Защо в Сардиния си искат руските олигарси обратно?

29.06.2022 16:04 “Дойче веле”
Алишер Усманов

След началото на войната в Украйна руските олигарси бяха принудени да напуснат Италия, а луксозните им имоти бяха конфискувани. Но за много италианци тяхното отсъствие означава по-малко пари и инвестиции, пише "Дойче веле". 

Порто Черво със своята стръмна брегова линия и тюркоазено море е място, богато надарено от природата. През последните десетилетия заможните руски туристи допринесоха за ръзцъфтяването на този район. От началото на инвазията на Русия в Украйна обаче всичко се промени.

Охраната, която спира репортерите пред вилата на Алишер Усманов, е наета от италианската държава. Тя в момента управлява имотите на санкционираните руснаци и е отговорна и за поддръжката на техните басейни, градини и яхти, разположени на територията на Италия.

Двете лица на санкциите

Общата стойност на активите, които Италия е замразила, е 1,7 милиарда евро. През пролетта специалното звено на финансовата полиция за борба с финансирането на тероризма успя да обработи списъка със санкциите на ЕС и да идентифицира собствеността на попадналите в него руснаци в рамките на няколко седмици.

Звеното може да действа без съдебна заповед. Но вече все по-осезаемо се усеща и обратната страна на успехите на разследващите. Само поддръжката на вилата на Усманов в Порто Черво излиза по 120 000 евро на година, а отсъствието на олигарсите отслабва местната икономика.

В близост до вилата, която не може да бъде видяна отвън, е разположен и прекрасен малък ресторант. Собственикът му кани екипа на телевизия ARD вътре и им показва мястото, което Усманов е обичал да посещава. В продължение на дълги години той редовно е идвал в Сардиния, хранил се е в ресторанта и се е срещал с бизнес партньори.

Руснаците - щедра касичка за местния бизнес

Ресторантите тук не са заплашени от фалит заради липсата на руски олигарси, други богати гости от страните от Персийския залив и САЩ продължават да ги посещават. И въпреки това собственикът на ресторанта Масимо Скардови открито заявява, че не е фен на санкциите и че Италия сама си вреди със замразяването на активите.

Не само той е недоволен. Занаятчиите, домакините на имотите, които се дават под наем, и градинарите остават без работа. Руснаците, които бяха възприемани като особено щедри клиенти, не посещават и магазините, както и другите ресторанти. Според анализите всяко лято само на Коста Смералда те са харчили 80 милиона евро.

На Коста Смералда съществува и емоционална зависимост към олигарха Усманов. Той например дарява линейка на община Арцакена и спонсорира възстановяването на Капитолийските музеи в Рим. От 2018 г. руският милиардер е и почетен гражданин на Арцакена.

В контекста на войната в Украйна възниква и още един въпрос: дали тези жестове са били мотивирани единствено от личната му солидарност към Италия? Или пък са резултат от стратегия за създаване на зависимости и лоялност, която в момента се усеща в северната част на Сардиния. Реалността е, че мнозина тук са противници на санкциите срещу техния почетен гражданин от Русия.

Възможно ли е Усманов да се завърне?

Кметът на Арцакена не иска да отнеме почетното гражданство на Усманов. Той не желае и да даде интервю по темата. Самият олигарх явно също е готов да се бори: негов говорител отрича пред ARD милиардерът да е особено близък до Путин или пък да подкрепя войната срещу Украйна: "Господин Усманов няма никакво отношение или влияние върху руската външна политика. Всяко предположение, че той подкрепя конфликта в Украйна, е неоснователно."

Алишер Усманов обжалва европейските санкции пред Съда на Европейския съюз. В Сардиния мнозина се надяват, че богатият руснак ще спечели.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>