Никола Стоянов: Таван на цени е антипазарен механизъм, може да се налага само като крайна мярка

12.08.2022 07:30 Албена Арабаджиева


Според бизнеса “Газпром” не трябва да се изключва като вариант, темата се политизира, казва служебният министър на икономиката

Положението с газа е много сериозно, имам чувството, че само предишното правителство не знае това

Кризата тепърва ще се задълбочава. Чакат ни трудни месеци

Ще проверя защо продукцията на военните заводи е спаднала десетки пъти, при положение че има голямо търсене

Назначени сме да вършим работа, а не да се реваншираме. Ще подхождам индивидуално към всеки случай

- Г-н Стоянов, ще си “връщате” ли на Корнелия Нинова с чистка на нейни кадри в Министерството на икономиката, след като наследихте поста ѝ, а тя преди това ви уволни като директор на ВМЗ – Сопот?

- Жалко е, че около това се въртят въпросите около Министерството на икономиката. Не трябва да има лични мотиви кой кого е уволнил и на каква позиция е. Назначени сме да работим и да покажем резултати, това е моят приоритет. Наистина се надявам с времето да изместим тази тема.

Не планирам по никакъв начин да се конфронтирам, включително и с назначени от г-жа Нинова хора, които се оказаха страшно много. Ще подходя към всеки случай индивидуално. В момента, в който съм достатъчно информиран за работата на дружествата и хората, ще видите, че ще има приемственост навсякъде, където има експертиза. Но където дружествата са в лошо състояние, ще се взимат мерки за оздравяване.

- Но вече опитахте да направите назначения в ръководството на ДКК. И те, и КЗП ви обвиниха в политически натиск и че едва ли не искате да спрат проверките за продажбите на райски газ.

- Много странно беше изказването от колегите от КЗП на четвъртия ми ден като министър, че не съм проявявал внимание към дейността им. Смея да твърдя, че страшно бързо се движим по темите благодарение на това, че съм кадър на това министерство и познавам голяма част от администрацията и проблемите, но не мога едновременно да се видя с всички.

Няма как да има политически натиск, защото аз не съм член на нито една партия. Бях много учуден от това, което от КЗП твърдят. Там е постъпил сигнал за дейността им и инспекторатът е изискал от тях информация. Писмото дори не е подписано от мен. Няма дори намек за коментар или указания какво и как работят. Има процедура - ако постъпи сигнал, инспекторатът трябва да го провери. Няма как някоя институция да се оплаква, че е проверявана.

Ще се срещнем с ръководството на КЗП, за да изчистим въпроса. Надявам се да покажат, че искат да работят, а не преследват някакви политически цели. Все по-ясно обаче виждам, че ведомствата в системата на министерството се държат като спящи клетки, които биват политически активирани в един или друг момент. Това руши институциите.

В ДКК се опитах да сложа трима нови членове на съвета на директорите, защото минимум трябва да има петима. Смятам, че трябва да са 7, защото ДКК е шапка на много дружества.

Това го обясних на председателя на ДКК Смиляна Нитова, имахме най-нормален разговор, тя се съгласи, подписа пълномощното, подадохме документи и впоследствие разбрах, че си е оттеглила пълномощното и саботира изцяло решението на принципала. Тези хора трябва да си вършат работата, а не да участват в някаква предизборна атака, но явно те на мой гръб се опитват да си градят кампания, лъжейки безобразно.

- Какво се случи с предишните конкурси за членове на борда на държавните дружества, които бяха пуснати за 3 дни? Ще направите ли нови?

- В което и от дружествата да направя промени, след това до 10 дни ще бъде пуснат конкурс за всички места. Не съм се интересувал какво се е случвало с предишните, защото за мен това дори не са конкурси. като цяло обаче масовата практика е била конкурси изобщо да не се правят.

- Какво е състоянието на военните заводи в момента? По ваши думи индустрията търпи загуби - колко големи?

- Аз казах, че до момента във ВМЗ са били загубени 100 млн. лв., а не че дружеството е на загуба. Аз съм бил до 3 юни директор, те се хвалят за печалба през първото шестмесечие, от което аз съм бил 110 дни начело. Изплатеният 1 млн. лв. дивидент и върнатите заеми са с моя подпис. Когато бях сменен, дружеството нямаше един лев просрочени задължения.

Загубите идват от това, че производството в последните два месеца падна десетки пъти. Има договори, които дружеството не изпълнява. Ръководството трябва да даде обяснение защо. Получавам плашещи информации, че страшно много назначения се извършват в администрацията на хора с огромни заплати и с клаузи за огромни обезщетения при прекратени договори, а производството е замряло.

- Подозирате умишлен саботаж на дейността на дружеството, ли?

- Не искам да коментирам, преди да се запозная официално с документите. Истината е, че съм принципал на ДКК, а тя - на останалите държавни предприятия, но аз нямам информация за тях.

- Тези загуби как може да се наваксат?

- Те не могат вече да се наваксат. Това, което може да се направи, е всички дъщерни компании да заработят на максимум специално във военнопромишления комплекс, имайки предвид, че в момента търсенето за тяхната продукция е огромно. Някои от нашите контрагенти вече получават фактури за неустойки, защото през последните два месеца не са получавали стока. Това се дължи и на факта, че междуведомствената комисия не се е събирала и не са издавани разрешения за износ, както и за внос на материали, необходими, за да работят предприятията.

- Като основен приоритет на министерството посочихте ситуацията с газа. Колко сериозна е всъщност тя, ще има ли достатъчно количества за зимата?

- Положението е много сериозно. От срещите ми със синдикати и работодатели стана ясно, че те го знаят. Имам чувството, че в цялата държава само предишното правителство не знае каква е ситуацията. Министърът на енергетиката може да каже докога точно имаме газ, аз знам само, че нашето газохранилище е най-празното в цяла Европа и че корабите с американски газ, които уж бяха 7, се оказаха 3 и няма къде да бъдат разтоварени, а цената е ужасяваща за нашия бизнес.

В щаба към Министерския съвет вече са набелязани различни варианти, работи се по всички едновременно.

- “Газпром” вариант ли е?

- Аз като човек от бизнеса мога да кажа, че колкото повече варианти имаш, толкова по-добра позиция имаш в преговорите

- Но това не е ли и политическо решение?

- Разбира се, аз това решение не мога да го взема. Моят съвет е да не затваряме нито една възможност, това е и интересът на България. Целият бизнес казва: На нас ни трябва задължително да имаме сигурни доставки, но и да са на добра цена. Ако са на много лоша цена, ще трябват компенсации от държавата, тоест финансово се натоварват много нещата.

- Ако погледнем външнополитически като посока за България, няма ли според вас да е проблем да подновим работата с “Газпром”?

- Аз лично мисля, че ако една държава има самочувствие накъде е тръгнала - а за България е ясно, че е част от ЕС и е твърдо евро-атлантически обърната - няма нужда да се притеснява от такива решения. За мен този въпрос много се повдигна политически.

Като министър на икономиката за мен най-важно е предприятията да са конкурентоспособни, хората да не са на студено. Има други хора, които трябва да мислят за политическия оттенък.

- Попитахте бизнеса колко газ му е нужен. Какво ви отговори той?

- Все още нямаме резултати от анкетата, но тя ще е много важна, за да се види кои конкретни предприятия наистина не могат да минат на нищо друго освен газ. Ще приоритизираме, ако има по-малко газ, за кого да има и за кого - не.

- Ще закриете ли Държавната петролна компания? Тя така и не заработи, каква полза би имало от нея в момента, след като няма структури?

- Именно това анализираме. До момента вече е ясно, че компанията може да бъде полезна, въпросът е колко бързо може да стане оперативна и доколко това си струва. Но ако влезе като играч на пазара, може да вдигне конкуренцията.

- Държавата обаче не се ли меси на пазара по този начин?

- Не, ако се направи на абсолютно конкурентен принцип. Опасно е да се меси, ако слага правила, които изместват пазара. Но ако е просто един играч, който е далеч от господстващо положение, не виждам проблем. Този пазар в България е доминиран от един голям играч и е възможно с влизането на държавна компания да се повлияе на цените. Всички искаме да облекчим удара на инфлацията.

- А смятате ли, че е необходим таван на цените?

- Както казах, аз не съм привърженик на такива мерки, това вече би било намеса на пазара. Има форсмажорни моменти, в които дори и това се налага, използвано е и в много други държави, не изключвам мярката, но тя за мен е крайна.

- Вече проведохте срещи с работодателите, какви сигнали ви дадоха те, какви мерки искат?

- Бизнесът ни даде хиляди сигнали за неща, от които има нужда. От другата седмица ще сформираме групи по различни проблеми с тях, със синдикатите и министерството на иновациите. Ще работим за подобряване на бизнес средата. Има много дребни неща, за които работодателите от години молят - в някоя наредба нещо да се промени, недомислици, които спъват бизнеса. Ще се спрем на такива неща.

Второто нещо ще е да активизираме външнотърговската ни политика, ролята на търговските ни представители. Започнахме вече работа с министерството на иновациите по нов Закон за инвестициите.

Ще засилим работата и на Българската агенция по експортно застраховане, да се разработят общи продукти с ББР за малки и средни предприятия и техния износ - гаранции по кредити, сделки, аванси.

- Какво ще предприемете по отношение на язовирите? Ще се определи ли най-накрая кои от тях са опасни?

- Има доклад, който е готов още от май, разглеждаме го в момента. Необяснимо е бил забавен от моя предшественик около два месеца. На негова база ще решим как ще се движим. Ще видим кой язовир докъде е ремонтиран. Доколкото знам, в този доклад има определени някои язовири като високорискови, първо на тях ще се обърне внимание.

- Служебното правителство даде заявка, че ще работи активно за влизането ни в Шенген. В какъв хоризонт според вас това може да се случи?

- Това, което имам като информация, е, че се очаква до края на годината да е страшно интензивна работата. Министерството на икономиката не е водещо по тази тема, но ако бизнес средата е прозрачна и законова, това дава увереност за много други неща в държавата, че са добре. Това ми е целта, ще стартираме различни инициативи, Това е пряко свързано с инвестициите. Вече имахме среща с потенциални инвеститори и съм уверен, че още в мандата ни ще има новини в тази посока.

- Какви са тези инвеститори?

- За момента няма да коментирам, в случая тишината е злато. Но по-важното е, че по отношение на Шенген, ако ние си свършим добре работата и се работи по теми като прехвърляне на фирми на малоимотни лица, кражби на фирми, които плашат чуждите инвеститори, съм сигурен, че това ще допринесе и за по-доброто отношение на някои наши партньори и за целия ни международен имидж.

- В какво състояние е икономиката ни, излизаме ли от кризата, или ни очаква рецесия?

- За съжаление, тепърва кризата ще се задълбочава. Има всички фактори зимата да е тежка. Надявам се да избегнем рецесията, но ни чакат трудни месеци.

CV:

- Роден през 1976 г. в София

- Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”

- Магистър по специалностите “Европейско и международно търговско право” и “Немско право за чужденци” в Мюнхенския университет “Лудвиг-Максимилиан”

- В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании

- Бил е зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Насърчаване на малките и средните предприятия”

- До юни т.г. е председател на съвета на директорите на ВМЗ

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>