Новият президент на Колумбия представи амбициозен данъчен план

09.08.2022 07:18
Густаво Петро

Първият ляв президент на Колумбия представи вчера амбициозен данъчен план, който цели да събере до 11 млрд. долара годишно за програми за борба с бедността, съобщи Асошиейтед прес.

Густаво Петро положи клетва в неделя и обеща да се бори с икономическото неравенство, като същевременно инвестира в селските райони, които отдавна са белязани от насилие, свързано с наркотици.

По-малко от 24 часа след полагането на клетва новият президент представи пред конгреса на страната си план за данъчна реформа, който предвижда увеличаване на данъците върху доходите на богатите лица и въвеждане на 10% данък върху износа на петрол. Законопроектът включва също така годишен данък богатство на лица, които имат нетно състояние над 750 000 долара, както и данъци върху продажбите на безалкохолни напитки и силно преработени храни.

Петро, който в миналото е бил член на бунтовническа групировка, заяви, че за Колумбия е жизненоважно да увеличи държавните разходи, за да се бори с бедността и да приложи мирното споразумение от 2016 г. с Революционните въоръжени сили на Колумбия, което включва поземлена реформа и програми за развитие на селските райони.

През 2020 г. събираемостта на данъците в южноамериканската държава възлизаше на около 19% от общия ѝ БВП, което е малко под средното за Латинска Америка. Членовете на ОИСР - организация, съставена предимно от развити държави, събират средно 33% от своя БВП под формата на данъци.

Правителствата в Колумбия отдавна се борят със събирането на данъци, тъй като голяма част от населението работи в сивата икономика. Миналата година усилията на консервативния президент Иван Дуке да повиши данъците върху доходите и някои данъци върху продажбите предизвикаха масови протести, при които бяха убити над 50 души.

Новият план за данъчна реформа ще се опита да повиши данъците върху доходите само на най-богатите 2% от хората, каза президентът. Той призова най-богатите граждани на Колумбия да приемат по-голямо данъчно облагане и засегна този въпрос по време на речта си при встъпването в длъжност.

Правителството също така предложи удвояване на 10-процентния данък върху дивидентите от акции и облагане с данък на продуктите на цифровите компании, които не са базирани в Колумбия. Това може да означава, че колумбийците ще трябва да плащат по-високи данъци за абонаментите си за Нетфликс или за книгите, които купуват от Амазон, пише БТА.

Сега конгресът на Колумбия ще трябва да обсъди предложения от Петро план, който се очаква да засегне няколко области на икономиката.

Други от Пробиви

В операционната с проф. Габровски! Роботи и 3D импланти (Видео)

Звучи невероятно, но суперскъпи роботизирани операции с 3D принтирани импланти вече са достъпни и за българи, благодарение на сътрудничеството между проф

Научни открития поставиха рекорди през 2023 г.

През 2023 г. изследователите направиха открития за книгите за рекорди и за учебниците по история. Тазгодишните научни суперлативи хвърлят нова светлина върху нашите древни предци

Експериментално лекарство дава нова надежда в борбата с рака

Ново експериментално лекарство дава надежда в борбата с рака. То възстановява способността на имунната система да се бори с туморите. Експерименталното лечение демонстрира обещаващи резултати в

“Доматено хапче” укрепва сърцето

Формулата, измислена от учените в “Кеймбридж”, е силно усвоима от тялото - тя е комбинация на ликопен със суроватъчен протеин, който имитира ефекта на естествено приготвени домати в зехтин Всяка

В болница в Торино извършиха двойна сърдечна трансплантация

Лекари в болница в италианския град Торино извършиха двойна сърдечна трансплантация за първи път от близо 30 години, предаде АНСА. Четиридесет и три годишен мъж, страдащ от остра белодробна болест

>