Коментар на седмицата №2: Кирил Петков ще си тръгне, но дали е чел историята на Ф. Д.?

26.06.2022 11:40 Боряна Цачева
Преди 30 г., само след 13 месеца управление, пада правителството на Филип Димитров - първото демократично след 45 г. комунизъм в България.

Този коментар събра над 154 хил. прочитания през изминалата седмица.

ПП е на път да бие рекорда на СДС за най-кратко управление. Ще забрави ли обещанието да промени държавата

Преди 30 г., само след 13 месеца управление, пада правителството на Филип Димитров - първото демократично след 45 г. комунизъм в България.

Бутнаха го същите “сили” и обстоятелства, заради които премиерът Кирил Петков отброява последните си дни като премиер.

Сигнали, че Петков ще бие рекорда на Филип Димитров и ще падне от власт по-скоропостижно, имаше още със създаването на правителството му - четворна коалиция с коренно различни интереси, при това с крехко мнозинство. И с несистемен играч като “Има такъв народ” - винаги недоволен и с претенции. Който даже дълго преживя в “агонията”.

През пролетта протестите на транспортните фирми, редувани с недоволството на бизнес и синдикати, просто върнаха картината от 1992 г.

Липсваха истинските “Боянски ливади” на президента Желю Желев, но Румен Радев не пропускаше да посочва как кабинетът не е в час и има много пробойни. Заради “градивните” атаки дори забрави основния си враг - ГЕРБ.

Ф.Д., както пишеха вестниците за Филип Димитров, пострада и заради темата “Македония”. През 1992 г. тогавашният шеф на разузнаването

Бриго Аспарухов откри тайна оръжейна сделка със Скопие,

в която замеси най-близките съветници на премиера. Получи се 2 в 1 - корупция и предателство, но и досега нищо доказано няма.

Слави Трифонов напусна коалицията заради “националния предател” Кирил Петков, който тайно работел и да падне българското вето пред европейската перспектива на Северна Македония.

Тръгне ли разпад - първи си отива шефът на парламента. На 24 септември 1992 г. е свален от поста Стефан Савов с гласовете на БСП и ДПС. Това бе червената лампичка, дадена от Ахмед Доган, че като неофициален коалиционен партньор няма да подкрепя повече СДС заради надменното отношение на сините и най-вече на премиера.

Месец по-късно, на 28 октомври, Филип Димитров за първи и последен път в българската политика иска вот на доверие. Следва силен “депесарски” шут и правителството, дошло с “малко проценти на власт и уж завинаги”, си тръгва. В следващите 5 г. СДС периодично се люспи и разпада.

Днес Никола Минчев стана първата жертва на развода в четворната коалиция. Тук разликата е очевадна - Минчев вече е и герой, защото часове след като падна от поста, площадът пред парламента се напълни с хора в негова защита.

Така преди 30 г. се роди терминът задкулисие

Та и до днес се спори - задкулисието ли (разбирай ДПС, Желю Желев и напусналите СДС) свали Филип Димитров, или инатът на СДС - че всички без тях са комунисти. Или просто бе грешка на коалиционната комуникация.

Вероятно малцина си спомнят, че съществуваше

вариант СДС да направи правителство с

мандата на ДПС Условието отново беше Ф. Д. да не е премиер. В средата на декември 1992 г. Доган казва: “Помолихме нашите приятели от СДС да се ангажират по-отговорно с излъчването на подходящ кандидат за министър-председател, на когото да възложим мандат.”

НКС на СДС два дни поред предлага на парламентарната група имена - бившия министър на правосъдието Светослав Лучников, и юриста Йордан Соколов, който 5 г. по-късно стана шеф на НС. Сините депутати с процедурни хватки или с отрицателен вот не пуснаха този вариант. Така в последния работен ден на 1992 г. с гласовете на БСП, ДПС и “сините мравки” бе избрано правителството на “безпартийния” Любен Беров.

Днес всички ние плащаме - като народ и общество - високата цена на безкрайния преход, станал безкраен и заради упорството на СДС да предлага до дупка Ф. Д. за премиер, написа преди време експертът по национална сигурност и бивш депутат Николай Слатински.

Сега е време да разберем дали в ПП са научили урока. Дали ще издигнат лозунг “Кирил Петков - премиер до дупка”. Ще разберем и дали някой ще допусне римейк на историята “Беров”, или ще има избори до дупка. И дали “Продължаваме промяната” ще забрави за обещанията да промени държавата.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>