Дали руснаците "окупират" Белград?

13.08.2022 13:14 “Дойче веле”
Руснаците в Белград си организират редовни срещи. Снимка "Дойче веле"

От началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са се преместили в Сърбия. Те организират протестни акции срещу Путин, откриват нови фирми и вдигат нивата на наемите в Белград. Но защо точно Сърбия, пита "Дойче веле".

Трийсетина млади мъже и жени са насядали на сгъваеми столчета в едно таванско помещение в центъра на Белград пред импровизирана сцена. Говорят на руски.

Организатор на срещата е Иля Пинскер, който е собственик на звукозаписно студио. Напуснал е Русия с еднопосочен билет, с колегите си и с котката си. "След нападението срещу Украйна на 24-и февруари ситуацията в Русия стана нетърпима. Просто трябваше да се махнем", казва той.

Над хиляда новорегистрирани руски фирми

Но защо точно Сърбия? Принципно правителството в Белград осъди нападателната война на Русия в Украйна, но Сърбия не подкрепя санкциите срещу режима в Москва. Славянският език и общата православна вяра са база за близостта на голяма част от сръбското общество с Русия, а и далеч не само крайната десница в балканската държава подкрепя неприкрито войната на Путин.

Въпреки това от края на февруари до днес между 30 и 50 хиляди руски граждани са се прехвърлили в Сърбия. Официални данни за техния брой няма, но едно е сигурно: от началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са открили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е регистрирала над хиляда нови фирми, чиито собственици са руски граждани. Повечето от тях са в IT-сектора.

Руснаците нямат нужда от виза

"Избрах Сърбия, защото тя е от малкото страни, които пускат руски граждани без виза", казва за ДВ 34-годишната московчанка Катя Казина. За нея граничи с шизофренията това, че противничка на Путин, каквато е тя, се е озовала в страна с толкова много привърженици на режима в Кремъл. "Но това е нищо в сравнение с трудностите, които срещат хората, бягащи от войната в Украйна."

В Русия Катя е работила в издателство. От години протестира редовно срещу режима на Путин. В Белград младата активистка се е присъединила към неправителствената организация "Жени в черно", която навремето е организирала протести срещу войните в бивша Югославия, а сега протестира срещу войната на Русия срещу Украйна. Но и привържениците на Путин демонстрират редовно - в подкрепа на войната и за победа на Русия.

"Сърбите не знаят нищо за Русия"

Катя трудно може да си обясни това отношение на сърбите към Русия. Малцина в страната учат руски, почти никой не е ходил в Русия, казва тя. "Сърбите не знаят и какво говорят руснаците за тях - например, че са много мудни в работата си, или пък че имат нисък жизнен стандарт." Катя смята, че любовта на сърбите към Русия се опира на "незнанието им за живота в Русия - да не говорим за мащабите на репресиите и бруталността, с която режимът действа в Украйна и дори срещу собствения си народ. Или пък колко мощна е пропагандата".

Московчанката не може да каже много за сънародниците си. "На протестните ни акции идват редовно между 50 и 100 души от няколкото десетки хиляди руснаци, които живеят в Белград." Разочарование струи и от следващата ѝ забележка: тя смята, че повечето руснаци са се преместили в Сърбия, защото Spotify и Netflix вече не работят в Русия. Много от тях са аполитични, добавя Катя.

Не всички сърби харесват руснаците

Групата във Фейсбук "Руснаци, украинци, беларуси и сърби заедно против войната" има 3624 члена. Това обаче не е много, отбелязва нейният администратор Петър Никитин. Целта на инициативата е да информира сръбската общественост за проявите , насочени срещу войната в Украйна, в които участват и руснаци. Никитин нарича това "контрапропаганда".

А сръбското общество има спешна нужда от повече информация за Русия и руснаците, защото, наред с широко разпространената русофилия, в Белград има и много хора, които изпитват дълбоко отвращение към всичко, свързано с бившия Съветски съюз. Така например келнерът в ресторант "Мала Славия" мрази еднакво силно и руснаците, и украинците. "Липсват им маниери и смятат, че щом имат пари, всичко им е позволено", казва той.

Освен това много сърби виждат, че преселниците от Русия влияят на цените на жилищния пазар. "Ще окупират ли руснаците Белград", попита булевардното издание "Блиц" през април тази година. В публикацията бе казано, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват много от цената. А според брокери на недвижими имоти, наемите в сръбската столица вече са двойно по-високи, отколкото преди началото на войната в Украйна.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>