Д-р Костадин Коев: Велинград е жив град, предпочитан курорт за 4 сезона

30.06.2022 08:58 Боряна Цачева

Цените на имотите тук скочиха двойно, казва кметът на града

4 нови петзвездни хотела ще отворят

Предизборната кампания на кмета започва в деня, в който встъпи в длъжност

- Г-н Коев, в средата на юни Велинград получи приза “Дестинация на годината”, който е част от Българските туристически награди. С какво заслужихте това отличие?

- През миналата година Велинград е посрещнал над 310 хил. туристи - това ни нарежда на първо място пред всички курорти в страната.

Градът ни е утвърдена дестинация за поколения българи още от 1958 г., когато е обявен за национален балнеологичен център. След промените през 1989 г. тук

започнаха големи инвестиции в частния сектор, предлагаме добър туристически продукт

- затова хората са доволни. В последните години Велинград се утвърди целогодишен курорт. Това, разбира се, има съответните обяснения: стратегическо място - близо сме до София и Пловдив, логистиката е лесна и бърза – има магистрала, има прекрасно съчетание на гора и минерална вода, и най-вече добрата надморска височина от 750-800 м, която е много благоприятна за човешкия организъм, добър туристически продукт и не на последно място - община Велинград не спира да подобрява инфраструктурата на града.

- Какви туристи идват тук?

- Във Велинград има за всеки по нещо. Туристическият продукт, който предлагаме, е ориентиран към всяка една таргет група. Имаме 5-звездни хотели, 4-звездни, 3-звездни, къщите за гости бяха абсолютен хит през двете години на COVID пандемия.

Доказани сме в спа туризма, конферентния, събитийния туризъм. За пример давам: “Арте” фестивал, “Пролетно хоро”, “Дъга над Клептуза”, Офроуд събор, “Хоро при извора” и много други.

- Как се отрази пандемията на бизнеса и на хората?

- Както за хората, така и за бизнеса и местната власт беше изключително тежко. Загубихме инерцията, която бяхме набрали през предишния мандат.

В годините на COVID се грижехме изключително много за живота и здравето на хората. Община Велинград успешно реализира проектите “Патронажна грижа” и “Патронажна грижа+”, по които близо 600 лица получаваха и получават грижа.

Като мерки за местния бизнес община Велинград беше една от първите в страната, които освободиха от наем общинските имоти и терени, намалихме данъци и такси на местния бизнес за периода, когато бяха възпрепятствани да извършват своята дейност поради COVID ограниченията. Все пак преодоляхме този тежък период.

Излязохме от пандемията и попаднахме в политическа криза, а след това в социална,

за съжаление, и война близо до нашите граници. Така и дейностите, мерките и резултатите, които бяхме заложили като перспектива, се забавиха.

Но продължаваме да работим и да изпълняваме поетите ангажименти.

- Много хора ли загубиха работата си?

- Във Велинград няма безработица. В постоянната ми комуникация с местния бизнес знам, че има търсене на кадри. Има населени места в общината, които дават доста работна ръка на Велинград.

Например село Драгиново е едно от най-големите в страната със своите 5000 жители. След завършване на образованието си младите хора остават и попълват пазара на труда. Хората в Драгиново са много трудолюбиви, привързани са към селото и живеят там, няма миграция.

- Има ли специалности в училищата по идея на бизнеса?

- Всички учебни заведения във Велинград са иновативни, модернизирани и предоставят качествено образование. Освен стандартните паралелки в Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” има създадени и такива, които са със засилено обучение по немски език и за управление на термални води във връзка с договорите с немските здравни каси и очакваните голям брой туристи за медикъл туризъм.

Бизнесът подсказва какво да се учи и какво е необходимо. Благодарение на дуалното обучение те са много добре подготвени. Участват в национални състезания, печелят призови места. В училището има паралелки по счетоводство, готварство и кетъринг.

Очаквам част от завършилите да се влеят в туристическия бранш и да го подпомогнат. Гимназията е важна за града. Затова в нея се изучават разнообразни специалности, които може да се използват в този сектор.

- Освен хотелиерския бизнес какъв друг има във Велинград?

- Освен туризма във Велинград продължават да се развиват дърводобивът и дървопреработването и производството на мебели и пелети. В последните години силно се разви и строителството.

- И всички имат работа?

- Всички инициативни и добре управляващи бизнеса си предприемачи успяват да работят и да се развиват.
В момента жителите на града са 25 хил., почти толкова са били и преди 1989 г., което е много рядко явление. Общо общината е с 39 хил. - жива община!

След бежанската криза заради войната в Украйна очаквах повече мигранти, дори част от тях да се включат на работа в туристическия бранш.

- Какви са проблемите и какви перспективите?

- За съжаление, през програмния период 2007-2014 г. община Велинград изпусна възможността да реализира водния цикъл и безвъзмездно да повиши качеството на ВиК инфраструктурата си и в момента търпим негативи.

Имаме доста амбиции за развитието на града,

но в момента всичко, което правим, трябва да е със собствени средства, а наследените дългове продължават да ни бъдат огромен проблем.

Нашата цел е градът ни да се развива непрекъснато, използвайки природните дадености и ресурси, да го правим все по-добро място за живеене и предпочитан курорт за отдих и почивка.

Продължаваме работата по подмяна на водопроводи, асфалтиране на улици, изграждане, облагородяване и поддръжка на парковата среда и зоните за отдих.

- Как се развиват в момента отношенията между централната и местната власт?

- Общините трудно могат да се развиват и да се подобрява качеството на средата и живота без помощта на държавата. В момента почти няма връзка между местната и централната власт.

- Каква е причината - защото повечето кметове са от ГЕРБ ли?

- Всички колеги се оплакват от липса на контакт с централната власт, не само от една партия. Не могат да се подредят нещата, не могат да тръгнат в правилната посока.

- Общината ви работи ли по европроекти?

- В предходния мандат участвахме във всички оперативни програми. Това, което е трябвало да направим по “Региони в растеж”, “Околна среда”, ОПРСР, Националния доверителен екофонд, Норвежкия фонд, сме го направили, нямаме пропуснати възможности.

Отделно сме получавали и целево финансиране от държавата. През програмен период 2014-2021 г. се обърна внимание на опазването на околната среда.

Изградихме инсталация за предварително третиране и компостиране на отпадъците. В последна фаза е рекултивацията на старото общинско депо. Това са много важни стъпки в посока екологично и устойчиво развитие на града.

- Какво няма да завършите заради поредицата от кризи?

- Въпреки всички трудности, за които говорих, ще се постараем в останалата част от мандата ми да няма поет и неизпълнен ангажимент.

- Може би нещо ще оставите и за третия мандат?

- Не е важен мой трети мандат. Предизборната кампания на кмета започва в деня, в който встъпи в длъжност - трети мандат бих поел, ако завършим успешно настоящия.

Направихме силен и успешен първи мандат. Тогава обаче имаше и помощ от държавата - целево отпуснати средства, с тях направихме много. Хората усетиха, че се прави нещо, и това им хареса. В момента пак работим, но COVID и тези застъпващи се кризи убиха инерцията, с която бяхме започнали.

Сега най-много ни спира липсата на средства. Иначе

екипът, с който работим заедно, е изключително добър

- местни хора, образовани, знаещи.

- Има ли в града протести?

- Няма политическо напрежение във Велинград - винаги съм балансирал нещата и съм държал хората да работят и да дават всичко от себе си.

- Достатъчно ли са детските градини?

- Още от първия мандат приоритет ми е подобряването на образователната инфраструктура. В село Драгиново изградихме нова детска градина, във Велинград - също, построихме изцяло училище в село Бирково, в което се учат и възпитават 250 деца - преди това учеха в стари бараки.

Направихме нов физкултурен салон в Националната професионална гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”, също парова централа и общежитие.

В момента имаме средства за 4 нови детски градини, но договорите бяха подписани на едни цени, а строителните материали вече са с 30-40% нагоре. Към днешна дата средствата не са достатъчни за цялостното завършване, а те са крайно необходими.

С тях ставаха 6 нови детски градини за двата ми мандата.

Може би ще търсим частично решение. Най-сериозният проблем е, че още няма индексация на цените, няма механизъм от Министерството на финансите или от Министерския съвет.

Знаем, че проблемът не е само за нашата община. Пред същите трудности са изправени и много мои колеги в цялата страна.

- Има ли нови инвеститори?

- Велинград винаги е бил интересен за инвеститорите особено в сектор “Туризъм”. В момента се строят 4 нови петзвездни хотела.

За инвестициите, които се правят в момента, има минерална вода

Направили сме и всичко възможно тя да е достатъчна и в обществения сектор - чешми, геотерми за детските градини и др. В момента на входа на града се изгражда увеселителен парк, ще направим и голям детски център, закрита зала за тенис на корт и футбол на закрито.  

С тези инвестиции гостите и гражданите на Велинград ще получат нови атракции, спорт и развлечение извън хотелите.

- Детските градини с минерална вода ли ще се отопляват?

- Много бих искал всички детски градини да се отопляват с минерална вода, затова концентрирахме усилията си именно в тази насока. Вече имаме проект през Норвежката програма за една детска градина за отопление с геотермална енергия.

Не сме изпуснали нищо и от тази програма - LED осветление за Велинград, геотермално отопление в обществените сгради.

- Кризите раздвижиха ли имотния пазар?

- Да, цените скочиха двойно за квадратен метър. Вече е 1000-1100 евро, а през 2021-а беше 500 евро. Цените растат не само заради кризата, а и от непрекъснатия интерес към имоти в града.

Днес инфлацията изяжда парите на хората и те гледат да инвестират в имоти. Вече трудно се намират свободни имоти, апартаменти бързо се разпродават още на зелено.

- Вече е готова програмата ви за Велинградските празници на културата.

- Емблематичните Велинградски празници на културата 2022 г. ще бъдат открити на 2 юли, когато е и Денят на Велинград.

Празничната програма включва събития за хора от всички възрасти. В рамките на една седмица Велинград ще се превърне в център на културата, в който ще се изявят както популярни български звезди, така и множество млади местни таланти.

В програмата сме предвидили редица интересни събития: кино под звездите, пленер “Музика и багри”, детските “Синьо лято” и “Весела ваканция”, литературни вечери, изложби, лятно училище “Да съхраним красотата на миналото” - дърворезба, грънчарство и тъкачество, както и концерти на прекрасните ни и даровити местни таланти.

Аниматорите от гимназия “Алеко Константинов” - “G Team Animation”, ще забаляват малки и големи с детска дискотека с любимите Мини и Мики Маус.

Сред акцентите в програмата са концертите на обичаните от всички Владимир Ампов-Графа, Миро, Дивна, Николай Учкунов, Кирил Хаджиев-Тино от “Гласът на България”, ансамбъл “Чинари” и велинградския талант Калина Десподска.

Освен тези 8 дни сме подготвили още много и различни събития, които ще предложим на гражданите и гостите на Велинград през целия летен туристически сезон.

Ще превърнем “Клептуза” в модерен атракцион, стартира процедура за дългосрочна концесия

Сериозна тема е “Клептуза” - това е знаково място за града и много голям проблем. През годините имаше достатъчно незаконно строителство, имахме доста дълги дела през съда 3-4 години.

В крайна сметка заповедите, които бяха пуснати от мен за събаряне на незаконното строителство, след решение на съда се потвърдиха.

Част от обектите премахнахме, друга - не. Един от тях пренасочиха по компетентност към ДНСК, чакаме в момента решение на съда.

“Клептуза” и ВиК структурата са ни двата големи проблема.  

В момента “Клептуза” е в изключително лошо състояние и на мен ми е тежко за това. През годините не успяхме да го оправим - въпреки всички усилия не беше допускан в оперативните програми, не получихме целево финансиране от държавата. Имаше много незаконно строителство, което бъркаше нещата.

В крайна сметка сега общинският съвет взе решение да стартира процедура за даване на дългосрочна концесия. Това е един от начините да се оправи “Клептуза”, но все пак ще трябват много инвестиции. Аз съм се наслушал на какви ли не обещания и не искам да губя време в нови очаквания и надежди и по този начин да изпуснем възможността за концесия.

Търсим начин да намерим инвеститор, който да дойде и да направи “Клептуза” на база на обществено обсъждане - гражданите на Велинград си заявиха желанията.

Там има 30 дка и хората искат зони за отдих и почивка, уникална паркова среда, искат ресторантска част - на мястото на старата, в едно от езерата да се изгради понтонна сцена, за да идват артисти и певци да правят концерти и да представят театрални постановки, да се направят малки магазинчета за биохрани, детски площадки за различна възраст - от 5 до 12 г., фитнес на открито, а през зимата - ледена пързалка.

Там е по-прохладно заради карстовия извор и неговите 8 градуса и зиме, и лете. Но за да стане както трябва, са необходими много пари. Ще се обърнем към инвеститорите и ще представим критериите и концепцията, както искаме да стане.

И ще видим кой ще дойде - площта е голяма и всеки квадратен метър трябва да се използва по най-рационалния и разумен начин. Ако се получи това, което искаме, градът ще има много модерен атракцион, което ще вдигне допълнително имиджа му.

В момента на входа на града изграждаме цирк, там ще има велосипеди, забавления с животни на открито. Прави се детски целогодишен център - за различни възрасти, тенис корт, футбол на закрито.

Всичко е за допълнително разнообразие, за да извадим хората да спортуват и градът да е привлекателен през 4-те сезона, да предлага разнообразие. Гостите да има с какво да се занимават и извън хотелите.

(Част от интервюто с д-р Коев, в която той разказва с болка и с надежда за култовия парк “Клептуза”.)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>