общински съветник, предложих да построя чисто нов терапевтичен център за собствена сметка - с модерна апаратура и всичко необходимо, за да работи на съвременно ниво.

Имах възможност да го финансирам с парите от продажбата на мола. Даже изготвиха по моя поръчка проект във Виена.

На мястото на старите и полуразрушени сгради смятах да построя студентски общежития за 800 души

- от това щях да печеля аз. Но явно съм настъпил много интереси и така и не се прие идеята, помолиха ме да не го правя.

Тогава създадох соларен парк, той работи вече 10 години и спечелих пари - продавам ток на държавата по най-високите цени.

- Кое е следващото нещо, към което сте се устремили?

- Първо да завършим комплекса “Варна сити парк юг”. Наближавам възраст, в която е добре да забавиш темпото. Иска ми се да помогна на градската управа в използването на ценната минерална вода.

- За какво си мечтаете?

- Да не губя приятели, да запазя доброто си име и авторитет - това е повече от частен самолет и вила в Ница.

- На какво учите децата си?

- На същото - да бъдат честни, да запазят името и репутацията си, да уважават и крепят семейството. Дъщеря ми живее в Англия, в момента си гледа децата. Синът ми работи в семейния бизнес.

- Какво може да се направи, за да бъде Варна още по-добър град за живеене?

- Трябва ни развита икономика, да не разчитаме само на туризма, който е краткотраен и зависим бизнес. Винаги съм смятал, че част от данъците трябва да остават в общините. Имаше такива идеи, но така и нищо не стана.

Често кметът остава с вързани ръце, длъжен е да плати нужните разходи. Зависимостта на кметовете от държавата предопределя до голяма степен тяхното бездействие. На Варна липсва и индустриална зона.

Визитка

Kpacимиp Узyнoв e poдeн нa 10 ceптeмвpи 1953 г. в Pyce. Възпитаник на BBMУ “H. Й. Baпцapoв”, което завършва през 1977 г., дo кpaя нa 1989 г. e oфицep oт Boeннoмopcкитe cили.

B нaчaлoтo нa 1990 г. зaпoчвa coбcтвeн бизнec, кaтo ocнoвaвa eднa oт пъpвитe чacтни фиpми във Bapнa – “Интepcepвиз Узyнoв” ET.  

Пpeз oктoмвpи фиpмaтa ce тpaнcфopмиpa в “Интepcepвиз Узyнoви” AД c ocнoвни aкциoнepи члeнoвeтe нa ceмейство Узyнoви.

Чpeз дpyжecтвoтo cи “MOЛ Bapнa” EAД Узунов изгpaжда и по-късно продава успешно за 120 милиона евро мол “Bapнa”, кoeтo e oбявeнo зa нaй-гoлямaтa инвecтиция в тъpгoвcки плoщи в Бългapия зa 2007 г.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>