Д-р Катерина Чачева: Работя на повече от едно място, а когато искате бърза самостоятелност и огромна заплата, не сте за лекар

09.08.2022 13:00 Весела Бачева
Д-р Катерина Чачева е родена на 28.05.1992 г. в Гоце Делчев. Дипломира се в Медицинския - университет София, през 2018 г. Трета година специализира акушерство и гинекология в столичната болница “Света София”.
Интервюто на в. "24 часа" с д-р Владимир Йорданов на първа страница

- Д-р Чачева, младите лекари бързат за чужбина заради по-високи заплати и защото тук е много по-трудно да специализират и да се развиват професионално. Наскоро ваш колега - д-р Владимир Йорданов, носител на “Златен Хипократ”, го обясни ясно: не иска да стои гладен като млад лекар и да го плюят. А вие в каква посока гледате?

- Колегата е в началото на професионалния си път. В нашата професия, когато завършиш, тепърва започваш. Аз също съм носителка на “Златен Хипократ” и завърших с пълно отличие, но когато започнах да работя, осъзнах, че тази част е била най-лесната. В неговата гледна точка има резон, но за да си формира човек мнение за здравната система, трябва да е работил в нея. В българското здравеопазване има доста неща, които трябва да се променят. Това не значи, че само защото нещо е трудно, правилното е да се откажеш.

- Какво да се промени?

- Доста неща. За да започнеш да специализираш след завършване, се явяваш на интервю. Това дава свобода на завършилия да избере местата, на които иска да кандидатства, но е и

причината да има недостиг на лекари в по-малките градове.

Повечето от нас се насочват към големи структури, където има голям поток от пациенти. Необходими са промени в организацията по разпределение на колегите и по места, и по заплащане.

- Вие мислили ли сте за работа в чужбина и защо останахте в България?

- Разбира се, че съм си задавала този въпрос. Истината е, че обичам България. Тук са семейството ми и хората, които са важни за мен. Един млад и знаещ човек може да се развива и в България. Трудно е, вероятно е необходима и доза късмет. Радвам се, че имах шанса да попадна на място, където ми дадоха възможност за развитие.

- А познатите ви лекари в чужбина какво споделят за работата там?

- Няма място, където всичко да е розово. Въпрос на приоритети е къде ще решиш да се развиваш. Наистина се надявам повече млади да остават в България, за да има кой да лекува нашите близки и да може медицината у нас да продължава да се развива.

- Кога решихте да следвате медицина?

- В семейството ми няма лекари - майка ми беше учителка, а баща ми - военен, но аз винаги съм искала да съм лекар. План Б не е имало.

- Лесно ли намерихте къде да специализирате?

- Не, въпреки че съм “Златен Хипократ”. Една година работих в друга болница като лекар ординатор.

Не съм си мислила, че в мига, в който взема диплома, макар и с отличен успех, някой ще ми постели червено килимче. Хубавите неща и успехът не идват даром. Това, че си взел диплома, не те прави автоматично лекар. Ние излизаме подготвени теоретично, имаме известна практика, но човек разбира колко много има да учи и да се развива в професията, когато започне работа. Това е причината да не съм твърде строга към колегата и неговото мнение.

- Достатъчно ли е заплащането?

- Със сигурност не е и трябва промяна. Не казвам, че имам нужда от огромно заплащане или че го заслужавам, защото съм в началото на професионалния си път. Колеги работят на повече от едно място и успяват да се справят. Когато има желание - има и начин.

- Един млад специализант може ли да се издържа сам у нас?

- Аз работя на повече от едно място и се справям. Ако някой е започнал да учи медицина, за да получи огромна заплата веднага щом завърши - няма как да стане. Ако желаете бързо да бъдете самостоятелни и да имате финансови възможности, медицината не е работата за вас. Берем плода на нашите усилия на по-късен етап. Лекарите правим изключително голям компромис със семейство, приятели, свободно време, личен и социален живот. Когато си специализант, дори и да не си на работа, прекарваш по-голямата част от времето си в болницата, защото тогава трябва да усвоиш максимално много материал и да се научиш да работиш с пациентите.

- Колегата ви Владимир Йорданов споменава фиктивни специализации. Има ли?

- Няма как да се случи според мен. Започвайки специализация, ставаш служител на болницата. Тя ти плаща заплата, без значение дали е достатъчна. При положение че работодателят ти плаща, възможно ли е той да не желае да идваш на работа?

- Какво да се промени във висшето образование по медицина?

- Много неща.

Практическите упражнения бяха недостатъчни

Веднага след като завърших, бях 4 месеца на стаж във Франция и ми направи огромно впечатление системата. В България на студентите не им се дава толкова възможност да работят с пациенти, а във Франция самата структура на отделението ангажираше обучаващия се. Там те се водят “екстерни” и не просто отиват сутрин на упражнения, а работят по график и стават част от екипа.

Там пациентите с тривиални заболявания ги преглежда екстерн. При нужда той докладва на специализант, който се нарича интерн. Ако е нужно, той се консултира със специалист, шеф на отделение и т.н. Има по-строга йерархия и триаж, което улеснява работата.

В чужбина достъпът до специалист е изключително труден. Пациентите чакат с месеци

за консултация и това е много сериозен проблем, докато у нас всеки може да се консултира със специалист от днес за днес. И в България, когато пациент идва за профилактика или малък проблем, може да се обърне към млад лекар. Един шеф на отделение се занимава с комплицирани пациенти и носи отговорност за голям брой хора. Често той няма нито време, нито търпение да обясни нещо, което не е животозастрашаващо.

- Срещали ли сте негативно и агресивно отношение от пациенти?

- Отношението е човешки фактор. Имам късмет, че съм избрала най-позитивната специалност - АГ. Ние сме с пациентите в най-прекрасния момент от живота им и те са толкова доволни и благодарни, че това те мотивира. Затова и я избрах. Работим предимно с млади хора и завинаги имаме едно специално място в сърцата им.

Да, срещаш недоволни, че са изчакали пред кабинета, но има спешност и оперативна дейност. Ако сутринта в отделението се е появил комплициран пациент и операцията му вместо 2 часа, е продължила 5 разбира се, че ще закъснееш да отидеш в кабинета. Пациентите не могат да разберат защо закъснява лекарят - със сигурност не защото не му се е идвало на работа. За да бъдеш добър лекар, трябва да бъдеш и добър човек. Много е важно отношението към пациента и общуването.

Медицината изисква много труд. Това са шест години и половина непрекъснато четене. Имаш месец и половина, за да вземеш основата от дадена специалност. Преди това има 2-3 години, в които се ходи на уроци по химия и биология. За да успееш, ще направиш много компромиси със себе си, близките си и свободното си време, иначе ще си посредствен лекар.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>