Влияние от Русия и Китай: защо прониква лесно в България?

30.06.2022 13:55 Мина Киркова, Дойче веле
Румена Филипова СНИМКА: "Дойче веле"

Войната в Украйна показа, че има проблем с осмислянето на историческите връзки между България и Русия. Защо източните влияния – включително и тези от Китай – проникват така лесно в България? 

“Дори в ситуация на криза, когато се предоставят много повече възможности за трансформация, много често хората предпочитат да разчитат на установени модели, защото е по-трудно да се направи промяна”, казва Румена Филипова, съосновател на Института за глобални анализи в България пред "Дойче веле".

Според нея критичният момент с войната в Украйна представя един проблем, който е вкоренен в културните и социални представи на българите - осмислянето на историческите връзки между Русия и България.

“Винаги, когато има определени събития, които засягат Русия, и когато е важно да бъде разпространено пропагандно влияние, посланията на Москва много лесно се разпространяват в България точно заради тези социални нагласи”, казва Филипова. Основна причина за това, е че в страната има определени политически и бизнес кръгове, както и медийни такива, които разпространяват руската гледна точка, смята експертката.

В същото време, когато се говори за това, че България трябва да е ориентирана на Изток, в това се включва не само Русия, но и Китай, тъй като на международно ниво те си сътрудничат. А влиянието на Пекин в Централна и Източна Европа също не трябва да бъде подценявано.

Китайското академично влияние

Китайското влияние в България се подпомага от проруските мрежи в медиите, казва Филипова. “Руската външна политика, особено от 2014 г. насам, е насочена към сътрудничество с Китай. Проруските мрежи в България възприемат това послание - че трябва да са положително настроени към Китай”. Като пример за свързаността между проруските и прокитайските послания в българската среда Филипова посочва издаването на вестник “Китай днес” в България, който е с изцяло китайска насоченост. Същите са и издателите на българския вестник “Русия днес”, който получава държавна премия на правителството на Руската федерация за работата си през 2014 г.

Връзката може да бъде открита и в академичните публикации, където онези, които са с прокитайска насоченост в областта на политиката и международните отношения, често са и с проруска такава, казва Филипова. Експертката участва в проект на Централноевропейския институт за азиатски изследвания (CEIAS), който проучва академичното сътрудничество между университети в Китай и държавите в Централна и Източна Европа. “Почти не съществува български университет, независимо колко голям или малък е, който да няма връзки с Китай”, казва Филипова.

В България липсват регулации, които да засягат китайското влияние в академичната среда. Експертката отбелязва, че в държави като Великобритания, САЩ и Австралия вече съществува дебат за това доколко е редно да се позволяват финансови потоци от авторитарни държави в образованието. В България и останалите държави от региона обаче Китай се вижда повече като възможност, а не като заплаха. “Не е задължително това сътрудничество да е негативно, но е проблемно, когато води до определени пристрастия в съдържанието”, казва Филипова. Най-проблемен е обменът на образователни практики в социалните и политическите науки. В държави с авторитарен режим се налагат много ограничения в обучението именно по тези дисциплини, които би трябвало критично да разглеждат всички видове системи, предупреждава експертката.

Опасността от това влияние е по-скоро в дългосрочен план, отбелязва Филипова. След 1989 година за България най-силен притегателен център в образованието стават Западна Европа и Северна Америка. Ако задълбочаването на връзките между китайските и българските университети продължи, без да се наложат някакви регулации на тези процеси, е възможно това да се промени в полза на Изтока, коментира експертката. “От гледна точка на желанието на Китай да се установи като първостепенен международен фактор - политически и икономически, това върви ръка за ръка с образователното влияние”.

Балансът между Запада и Изтока

Липсата на дебат и регулации отваря вратите за лесното разпространяване на произточните послания не само на Китай, но и на Русия в обществената среда. Това сътрудничество в образователната система се представя като нещо положително за България, казва Филипова. “Казва се, че това е сътрудничество между много стари цивилизации - българската и китайската, и, че има много икономически и политически ползи за България от това. И съответно България трябва да си сътрудничи с Китай и Русия.” Все по-често Китай се включва в картината за потенциалната евразийска геополитическа ориентация на България.

Решението накъде да тръгне България е обусловено от влиянието на националните идентичности и дълготрайно установените културно-исторически представи за Европа и европейските ценности като противостоящи на източните, коментира Румена Филипова. Този сложен процес обикновено оставя страната ни някъде на ръба.

“Опитът за балансиране и заемане на неутрална позиция е характерен за България. Не само сега, както изплува на повърхността покрай войната в Украйна. По принцип опитът да се съчетае западната и източната перспектива е в резултат от колебливата позиция на България между Изтока и Запада. Съвместяват се и проевропейски, и проруски представи и това е препятствие пред заемането на ясна и твърда позиция”, обяснява експертката.

Пътят към промяна на установените механизми като тези е дълъг и сложен, смята Филипова. Според нея трябва да има сериозни промени и то на всички нива. Нужни са не само функциониращи регулации, но и изявено лидерство - някой, който да има смелостта и отговорността да започне този процес, коментира още експертката. “Освен въпросът за външнополитическата ни ориентация обаче много силно стои и въпросът как конструираме вътрешнополитическите си взаимоотношения. На базата на какви културни кодове, каква ценностна система и какъв тип политически играчи.”

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>