Д-р Александър Симидчиев: Пикът на тази вълна COVID ще е разлят и с дълго начало

09.07.2022 09:00 Константина Костова
Д-р Александър Симидчиев - пулмолог и депутат от "Демократична България"

Случаите ще се покачват бавно, защото е топло

- Д-р Симидчиев, ежедневно у нас се увеличава броят на заразените, COVID вълничка или цунами идва към нас?

- Увеличава се разпространението на заразата. Има няколко параметъра, по които може да се съди за това. Едното е скоростта на промяна на бройката нови случаи на седмична или на двуседмична база. За последната седмица ръстът на новите случаи спрямо предходната е 50%, а за последните две седмици е общо 138%. Това е при положение, че правим ограничено количество тестове. За предното денонощие са малко над 3500, от тях 16% са положителни (интервюто е взето в четвъртък - бел.ред). Броят на положителните тестове е доста висок, което означава, че не правим достатъчно тестове.

- В такъв случай личните лекари ще могат ли отново да издават направления за тестове?

- Това не е медицински въпрос, а юридически и финансов. Причината да нямаме тестове, които се дават от общопрактикуващите лекари, бе обявяването на края на епидемичната обстановка. Тоест те можеха да дават PCR, когато бяхме в епидемична обстановка, и в момента, в който се обяви нейният край, престана възможността да могат да извършват тази висококвалифицирана медицинска дейност. Тя струва известно количество средства, здравната каса и сега ги изразходва по направления. Правото да ги издават е на специалисти, към които пациентите са насочени от личните лекари. Така верижката става по-дълга за тестване с PCR и проблемът е, че се удвоява рискът от разпространение на вируса. Един болен го виждат поне двама лекари. Тези тестове са достъпни, когато имаме извънредна епидемична обстановка. Но тя не е обявена в момента, тъй като нямаме причина да я обявим. Само в три области имаме жълт код с над 100 новозаразени на 100 хил. души - София, Варна и Бургас (От петък са 5 с Перник и Враца.) На базата на това няма основание да се обяви извънредна епидемична обстановка, няма и основание да се преразгледа възможността тези тестове да се дадат на личните лекари, където им е мястото.

- Тоест трябва да се почака и други области да влязат в жълтата зона, че тогава PCR-ите да станат по-достъпни?

- Така стоят нещата по същество, но аз не бих казал това, защото винаги съм бил насочен към профилактиката. Затова направих призив да започнем да носим маски на най-рисковите места. Апелирах да се започне в здравните заведения, където е жълт кодът. Знаем, че от една страна, там отиват болни хора, които търсят помощ.

От друга страна, има хора с хронични заболявания - диабет, хипертония, сърдечносъдови, които са особено рискови, ако се заразят. В тези места трябва да почнем задължително да носим маски.

- Здравните власти вече обявиха, че ще пратят писма до регионалните здравни инспекции там, с които да се наложи задължителното носене на маски.

- Слава богу! Това е правилният подход рано, профилактично да се въведат. Не е необходимо да имаме висока честота на заразата, за да направим така, че най-уязвимите групи да бъдат предпазени, доколкото е възможно с най-меките възможни мерки. Носенето на маска не е затрудняващо, а единствено предпазва хората.

- Какви други мерки бихте препоръчали?

- За момента само маските. Като гледам цифрите, които показват нарастващия брой на случаите, е много вероятно да започне нов пик обаче. Лично смятах, че това ще се отложи до 15 септември. Реалността е това, което се случва, докато правим други планове, така че мисля, че ще сгреша. На базата на това по-раничко ще бъде пикът - към средата на август.

- Според някои вирусолози и математици ще е в средата на юли.

- Подозирам, че този пик ще бъде малко по-разлят и случаите ще се покачват по-бавно. Мое дълбоко убеждение е, че пиковете не зависят от вируса, а от поведението на хората. Когато е по-топло времето, хората в по-голяма степен са на открито и далеч един от друг, а не се групират в затворени помещения с рециркулация на въздуха. Поради нея разгарянето на пандемичния процес ще бъде малко по-бавно от предходните случаи. Това означава, че пикът ще е по-разлят. За момента ръстът нагоре прилича на пиковете, които имахме преди това. Личното ми усещане е, че ще бъде по-разлят пик с по-дълго начало. Това се дължи на поведението на хората, което е по-различно в средата на лятото, отколкото през есенно-зимния период или пролетния.

- Като казвате разлят пик, означава ли, че в продължение на няколко дни или седмици ще се поддържат високи стойности на заразени?

- По-разлят пик означава, че този пик ще бъде по-късно от началото. Тоест ще имаме по-полегата планина. Вместо да имаме 10 хил. случая в рамките на половин месец, ще ги има в рамките на месец и половина. Ще стане по-полегато нарастването. Всичко зависи от поведението на хората. Колко ще се групират, къде ще има струпване, доколко боледуващите ще се изследват и изолират - всички тези фактори ще определят пика на вълната. Малко по-късно математиците ще направят модели и ще се разбере по-точно.

Нямаме много колективен имунен отговор към тези варианти, които сега ще станат доминантни - ВА.4 и ВА.5. Те са достатъчно различни от предходните варианти, силно заразяващи са.

- Съветвате плажуващите и пътуващите до Гърция, където подвариантите доминират, да внимават повече, нали така?

- Абсолютно, вирусът може да варира единствено и само със заразността си като параметър, по който да предизвика заразяване. Реално нашето поведение предопределя колко бързо ще се разгорещи този пожар.

Представете си пожар в гора, където дърветата са на голямо разстояние едно от друго, спрямо пожар в гъста гора. Кой по-лесно ще се разпространява? Естествено, че там, където има по-голяма гъстота. Посещаването на дискотеки, пеенето и викането в тях водят до възможносттта пандемията да се разрасне. Винаги в областта на общественото здраве говорим за вероятности.

Една обикновена хирургична маска намалява риска от разпространение с около 20%. Маските ffp2 или ffp3, които са по-плътни, намаляват риска от 40 до 50% при правилно носене.

Представете си, че, ако и заразяващият и заразяваният носят маска, тогава рисковете намаляват до 90%. В Австрия една от мерките бе да задължат населението да носи висококачествените маски. Това е ценово ефективно - една маска струва между лев и 1,50, едно боледуване в домашни условия е между 200 и 250 лв., а хоспитализираното боледуване струва към 5-6 хиляди лева. Ценово ефективно е да вложим пари рано и малко, отколкото късно и много. Затова в болниците е добре да носим маски, за да си пазим немногото медицински кадри, а и да не дадем шанс на вируса да се размножава.

- Като казвате болници, дали те са готови да разкрият COVID легла, дали имат готовност да приемат заразени?

- В плана на здравното министерство има раздел как преминаваме в готовност за COVID-19. Със сигурност в местата, които са в жълта зона, министерството вече провежда разговори с болници, които да разкриват легла. В детската възраст е малко по-сложно. Първо те по-рядко стигат до болница, а и специализираните лечебни заведения за деца са много малко у нас. Бих посъветвал да има висока бдителност в яслите, детските домове и училищата, които провеждат извънкласни летни занимания.

- Говорим колко е заразен вирусът, но не споменахме колко е опасен.

- Това няма как да го дискутираме смислено, без да имаме данни. Вирусът има няколко характеристики, които се променят, когато той се променя генетично. Тъй като, условно казано, той не е живо същество, той е жив само когато попадне в живи клетки. Неговата еволюция зависи от това кои негови варианти са най-годни да преживяват. Когато прилагаме мерки, преживяемостта му може да е подобрена единствено ако стане по-заразен. Така ще може да избяга от непълноценния имунен отговор на ниско ваксинирано общество, каквото е нашето - 30%.

От друга страна, той трябва да се размножава по-интензивно в дихателните ни пътища, за да може да излизат повече капчици с повече вируси и все една от тях да зарази. Това еволюционно е правилното нещо за вируса. Това, което не е правилно за него, е да си променя агресивността. Това не би го направил по-вероятен да преживява. Ако той стане много по-агресивен, ще убива много повече хора, но ще се случва късно след заразяването. Когато е тежко болен човек, той вече не е толкова заразен и няма да разпространява заразата. Така вирусът няма еволюционен стимул да бъде по-тежък от предходния вариант. Няма еволюционен стимул и да е по-лек. Единствено за да стане по-заразен, трябва да е по-скрит. Тоест инкубационният период, ако е по-дълъг, човек без все още да знае, че е болен, ще заразява другите. Единственото, което е полезно за него, е да си увеличи разпространяемостта и да увеличи срока, в който човек е безсимптомен и не взема мерки. Не виждам систематичност той да става по-лек, за да преживява по-дълго. По-лекото преболедуване обикновено става на фона на това, че хората вече са го прекарвали, имунитетът се е нагласил. Всички ваксинирани боледуваме по-леко. Пак трябва да настъпим педала с информационна кампания, за да обясним защо е важно да се ваксинираме и да имаме бустерни дози.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>