Даниел Лорер: Разговори за коалиция с ГЕРБ и ДПС не може да има, ако не сменят ръководствата си

11.08.2022 07:00 Албена Арабаджиева
Даниел Лорер

Има риск за парите по плана за възстановяване, но отговорност за това трябва да поемат партиите, които свалиха правителството, казва бившият министър на иновациите

Успяхме да върнем доверието на инвеститорите в България, показателен за това е ръстът на инвестициите

Поехме държавата в тройна криза и за млада партия мисля, че постигнахме немалко резултати за България

Широка дясна коалиция, за която се говори напоследък, се получи дори в рамките на досегашното правителство

Ако се стигне до сформиране на правителство след изборите, ДБ ще продължат да са наш солиден партньор

- Г-н Лорер, какви са най-спешните задачи, които оставихте на наследника си Александър Пулев?

- Г-н Пулев получава като завещание най-хубавото, най-градивното и може би най-важното министерство в България в дългосрочен план. Защото икономическият растеж през иновации е единствената рецепта, която светът е измислил, за да може една страна да се изкачи по-бързо и по доходи, население и жизнен стандарт.

През последните шест месеца нашата най-съществена задача беше да завършим двете ни европейски програми. Те трябваше да се обсъдят с научната и с бизнес общността, за да може да се предадат на ЕК за одобрение и съм много щастлив, че успяхме да го направим.

Повод за гордост е, че бяхме първото министерство, което пусна мярка за бизнеса по плана за възстановяване - 260 млн. лв. за технологична модернизация, което е възможност за безвъзмездно подпомагане на малки и средни предприятия да закупят нови машини и софтуер.

Всичко това се случва заедно с нашето обещание да намалим административната тежест и да опростим процедурите за кандидатстване. Но също много важно е избягването на корупцията. Нашето първо предизборно обещание беше да не позволим кражби на обществени средства, както е било твърде дълго време. Знаете, че европрокуратурата работи по немалко случаи на предполагаеми измами в европрограмите, включително и в ОПИК.

- Знаете ли какво се случва с тази проверка?

- Засега нямаме допълнителна информация. Но за нас е важно освен да осветлим злоупотреби от миналото, да не допускаме такива в бъдеще. Затова подписахме споразумение с МВР и ДАНС, така че те да могат да наблюдават управлението на европейски средства в реално време.

Другият важен аспект е подкрепата за инвеститорите. Основният проблем, който те имаха, е усещането за несигурност и политически риск. В последните месеци работихме много активно, за да предадем на бизнеса, че това е абсолютно недопустимо.

Създаване на все по-силни връзки между наука и бизнес е друга наша дългосрочна цел. За да стане това, един от нашите сериозни планове за следващ период е да я подкрепим не само с думи, но и със средства.

Така че за мен е изключително важно всеки, който приема това министерство, да има усещането за приемственост и ясното разбиране кои са важните неща за развитието на България.

- Очаквате ли тази приемственост от Александър Пулев?

- Не се познаваме лично, така че не мога да коментирам каква е неговата нагласа. От кратките срещи, които имахме, той показа изключителна загриженост за нашите цели. Също така вярвам, че президентската администрация, с която знаете, че нашето правителство имаше търкания по различни теми, специално по темата наука и иновации споделя разбирането колко са важни за бъдещето на страната ни и двете правителства могат да покажат работа в синхрон.

- Колко инвестиции успяхте да привлечете за половин година?

- Една от изненадващите новини за България беше доброто икономическо развитие през първите месеци на годината - растеж от 4% и трикратно увеличение на преките чуждестранни инвестиции спрямо същия период на миналата година. Това показва, че инвеститорското доверие започва да се възвръща. Ние оповестихме около 400 млн. лв. инвестиции в най-разнообразни сектори. Може би един от най-интересните проекти е на “Интуитив” - американска компания, която ще произвежда част от водещите роботи за медицина в Първомай.

Друга интересна инвестиция, която не е толкова голяма, но е показателна за посоката, в която искаме да се развиваме, е на японската компания “Найдек”. Доскоро България беше дестинация, известна с евтини труд, ток и земя. Сега обаче работна ръка почти няма, енергията и земята са по-скъпи и единственият начин България да се позиционира е да започне да привлича инвеститори с добавена стойност. Въпросната компания е именно такава - тя е автомобилна, но инвестира в развоен център - т.е. български инженери да създават умната част.

- Но България се оказа на последно място по иновации в ЕС. Отчитате ли това като свой провал?

- Естония развива икономика с висока добавена стойност от повече от 20 години, Финландия и Ирландия - от 40, Израел - от 80. Затова толкова настояваме за приемственост не само с това служебно правителство, не само с предишните на ГЕРБ, а и с тези, които предстоят, защото някои политики дават резултат само ако са приети като национални цели.

- Ако приемем, че успеете да съставите кабинет, вие искате ли да продължите работата си в МИР, за да довършите тази политика?

- Това, в което се убедихме, е, че политиките са по-важни от хората. Аз изпитвах огромно удоволствие от работата си в МИР, с удоволствие бих го правил отново, но в никакъв случай не бих искал това да създава някаква личностна зависимост, така че в едно следващо управление всички мандати и позиции ще бъдат отворени.

- Пуснахте първата мярка по плана за възстановяване, но при липса на парламент скоро няма да се приемат ключови закони за изпълняването му. Има ли риск да не получим средствата, които чакаме?

- Риск определено има и той трябва да бъде отнесен изцяло върху ГЕРБ, ДПС и ИТН, които макар да осъзнаваха ясно, че тези 13 млрд. помощ от ЕС зависят от изключително агресивен график от реформи, предпочетоха да съборят правителството. Законодателните реформи се движат по график и ако пропуснем някоя от стъпките, следва да върнем съответното плащане. Тези, които свалиха правителството, трябва да носят отговорност пред избирателите дали ще загубим целия план, или част от него.

- Каква беше причината правителството да падне толкова бързо, кои са грешките, които отчитате?

- Трима от партньорите - ПП, ДБ и БСП, успяхме да намерим общ модел на работа, цялостната визия за България е една и в крайна сметка вървяхме напред. Единствено с ИТН не се получи - както на личностно ниво, видяхте сблъсъка по отношение кой да е начело на БНБ, така и на ниво политики. В крайна сметка ИТН решиха, че не могат да работят с нас и това остави в нас огорчение, защото ние успяхме да работим добре с другите два партньора.

- Само ИТН ли обвинявате за разпада на коалицията?

- Те бяха подкрепени от ГЕРБ и ДПС. Без тяхната помощ това нямаше да се случи. И предвид огромната отговорност, която планът за възстановяване слага върху парламента, както и енергийната криза и войната в Украйна, тази отговорност ще им тежи и на изборите, които предстоят, защото ще трябва да обясняват защо го направиха, при положение че повечето българи не искат избори в този момент.

- А “Продължаваме промяната” не допусна ли грешки?

- Ние сме млада организация, която имаше огромни предизвикателства пред себе си и трябваше да поеме управлението в състояние на тройна криза - започнахме по време на пандемия, след това инфлация, дойде и война в Украйна. Когато толкова сложна политическа ситуация се съвмести с една съвсем млада партия, която в момента се създава и намира своя път, мисля, че постигнахме немалко резултати за България.

- Все пак като изключим външните фактори, имате ли някаква самокритика? Обвиняваха ви, че не сте достатъчно диалогични с опозицията, че някои решения се вземат еднолично и на всяка цена.

- Ние приемаме такива критики и ги осмисляме. Доколко сме съгласни с тях, не бих искал да коментирам, но е важно да има чуваемост за важните за нас неща, тъй като те не са били казвани 12 години. Може да се струва на част от колегите в парламента, че ние ги казваме малко по-силно, но то е, за да сме сигурни, че сме чути.

Корупцията и кражбата на обществени средства в продължение на толкова дълъг период са създали безчувственост у нас, но е изключително важно да се събудим и да разберем, че България може да стане много добро място само ако спрем кражбите и работим по правилата.

- Успяхте ли да натрупате опит за следващ кабинет?

- Лично аз се чувствам набрал опит като за след 6 управленски мандата, а не 6 месеца, защото интензивността на работата беше изключителна и повечето колеги се усещат така.

- Какво се случва със спора в Патентното ведомство за марката ви “Продължаваме промяната”?

- Това е дребнава дискусия с кмета на Добрич, ще оставя на правистите ни да дискутират въпроса. Мисля, че те са имали разговори с него, но не съм проследявал дебата.

- Обмисляте ли общи листи с “Демократична България”?

- Тази тема широко се дискутира в общественото пространство. ПП сме абсолютно убедени, че ако се стигне до сформиране на правителство след изборите, ДБ ще продължат да са наш солиден партньор. По отношение на предизборната коалиция все още събираме данни коя ще е оптималната стратегия за нас, а и за тях. В рамките на седмица ще достигнем до решение.

- С коя друга партия бихте се коалирали?

- В следващия парламент картината, която социолозите чертаят, не е много различна от досегашната. Ние сме казвали многократно, че работа с ГЕРБ и ДПС, докато техните настоящи ръководства продължават да са начело, е на практика невъзможна. Те са част от онези, които са водили България по погрешен път твърде дълго. Самите те трябва да достигнат момент, в който да се замислят докога продължават със същите ръководства и какво означава това като сигнал за България. По отношение на останалите партии извън ДБ и БСП, нека да видим предизборните резултати.

- Бойко Борисов да се оттегли от ГЕРБ - това ли е условието за преговори с тях?

- Това ще е едно добро начало.

- Какви други условия поставяте?

- Дори не искам да формулирам условия в момента, но това би било добро начало, което показва процес на реформация в самата партия, което винаги води и до премисляне какво сме направили дотук и какво искаме да правим занапред. Така че това би била важна първа стъпка.

- Не означава ли обаче това, че и на върха в ПП трябва да има промяна? Още повече че вече се появиха твърдения, че пиари от Израел съветват Кирил Петков и Асен Василев да отстъпят, а вие да оглавите формацията. Бихте ли се съгласили?

- Това е дълбока научна фантастика. Въпросът не се е коментирал и не се обсъждат в момента такива промени.

- С ИТН има ли шанс да разговаряте отново?

- С ИТН опитахме отново в рамките на третия мандат и отново това, което цялата общественост видя, е едно непоследователно отношение, при което, вместо да се говори за реални мерки, г-н Трифонов отново реши да спре диалога заради клипа на ДБ. Това непоследователно отношение у нас създава един огромен въпрос имаме ли принципен диалог там с някого, или имаме междуличностни дрязги, които всеки момент могат да експлодират отново. Така че, ако те се явят в същия състав и със същото ръководство и преминат изобщо бариерата на изборите, ще трябва да ни убедят, че са способни на принципен сериозен диалог.

- “Възраждане” или партията на Стефан Янев струват ли ви се възможен партньор?

- “Възраждане” не са възможен партньор, партията на Стефан Янев, освен някои съвсем първични проруски загатки, все още не са изказали ясни намерения какви политики смятат да следват, за да преценим доколко можем да работим заедно.

- Много гласове вече се чуха за широка дясна коалиция, която може би ще е важна и за изпълнението на плана за възстановяване.

- Най-парадоксалното е, че въпросната широка дясна коалиция се получи дори в рамките на досегашното правителство. Увеличаването на пенсиите над прага на бедността не е лява политика, а е хуманна, която дължим на нашите родители. Вдигането на лекарските и учителските заплати е инвестиция, ако щете, икономически погледнато, в човешкия капитал.

По отношение на десните мерки - запазихме плоския данък, политиката ни спрямо конфликта с Русия беше еднозначна - че сме в НАТО и ЕС, и това даде изключително голям комфорт на нашите партньори, които вече гледат на България по съвсем различен начин. Дори нидерландският премиер Рюте дойде на визита у нас и сподели, че за него България вече е на правия път към Шенген. Така че и в настоящия контекст, работейки с леви и десни партии, нашата политика е евро-атлантическа.

- Вашата прогноза каква е - ще има ли кабинет след изборите?

- Аз съм естествен оптимист, което ми помага да виждам хубавата страна на нещата, и вярвам във възможността да бъде излъчено правителство. Ако българските граждани успеят да се мобилизират и да излязат да гласуват, въпреки че разбирам колко голяма е умората им от нови избори, това ще даде допълнителен тласък за създаването на коалиция с мнозинство за промяната.

- Очаквате ли “Продължаваме промяната” да е първа политическа сила?

- Много е възможно. Повечето социологически проучвания показват, че ние или ГЕРБ сме на първо място, и предвид изключително сериозните негативи, които понесохме в управлението на въпросната тройна криза, мисля, че оттук нататък позицията на ПП може само да се подобрява.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>