Проф. Николай Овчаров: Евродепутати да проверят на място за преследване на българи в РСМ

10.06.2022 16:11 Ненко Станев

Жителите на РСМ са наши братя, проблемът е в политиците, които подклаждат омразата и контролираните от тях медии

Преди дни проф. Николай Овчаров и други български учени от Националния кръг “За Македония” бяха в Страсбург, за да представят българската позиция за Република Северна Македония.

Заедно с него в Европарламента бяха и проф. Пламен Павлов, проф. Ана Кочева и доц. Спас Ташев. Делегацията е занесла около 200 книги - издания на БАН, за езика и за македонската идентичност.

Проф. Овчаров е доктор на науките. Има дисертация на тема “Вардарска Македония през XIV в. и мястото на Охридската област в нея”. От 2003 г. е дипломиран професор в Международния славянски университет в Москва.

Бил е преподавател в Славянския университет, Нов български университет, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, филиал - Кърджали, Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Повече от 20 г. прави проучвания в археологическия комплекс “Перперикон” в Източните Родопи.

- Проф. Овчаров, бяхте част от делегация учени, която трябваше да представи пред евродепутатите българската позиция спрямо Република Северна Македония. Успяхте ли да постигнете целите си?

- Не сме си поставяли някакви максималистични задачи. Не съм за първи път в Европейския парламент и знам много добре колко интереси се смесват там и едва ли българският интерес може да бъде поставен в центъра на вниманието. Все пак

в нашата кратка визита успяхме да свършим огромна работа

- за няколко часа свършихме толкова, колкото българската дипломация за много по-дълго време.

Имахме срещи с представителите на Западните Балкани. Прокраднаха се фейк новини, че едва ли не са присъствали само двама депутати.

Напротив, в залата имаше 15-20 български и чужди депутати, както и техните сътрудници, а презентацията ни се излъчваше онлайн и докато вървеше, имаше над 300 гледания.

Оставихме над 200 книги на английски език за същността на т.нар. македонски език и за състоянието на Северна Македония, които предизвикаха огромен интерес.

Искам да изтъкна потреса, който предизвикаха разкритията на доц. Спас Ташев от БАН за потъпкването на човешките права на българите в Северна Македония.

Става дума не за преди 100 или 50 г., а за последните месеци - фалшификации на последното преброяване, при което минимум 20 хил. души не са могли да се впишат като българи. Цифрата, обявена от държавата, е около 3500 души.

Доц. Ташев посочи сведения за преследвания, за неоказване на медицинска помощ заради това, че хората се определят като българи.

Нашите евродепутати излязоха с идеята да се формира комисия от евродепутати, която да се срещне с хората в Северна Македония и да провери тези сигнали.

Имахме изказване пред европейските консерватори и реформатори, на което присъстваха над 70 души. Проф. Ана Кочева изнесе презентация за развитието на македонския език и прекодификацията му. Оказа се, че има хърватски депутат, който е изцяло на наша страна.

Имахме и кратка среща с председателя на ЕНП Манфред Вебер, на когото казахме българската позиция.

- Мислите ли, че след посещението ви Европа ще убеди политиците на Северна Македония да направят отстъпките, искани от българите?

- Нашата линия на представяне на вижданията ни не само пред Европарламента, но и пред българските управляващи има значителен успех.

Убеден съм, че ЕС ще се вслуша в законните претенции на един от неговите членове и когато се решава северномакедонският въпрос да се имат предвид и двете страни. Като цяло

при българските политици има консенсус,
което ще ни позволи да излезем от ситуацията.

- Дори да се стигне до сближаване на позициите на политиците в двете държави, това ще промени ли отношението на обикновените граждани на РСМ към България?

- Пътувал съм много в Северна Македония. Много добре познавам отношението към българите, което е добро. Разбира се, много е направено, за да се промие съзнанието на хората там.

Това все пак са 70-80 г. Но мисля, че подобни актове като палежа в Битоля и последвалите демонстрации на подкрепа за подпалвача не са представителна извадка за Северна Македония.

Това е все едно да кажем, че напиращите да влязат в парламента представители на “Възраждане” са представителна извадка от българския народ.
Ако политиците в Северна Македония, които подклаждат омразата към България, сменят тона и контролираните от тях медии намалят децибелите, нещата ще бъдат съвсем различни и тогава ще видим истинския облик на северномакедонците.

Те са наши братя и за никого не е приятно да се конфронтираме с тях.

Огромна част от тези хора са потомци на македонски българи,

самата проф. Кочева е потомка на Братя Миладинови. Никой не иска сблъсъци. Ние отстояваме българската кауза, която е кауза и на българите в Северна Македония.

Ако ние предадем тези позиции, българите там независимо дали са 3500 или 35 хил., остават без национална кауза. Какви българи ще бъдат те, ако признаем, че Самуил е не български, а македонски цар.

Борбата е за националната идентичност на България преди всичко, а после вече на РСМ.

- Може ли проблемът с Македония да ни прати на избори?

- Може. Единият от мотивите за излизане на “Има такъв народ” от управляващата коалиция е именно Северна Македония. Този въпрос все пак ще трябва да бъде решаван.

Аз не мога да кажа с какво темпо ще стане. Ние не знаем още какво е предложението на френския президент Еманюел Макрон. Нека да го видим.

Надявам се да бъдат разписани много ясни и точни мерки, а не пожелателни.

- Правилно ли е да се превръща във вътрешен проблем?

- Проблемът е вътрешен. Нека не забравяме, че Северна Македония до 1944 г. е българска, че хората там са били българи, а езикът им е български.

Да, минали са 80 г., признаваме македонската идентичност, но стотици хиляди са потомци на македонски българи и аз не мога да го разглеждам този проблем само като външнополитически.

Реално обаче е вътрешнополитически. Това е причината и да предизвиква толкова голям интерес в обществото ни. Едва ли той щеше да бъде толкова голям, ако имахме въпрос, свързан с Хърватия или друга държава.

Проблемът със Северна Македония е вътрешен, защото засяга българската идентичност.

Компромисът, който искат от нас, е т.нар.
полифункционалност на историята

- един исторически факт да бъде разглеждан по два, три или пет начина.

Това означава, че в Битолския надпис племенникът на цар Самуил Иван Владислав сам пише “Аз съм българин родом...”, ще бъде допускано, че е възможно по някаква причина той да е македонец родом. Така ще загубим своята идентичност.

Ако утре Северна Македония влезе в ЕС в сегашния си вид, можем да си представим каква ще бъде атаката спрямо България. Още на следващия ден могат да кажат, че има македонско малцинство в България. Не са се отказали.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>