"Мафия", "дядка на 60" и "да го ду**т" замениха "Стадо овце" и "глупи кокошки"

28.06.2022 16:39 Ярослава Прохазкова
Доц. Владислав Миланов

Вече сме регистрирали толкова обидни думи, че можем да направим речник на нецензурната и обидната лексика в българския език, казва езиковедът доц. Владислав Миланов

- Доц. Миланов, политическата агресия ескалира - и вербална, и физическа, как се промени политическият сленг през последните месеци?

- През последните години политическото напрежение е много силно. То със сигурност оказва влияние върху речта на българските политици, но ги представя в много лоша светлина. Парламентът е най-официалната държавна институция и от народните избраници очакваме да бъдат на нейната висота. Не да бъдат професори лингвисти. Но да премислят внимателно словото си, преди да го превърнат в публична реч. Не само да информират, но и да въздействат върху обществото чрез тежестта на думите. Изказванията на народните представители често са лишени от смислово организиран център; аргументацията невинаги е задълбочена и убедителна. Политиците ни не осъзнават, че думите са по-силни от най-мощното оръжие в света и трябва да ги използват много (раз)умно, за да изградят един хармоничен свят, а не да създават непрекъснато усещането за словесни битки.

Речевата агресия е белег за ниска култура

Тя е знак, че не се познава словното богатство на езика ни, че не се намират онези изразни средства, които да представят политическото мислене като сложен диалог между опоненти, които, макар и да не приемат чуждата политическа идея, могат поне да я изслушат, ако тя е полезна за държавата и обществото. Отдавна сме отбелязали, че вече сме регистрирали толкова обидни думи, че можем да направим речник на нецензурната и обидната лексика в българския език. И ако преди много години политиците са се обиждали на стадо овце, глупи кокошки, гъски, то днес обидата е разширила, за съжаление, своите употреби и включва примери за най-различни неуместни употреби: глупак, дядка на 60, мафия, да го ду**т, тъпак (Костадин Костадинов към Искрен Митев) и много други. Ако един човек не знае, че това са думи, изречени от политик, по-скоро би ги отнесъл към ниски социални прослойки и към лица, които нямат средно образование.

Много държа обаче да отбележа, че обидата между българските управници е израз на бедна езикова култура, на ценностни дефицити и по същество е обида към цялото българско общество.

- В политиката навлязоха нови хора, как говорят те?

- Новите лица бързо усвояват клишето. Губят се в думите, водени от свръхполитическото убеждение и в стремежа да имитират лидера си или пък по-опитните колеги, които са превърнали политическото говорене в жаргон. Бързо усвояват наложените през последните години модели на политическо говорене.

Не могат да избягат от клишето

Не умеят да поставят логическото ударение в изказването си така, че да ориентират слушащия. Темпоритъмът на изказването е или прекалено забързан, или пък монотонно бавен. И в двата случая ощетен е този, който възприема информацията. Много често новите лица в политиката “кръжат около отговора”, за да не навлязат в сложна проблематика, която не работи за добрия им облик в обществото и ги представя като некомпетентни специалисти.

Винаги посочвам на моите студенти примера с Маргарет Тачър, която се е упражнявала, преди да произнесе реч публично. Да, ние говорим езика си, но за да бъдем силни и убедителни през словото, трябва да работим върху техниката на говора – дикция, интонация, темпоритъм; върху речевите презентативни умения, в които речта е премислена и силна; образна и въздействаща.

- Правите езикови портрети, кой е най-зле и кой е отличникът?

- Не сме правили такава класация. В езика тя е невъзможна. В по-старите изследвания често сме давали като пример речта на големи учени и парламентаристи като Андрей Пантев, Стефан Данаилов, парламентарни лица като Гиньо Ганев и Петър Дертлиев. Днес по-скоро подчертаваме ролята на българските политици, които проявяват загриженост към проблемите на родния ни език и с дейността си търсят начини да подобрят усвояването му у нас и в чужбина. Тук като пример мога да посоча вицепрезидентката Илияна Йотова и усилията, които полага да бъде създаден Български културен институт. Като добър пример за умерена и премислена реч

бих посочил речта на Кристиан Вигенин

Отрицателните примери са много. И се проявяват в различни тематични полета. Създава се усещането, че в този парламент речевата агресия преобладава. Тя често води и до физически сблъсъци, а ние предупредихме за този проблем преди повече от 15 г. Ако в близкото минало лидерите на националистическите партии - Волен Сидеров и Валери Симеонов, често използваха обидни и нецензурни думи, то сега представители от всички партии в Народното събрание под влияние на обострената ситуация и на напрежението между отделните партии достигат до речева безпомощност и изпадат в словесна немощ:

Нека да не допуснем тази фашистка измет, тези платени да дойдат и да ни отнемат държавата. Призовавам всички сънародници, които не искат да станем втора Украйна, нека да дойдат тук, когато се гледа вотът на недоверие - Костадин Костадинов.

От няколко дни за вас президентът на републиката е човек, който се е объркал, тотално разочарование според Божинката или Божанката, извинявайте, в политиката - Десислава Атанасова.

Днес сте особено емоционална. Пишете във Facebook – скандално изказване на Асен Василев по въпроса с бюджета. Но, госпожо Атанасова, не може всеки път, като чуете за духане, веднага да излизате. Искате и вие да се вредите там, пък не сте от бедните – Явор Божанков към Десислава Атанасова.

- Кои са масовите грешки?

- Много неприятни са отклоненията от книжовноезиковите норми, при това в ситуация на висока държавна институционалност, която ангажира говорещите с нормите на книжовния език. Но това като че ли е най-малкият проблем на българските парламентаристи. Небрежната разговорност на

улицата навлезе в Народното събрание

Примерите са десетки. Наскоро една дама, бивш министър, обърка значението на думата “камара” с “камера”. Извинявайте, но такива паронимни грешки не правят дори учениците в средното училище. Няма да забравим и онзи депутат, който прочете VII като Ви Ай Ай. Министър от правителството в оставка пък редовно използва думата благодарЪ с депалатална съгласна преди глаголното окончание. Често записваме и примери за непреодоляна диалектна редукция: цИните, времИту, пИриод и други.

Примери имаме много, но те не говорят добре за езиковата култура на българските народни представители. И оправдания не може да има никакви. Публично говорещите лица трябва да бъдат грамотни и да владеят изкуството да говорят.

- Липсват ли ви честите изяви в медиите на Бойко Борисов?

- На мене не. Политиците не са постоянна величина. Едни идват, други си отиват. В очакване сме на онзи политик, който чрез речта си ще разгърне силата на думите и ще обедини нацията ни. Наслушахме се на приказки, зад които не стои реалност. Изморихме се от изхабените думи. Вече дори не се замисляме, че с думи се убиваме всеки ден.

- Кои думи се родиха в последно време, “карантинирам” вече остаря и не звучи екзотично?

- “Карантинирам” е по-скоро с терминологична употреба. По телевизиите много често се чува например “кредит на доверие”, а латинският глагол “кредо” означава точно доверие. Депутатите много често използват съчетанието “при свършен факт”, а знаем, че лексемата “факт” произлиза от лат. “фактум”, което означава нещо свършено. Нови и чужди думи са навлизали в езика ни по различни пътища и по различни причини. И ще продължат да навлизат. Въпросът е да ги използваме уместно.

- Хареса ли ви разказът “Талисманът” от Красимир Бачков, който се падна на изпита в 7-и клас? Творбата и авторът предизвикаха много полемики в социалните мрежи.

- Не. Не ми хареса. Не приемам и опитите на МОН да сведе проверката на знанията по роден език и по литература до формални схеми, а не да провокира младите хора да разгърнат своите способности, своето въображение и изобщо своята култура, придобита чрез досега с езика и литературата в средното училище.

Художественият текст не може да бъде текст по поръчка; така, както да си писател, не е само призвание; то е и дарба, и талант. Националната ни литература е съкровищница и в нея има толкова въздействащи текстове, през които може да се проверят далеч по-значими за училището и за живота знания.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>